Autobahn

Ford sluit Britse fabriek, 'maar niet vanwege Brexit'

Toen het Britse volk bijna 3 jaar geleden in een referendum voor een vertrek uit de EU stemde, hielden ze misschien geen rekening met de gevolgen voor hun auto-industrie. Ford sluit zich aan in het rijtje fabrikanten dat de tent sluit op het eiland.

Het gaat om de Ford-fabriek in Bridgend. De faciliteit in Wales bouwt motoren, maar sluit in september 2020 zijn deuren. Volgens een woordvoerder in de Britse media heeft de fabriek te maken met een tegenvallende vraag: de 1.5 diesel die er werd gebouwd is gestaakt, en de 1.5 Ecoboost wordt minder afgenomen dan verwacht. Ook eindigt de productie van een V8-motor, die Bridgend onder licentie voor Jaguar bouwt. 

Er werken 1.700 mensen in het al niet met banen overstromende Zuid-Wales. Eerder kondigde Honda al aan een fabriek te sluiten in het Verenigd Koninkrijk.

Geen link met Brexit

Hoewel het er alle schijn van heeft, houdt Ford volk dat de Brexit geen factor is geweest in de sluiting. "We are committed to the UK. However, changing customer demand and cost disadvantages, plus an absence of additional engine models for Bridgend going forward make the plant economically unsustainable in the years ahead." We nemen het ter kennisgeving aan, hoewel Ford het vast niet vervelend vindt om te vetrekken uit een land dat binnenkort geen deel meer uitmaakt van de interne Europese markt.