Autobahn

McLaren-baas ontkent nieuwe F1, maar hij komt er toch

McLaren trapt vol op de rem van de geruchtenmachine die suggereert dat de Britten een spirituele opvolger van de legendarische F1 gaan bouwen. "Er komt geen nieuwe F1", claimt CEO Mike Flewitt. Leuk geprobeerd, maar wij geloven er niets van.

De Britse dode boom AutoCar had de primeur deze week: een nieuwe McLaren hypercar met meer dan 700 pk en drie zitplaatsen met de bestuurder in het midden zoals in de oude F1. Het merk zou niet gaan voor een extreme sportauto, maar voor een meer dan capabele GT.

Bullshit

Dikke bullshit, zo claimt Mike Flewitt nu. Daar lijkt het op in ieder geval op, maar als je goed tussen de zorgvuldig gekozen woorden doorleest, valt de voorgestelde supercar helemaal niet uit te sluiten.

In gesprek met Car and Driver laat Flewitt weten dat kopers vaak vragen naar een opvolger van de F1.

"Ik krijg regelmatig het verzoek voor drie zitplaatsen en een V12 en een manuele versnellingsbak. Ik denk alleen niet dat er een businesscase is om zoiets te maken."

Hij zegt hier dat er geen nieuwe supercar komt met drie stoelen, een atmosferische V12 en een handbak. Dat kan kloppen, want AutoCar meldde compleet andere specificaties. Het gaat volgens het blad om een motor met turbo's en over de versnellingsbak wordt niet gesproken. Wij kunnen ons goed indenken dat met het oog op het GT-karakter een automaat de meest voor de hand liggende optie is.

"Ik heb niet nog zes ongebruikte chassisnummers liggen. Mensen vallen graag terug op de dingen waar ze van houden, maar dat wil niet zeggen dat het nu het juiste is om te doen. We houden van de F1, maar we gaan geen andere maken."

Flewitt verwijst hiermee naar de zes E-Type Lightweights die Jaguar recentelijk heeft gebouwd op basis van oude chassisnummers. Hij refereert hiermee ook naar de nieuwe F1 als een soort reïncarnatie van het oude model. Hij zegt dus eigenlijk dat er geen nieuwe exemplaren van de oude F1 worden gemaakt. Iets waar de Britmedia met geen woord over rept. Een makkelijke en nietszeggende ontkenning dus.

Driezitter

Ook tegenover Top Gear (het magazine) gooit Flewitt er nog een paar ontkenningen tegenaan. Vooral de creatie van een nieuwe driezitter neemt hij onder vuur.

"We moeten winst maken en het is erg duur om MSO een nieuw chassis te laten maken." 

Het is inderdaad duur om een nieuw chassis te maken en een opstelling met de pedalen in het midden in het huidige chassis proppen wordt moeilijk. Als we hem heel letterlijk nemen, sluit hij een nieuw chassis niet uit, maar we geven toe dat dit inderdaad een groot obstakel vormt.

En toch komt hij er

Ondanks deze fanatieke tegenaanval van Flewitt blijven we overtuigd van de komst een speciale McLaren. Dat zeggen we niet alleen omdat het doorgaans goed ingelichte AutoCar het zegt, want er zijn meer signalen.

In de hoek van de potentiële eigenaren wijst alles er op dat de voorbereiding van de verkoop van dit nog niet gepresenteerde model al lange tijd aan de gang is. Youtuber en meervoudig supercar-eigenaar Salomondrin had het al over "the next big thing" van McLaren voordat het verhaal deze week uitkwam en bevestigt nu dat hij inderdaad deze auto bedoelde. Dankzij zijn netwerk vol hypercar-eigenaren heeft hij al bevestigd gekregen dat twee personen hun handtekening hebben gezet voor de auto. Hij meldt verder dat McLaren voor potentiële kopers op zoek is naar de meest trouwe klanten.

De Instagrammende Ferrariverzamelaar David Lee meldt ondertussen op zijn kanaal dat hij één van de 64 gelukkigen is die er eentje heeft gekocht. De succesvol juwelier staat niet bekend als een ongefundeerde opschepper, dus we vermoeden dat dit klopt. Hij noemt hierbij een atmosferische motor met 800 pk. Details die niet in het originele bericht staan. Het is wel opvallend dat Lee momenteel helemaal geen McLarens in bezit heeft en dus niet in de door het bedrijf gewenste kopersdoelgroep valt.

This is just a tribute

Kort samengevat: er is een auto. McLaren zou nooit zoveel tijd steken in het werven van klanten voor een model dat er niet komt. Is het een nieuwe F1? Misschien niet in de letterlijke zin van het woord, maar waarschijnlijk moeten we het meer zien als een eerbetoon. Speciaal wordt de nieuwe McLaren zeker en duur (3 miljoen dollar) en exclusief zijn ook woorden die onlosmakelijk met het model verbonden zullen zijn. Met het artikel van AutoCar is de geest uit de fles en die krijgt de CEO er met de beste draaikonterij niet meer in. Dus McLaren: stop de bullshit en laat gewoon zien wat je in de geheime ontwikkelingsruimte hebt staan.