Autobahn

Mercedes maakt haast met elektrische auto's

Het kan bijna geen toeval zijn. Vlak nadat het Tesla-opperhoofd zijn masterplan onthult, komt Mercedes met het bericht dat ze het tempo gaan opvoeren bij de ontwikkeling van elektrische modellen.

Terwijl Tesla headlines blijft grijpen met hun elektrische voertuigplannen, heeft Mercedes alleen enkele hybride modellen in het assortiment zitten, en dat moet steken bij moederconcern Daimler. Grote baas Dieter Zetsche heeft nu dan ook aangekondigd dat de planning wordt omgegooid en de deadlines naar voeren worden gehaald. "Het is heel belangrijk om de timing goed te hebben", verklaart Zetsche. Een opvallende uitspraak voor iemand die nu achter de EV-feiten aanloopt.

Mercedes wil dit najaar op de autoshow van Parijs een elektrisch model tonen die een actieradius heeft van meer dan 500 kilometer. Dat lijkt een stap in de goede richting, totdat je hoort dat het hier slechts om een concept car gaat en dat het productiemodel pas "ergens voor 2020" op de markt verschijnt.

Verkopen

Hoewel ze qua techniek achterlopen, heeft Mercedes momenteel nog niet veel te vrezen van Tesla als het gaat om verkoopcijfers. De Amerikanen produceerden vorig jaar ongeveer 50.000 auto's. Een lachertje in vergelijking met de 1,87 miljoen Mercedessen die de fabriek verlieten. De Duitse ster blijft dan ook vooral gericht op de directe concurrenten BMW en Audi.

Door de enorme omvang van Mercedes kan het bedrijf enorme bedragen in de ontwikkelingsafdeling steken. Vorig jaar was dat 6,6 miljard dollar en Zetsche benadrukt dat dit bedrag dit jaar "significant hoger"  zal liggen. Het nadeel is alleen dat de gigant het budget over veel verschillende projecten moet verdelen. Waar Tesla zich volledig kan focussen op elektrisch en autonoom rijden, ontwikkelt Mercedes ook nog zuinige benzine- en dieselmotoren.

Iedereen doet mee

Mercedes is overigens niet de enige die haast maakt met zijn stroommobielen. BMW overweegt een fabriek in Thailand te openen voor de productie van batterijen voor elektrische auto's, Volkswagen wil vanaf 2020 elektrische auto's bouwen in Noord-Amerika en Audi wil in 2025 een kwart van zijn verkopen uit puur elektrische modellen laten bestaan. En dat is alleen nog maar het nieuws van vorige week. De strijd is begonnen. Tesla heeft de voorsprong, kennis en het goede imago, maar de gevestigde merken hebben de ervaring, capaciteit, financiële slagkracht en dealernetwerken. Het gaat spannend worden.

Reacties

adjudant 25-07-16 | 09:28 | 3

Mercedes gaat pas de markt betreden als ze ook winsten kunnen maken met hun producten,Tesla verbrand liever andermans geld om aan hype te kunnen voldoen,Mercedes heeft alles in eigen huis en heeft geen hype nodig om aandacht te trekken,de vermeende achterstand aan techniek en kennis is aan octrooien door Duitse autobouwers niet te verklaren en baseert zich op eigen inschattingen,helaas is objectieve kennis niet aanwezig bij deze G.Hoevernaars,

Klepstoter 25-07-16 | 09:46

Zonder de innovatie van Tesla zouden de Duitse Drie nooit die omslag naar EV's hebben gemaakt/maken. Wat Hoevenaars zegt klopt: nu lopen ze een beetje achter de feiten aan.

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 10:15

MB is volgens jou dus een ambtenarenclub: die doen ook alleen maar veilige dingen en nemen geen risico's. Als je een markt pas gaat betreden als je winst kan maken loop je per definitie dus al achter de feiten aan. En ps: of je winst kan maken weet je vaak van te voren niet; of heeft MB volgens jou een unieke waarzegger die in de toekomst kan kijken? Ik zou zeggen, kijk eens naar de grootste vliegtuigbouwer ter wereld: Boeing. Die namen een ongelooflijk risico, eerst met model 387-80 en alter met de 747. In beide gevallen zette men het hele bedrijf financieel op het spel, in het 1e geval begon men zonder 1 order, in het 2e geval zat men tot over de oren in de steeds verder oplopende schuld, met zelfs gedurende 1.5 jaar slechts 2 verkochte vliegtuigen...

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 10:15

MB is volgens jou dus een ambtenarenclub: die doen ook alleen maar veilige dingen en nemen geen risico's. Als je een markt pas gaat betreden als je winst kan maken loop je per definitie dus al achter de feiten aan. En ps: of je winst kan maken weet je vaak van te voren niet; of heeft MB volgens jou een unieke waarzegger die in de toekomst kan kijken? Ik zou zeggen, kijk eens naar de grootste vliegtuigbouwer ter wereld: Boeing. Die namen een ongelooflijk risico, eerst met model 387-80 en alter met de 747. In beide gevallen zette men het hele bedrijf financieel op het spel, in het 1e geval begon men zonder 1 order, in het 2e geval zat men tot over de oren in de steeds verder oplopende schuld, met zelfs gedurende 1.5 jaar slechts 2 verkochte vliegtuigen...

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 10:16

website :( (ps mijn reactie is dus op adjudant)

JayJay 25-07-16 | 10:37

Heb een hybride C350. Werd door MB management gevraagd mee te werken aan evaluatie van de auto. Een van de eerste vragen was: Wat moet MB doen (aan de auto verbeteren) om de verkoop van deze hybride in 2016 op vergelijkbare hoogte te krijgen dan in 2015? Mijn antwoord was uiteraard: de Nederlandse wetgeving zodanig aanpassen dat de bijtelling weer naar 7% gaat, dan volgt de verkoop vanzelf. Beetje kortzichtig van MB dat ze zich dit niet van te voren hebben gerealiseerd, maa daar blijkt - wat mij betreft - duidelijk uit dat ze er eigenlijk niet mee bezig zijn.

Ethan2k 25-07-16 | 12:06

"Hoewel ze qua techniek achterlopen, heeft Mercedes momenteel nog niet veel te vrezen van Tesla als het gaat om verkoopcijfers. "

Dat klopt helemaal qua absolute verkoopcijfers.

Ze zullen zich bij de grote autobedrijven als ze verstandig zijn meer zorgen maken om achterliggende trends:

Tesla Sales In The US Versus Major Competitors

insideevs.com/wp-content/uploads/2016/...
insideevs.com/tesla-reports-q4-2015-an...

#1 Large Luxury Car In US = Tesla Model S (2015 Sales Comparison)

cleantechnica.com/2016/01/15/1-large-l...

Homer P. Simpson 25-07-16 | 13:00 | 1

Een electrische auto Is GEEN innovatie: Accu's, elektromotoren en stuurelectronica bestonden al. Tesla is gewoon de eerste die dit concept oppakt en er auto's mee produceert, iets wat enorm veel eenvoudiger is dan het produceren van krachtige, zuinige en stille benzine en diesel aandrijflijnen. De reden dat
mercedes hier nu mee begint is ook erg eenvoudig: het begint zo langzamerhand rendabel te worden omdat de accuprijzen lager en lager worden. Dit betekent dat de hoge investeringskosten gedaan zijn door Tesla en de vruchten geplukt zullen worden door BMW, Audi en Mercedes, welke relatief eenvoudig bestaande modellen kunnen elektrificeren. En Tesla? Tesla gaat waarschijnlijk nooit uit de investerinskosten komen en volgens mij interesseert dat Elon ook helemaal niks want zijn doel begint werkelijkheid te worden: Elektrisch vervoer. De man is een kruising tussen Robin Hood (stelen van de rijken en delen met de armen / Kapitaalkrachtige investeerders laten betalen / normale mensen elektrische auto's geven) en de naamgever van het bedrijf: Visie, durf en een can-do mentaliteit die we (vooral in Nederland) al tientallen jaren niet meer gezien hebben. Heil Elon!

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 19:43

Bestaande modellen electrificeren betekent dat je al met een achterstand begint: die zijn nl. ontworpen voor een zware motor voorin, radiateur, benzinetank, waterpomp, benzineleidingen, vaak een cardanas naar achteren etc. Juist een clean-sheet design kan de voordelen van een EV beter verwerken. Accuprijzen dalen weliswaar, maar niet de kosten om even een fabriek te bouwen om ze te maken, daar loopt Tesla voorop.

adjudant 25-07-16 | 13:07 | 1

Mercedes heeft een eigen accufabriek,hebben eigen fabrieken met vaklui en kennis,Tesla heeft geen octrooien die en monopolie mogelijk maken,rendabel zal Tesla nooit worden,zelfs de eenvoudige productie van hun auto,s is een droevig aangelegenheid,geen enkel productiedoel heeft Tesla ooit gehaald ,zonder afgeperste miljardenhulp van VW gaat ook de groene wens in de VS niet lukken,

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 19:39

MB koopt zijn meeste batterijen in Korea omdat hun eigen fabriekje te weinig klaar speelt...

treser.info 25-07-16 | 13:30 | 1

@Homer P.Simpel Elon Musk is zeker geen Robin Hood en zijn auto's zijn juist niet betaalbaar voor de modale man en daarbij is zijn de tesla's een scam die qua veiligheid en techniek niet kunnen tippen aan de Duitse merken.

FW Ta-183 Huckebein 25-07-16 | 19:39

Maar een Tesla kan je kopen en al wat die Duitsers doen (afgezien van de BMW i3) is concepts laten zien die misschien over een aantal jaar ooit in de showroom staan. En noem mij eens een betaalbare Duitse EV of zelfs een plug-in hybride? Inderdaad, fehlanzeige.....

lucadebrave 25-07-16 | 17:59

leuk om dit allemaal te lezen. Niet vergeten natuurlijk dat Daimler en groot belang heeft gehad in Tesla. Weliswaar nu verkocht, maar gebruik maken van knowhow is gebruikelijk. www.autoblog.nl/nieuws/daimler-casht-f...

Reageer