Autobahn

Medewerkers waarschuwden Elon Musk voor autopilot

Autoritaire bazen gonna autoritaire bazen. Elon Musk doet niet aan discussies, dus hem ergens voor waarschuwen is zinloos. Die tijd had je beter kunnen besteden aan het praten met je hamster.

CNN sprak met verschillende (ex) werknemers van Tesla over Elon Musk en de ontwikkelingen bij het bedrijf. De opening van deel een van de Gigafactory gisteren was vanzelfsprekend een goede aanleiding om de Tony Stark van de echte wereld weer eens tegen het licht te houden.

De werknemers hadden al voordat er een dode viel in een auto met autopilot het gevoel dat er iets mis kon gaan. Kun je zeggen: 'ja, nogal wiedes, er gaat altijd wat mis,' maar dat bedoelden ze niet. De werknemers maakten zich zorgen dat er bochten werden afgesneden bij het ontwikkelen van de semi-zelfrijdende auto. Musk wil te snel volgens het personeel. Misschien zouden sommige sensoren af en toe een foutje kunnen maken waardoor er eventueel twijfelachtig ongelukken gebeuren. Musks uitgangspunt is juist dat hij de menselijke fout uit de auto wil halen. Dat dat niet in een keer perfect gaat, maakt niet uit: perfect moet niet in de weg gaan staan van beter.

Het toont meteen het verschil aan tussen een werknemer en een ondernemer: 'don't let concerns slow progress.' Werknemers zijn bang voor hun baan als er iets misschien mis kan gaan, terwijl ondernemers problemen oplossen als ze ontstaan (en niet voordat ze er zijn). Ontwikkelaars hebben daar natuurlijk moeite mee.

Een incident dat vlak voor de release van de software nog gebeurde maakte ontwikkelaar Eric Meadows bang. Hij reed op een bochtige weg met zijn test-Tesla op autopilot en de auto had nogal wat problemen met het vinden van de juiste route over de weg. Gevolg: hij werd aangehouden omdat de politie dacht dat hij dronken achter het stuur zat. Meadows was daarna bang dat er doden zouden gaan vallen, maar Musk wilde niets van de twijfels weten. Gelijk heeft hij, want doden vallen er toch, met of zonder autopilot. Overigens werd Meadows twee maanden na zijn incident ontslagen. Hij had zijn doelen niet bereikt. 

De keuzes die Musk maakt worden volgens velen teveel gebaseerd op cijfers en niet op gevoel. Soms zou de autopilot een verkeerde beslissing kunnen maken waardoor er één ongeluk gebeurt, daar staat volgens Musk tegenover dat er duizenden ongelukken niet gebeurd zijn. Volgens universitair onderzoeker David Keith zouden Mercedes en Toyota die beslissing niet maken.

De agressieve aanpak van Musk zorgt er echter wel voor dat hij met een tien jaar oud bedrijf de volledig vastgeroeste automerken hardhandig aan het wakkerschudden is. 

Reacties

Bubske 30-07-16 | 19:32

Het is geen autopilot.

Grijpgraag&deStier 30-07-16 | 19:53

@ Goes, zet de spellingscontrole even aan voordat je het stuk upload, stikt van de taalfouten.

Gingersrule 30-07-16 | 20:03

kuch *steve jobs* veel plezier met de helden verering.

Count_Grishnackh 30-07-16 | 20:47

Het ontwikkelaars.....
In de water....
O_o

Hem 30-07-16 | 20:50

"Elon Musk doet niet aan discussies, dus hem ergens voor waarschuwen is zinloos. Die tijd had je beter kunnen besteden aan het praten met je hamster."
.
Want met een hamster kun je wél discussiëren?

Einde van de Domheid 30-07-16 | 22:02

Schattebouten, naar aanleiding van het artikel over gebrek aan journalistieke integriteit bij 'Zwarte Zwanen'. Hoeveel artikelen over de betreurde dode denken jullie nog te kunnen verantwoorden?

de_tyvus 30-07-16 | 23:32

'terwijl ondernemers problemen oplossen als ze ontstaan (en niet voordat ze er zijn).'
Dit is toch de definitie van een totaalgebrek aan een vooruitziende blik en lange-termijn visie.

'Soms zou de autopilot een verkeerde beslissing kunnen maken waardoor er één ongeluk gebeurt, daar staat volgens Musk tegenover dat er duizenden ongelukken niet gebeurd zijn.'
En dit is een erg ver gezochte 'what-if'. "Chef, dit is kut. Jaaaa, maar het had nog kutter gekund. Of kunnen zijn. Misschien."

Raider Twix 31-07-16 | 11:11

Er zijn elke dag honderden ongelukken. En er zijn er miljoenen niet. Daarom mag ik er wel een veroorzaken? Bullshit.

Reageer