Autobahn

Waarom heet de Grand Prix van Nederland plotseling Dutch GP?

Ewa, Zandvoort. Kifesh met Grote Prijs? Praat Nederlands a gra.

Na vijfendertig jaar afwezigheid keert de Formule 1 in 2020 eindelijk weer terug op Zandvoort. Het was me een feest gisteren in Zandvoort en omstreken. Heineken had als naamgevend sponsor genoeg tijd om de perfecte inhaker te bedenken en kwam met het briljante "Het rondje waar we 35 jaar op moesten wachten." Vanaf volgend jaar mei is het verenspugen voorbij in café de Houten Bek.

Naast de blije mensen heb je in Nederland altijd meteen te maken met hordes stuurlui die op de wal staan. Het spoor kan de mensenmassa niet aan, de wegen zijn te smal, het duingebied is te delicaat enzovoorts enzovoorts. Gelukkig gaan we het gewoon schaffen hier, want zo zijn Nederlanders. Juist dankzij de azijnzeikers zijn alle problemen al gesignaleerd en alle beren reeds van de weg gehaald voordat ze een obstakel vormen.

Er is echter een grootschalig probleem dat de hordes oranjesupporters over het hoofd zien. Een ernstig en totaal niet automobiel probleem. Waarom heet de Grote Prijs van Nederland niet de Grote Prijs van Nederland, maar Dutch GP? Iedereen heeft zijn Grand Prix altijd in de landstaal en dan heet de Nederlandse versie ineens in het Engels? Hoe kan dat nou? In de GAS-landen heet zo'n race Grosser Preis, Italië, Spanje en Mexico hebben een Gran Premio, uiteraard heeft Frankrijk een Grand Prix. Je zou zo verwachten dat Nederland een Grote Prijs heeft, maar het wordt een Dutch GP. 

Toegegeven, ook in de eerdere geschiedenis is de Grote Prijs van Nederland een wat vreemde naamgeving. Maar toch had dan een Grand Prix van Nederland ook wel gekund. In Engeland heet de autosportwedstrijd immers ook niet de Grand Prize of Britain, maar de British Grand Prix. Marketingtechnisch werkt de Dutch GP natuurlijk het beste, maar een GP van Nederland was ook mooi geweest. Al was het maar zodat ondergetekende dan zijn lang geleden geclaimde domeinnaam had kunnen doorverkopen. 

Reacties

Wijze uit het Oosten 15-05-19 | 18:00 | 2

Tsja, Goes..
Soms zit het mee.
Meestal niet.
Succes met je domeinnaam...

loze stijl 15-05-19 | 18:06

Wellicht vroeg je toen teveel voor die domeinnaam Goes? Het blijft altijd een gok daarmee..

Archangel72 15-05-19 | 20:19

Wellicht is dit niet eens nieuwswaardig? Who the fuck cares hoe de GP heet ... iets met mieren en muggen.

koeberg 15-05-19 | 18:20

Afgelopen maandag:
Chef: "Harry, kun je even gpvannederland.nl registreren?"
Harry: "Is goed baas. .. Eh baas, die domeinnaam is al bezet."
Chef: "Shit! Wacht even. Ik neem even contact op met FOM voor een andere naam. Kom ik nog op terug."

ZomaarEen 15-05-19 | 19:06 | 3

Ik denk dat je niet gek op moet kijken als de naam in het kader van het spreiden van toeristen alsnog wordt omgedoopt in Amsterdam GP

Hanz der Schwanz 15-05-19 | 23:07

Hehe eindelijk iemand met een goed idee

Sr. Gerard 16-05-19 | 01:13

Het circuit van Montmeló ligt ongeveer even ver van Barcelona als Zandvoort van Amsterdam.

GifKikkert 16-05-19 | 09:22

"Zandvoort"? Is dat niet de oude benaming van Amsterdam Beach?

ZwartedeZwarth 15-05-19 | 19:08

Max’sTracks

met vreselijke groet 15-05-19 | 19:14 | 3

"Marketingtechnisch werkt de Dutch GP natuurlijk het beste". Dat is niet helemaal juist. 'Dutch' staat in het buitenland vooral voor 'goedkoop' wat veel tot uiting komt in diverse Engelse gezegden. Ze hadden beter 'Holland' kunnen gebruiken.

Archangel72 15-05-19 | 20:23

Neen, want Dutch is de juiste vertaling voor "Nederlandse'. Dat iedereen in het westen van het land denkt dat ons landje Holland heet, of denken dat Nederland alleen uit Noord-/Zuid-Holland bestaat, kan lekker de tering krijgen.
Een gezegde is wat anders dan een uiting.

Hanz der Schwanz 15-05-19 | 23:08

Grappig dat je dat denkt, hier in de US zijn er heel veel producten waar Dutch .... op staat (vaak helemaal niks met NL te maken), mensen zijn dan bereid om een stuk meer te betalen. MBT de gezegden heb je gelijk natuurlijk

TuurlijkNiet 16-05-19 | 14:13

Het Amerikaanse gezegde Dutch Treat or Going Dutch (iedereen betaald zijn eigen deel) heeft wel degelijk met de Hollandse (Zeeuwse) mentaliteit te maken, 'geen cent te veel'.
In Nederland noemen we het goedkoop/gierigheid, hier in de VS zien ze het meer als financiele verstandigheid..

@Hans: Engelse drop komt ook niet uit het VK, in koninginnensoep zitten ook geen stukjes Maxima en Filet American komt niet uit de VS..

Dr. Snoepjes 15-05-19 | 22:32 | 3

Nederland loopt voorop als het gaat om het afschaffen van eigen taal en cultuur (tot tevredenheid van de EU, uiteraard). Het viel mij 20 jaar geleden al op dat in het centrum van Amsterdam meer Engels dan Nederlands te lezen was op borden en in etalages van winkels en horeca. Want aanpassen aan toeristen. Nou, ik zou daar als buitenlandse toerist niet eens blij van worden. Ik moet er niet aan denken dat als ik op vakantie ga in Italië, dat dan bijna alles om me heen Engelstalig is. Dat zou voor mij enorm afbreuk doen aan de beleving. Alsof het een soort Las Vegas is met een Italiaans decor van gebouwen.
Je ziet die vreemde minachting voor de eigen taal ook aan de voornamen van veel Nederlandse voetballers en motorcoureurs, bijvoorbeeld. Daar heet meer dan de helft Wesley, Brian, Jeffrey, Nigel enzovoorts. Want stoer, of zo. Maar als we dan een Fransman of een Italiaan zien met een Engelse voornaam, dan wordt er vaak om gelachen, want haha dat klinkt toch niet. Of allerlei Nederlandse tv-programma's puur voor de eigen markt die dan een Engelse titel krijgen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. In het Engels vind men het blijkbaar belangrijker klinken, of zo.
Ik zou inderdaad ook kiezen voor Grote Prijs van Nederland of anders Grand Prix van Nederland. Klinkt toch ook veel authentieker en unieker voor buitenlandse bezoekers en tv-kijkers. Lijkt me juist betere publiciteit.

TP 1984 16-05-19 | 00:41

Goeie snoepjes!

GifKikkert 16-05-19 | 10:11

@Dr. Snoepjes
Ah gossie, verandert de wereld te snel voor je? Kan je het allemaal niet meer bijbenen met je steenkolenengels? Vervelend he, dat dingen steeds veranderen, en dat jij je dan gepasseerd voelt. Het vreemde is dat ik in jouw epistel, door je krokodillentranen heen, toch vooral een boel nationalistisch gezwets lees. Jij klinkt als zo'n tokkie die, als ie dan al een keer naar Italië of Frankrijk gaat, ineens loopt te zeuren dat ze daar "gewoon doen alsof ze je niet verstaan en weigeren om Engels te spreken, terwijl ze dat heus wel kunnen".
Nederlands is een erg ingewikkelde taal. Dat merk je onderandere aan de enorme moeite die met name veel PVV en FvBaudet stemmers hebben met het spreken van beschaafd Nederlands. Dus Nederlanders kiezen er al eeuwen voor om Engels, Frans of Duits te spreken met onze buitenlandse gasten. Wij zijn immers van oudsher erg op het buitenland georiënteerd. Handel drijven enzo. Je weet wel, die VOC mentaliteit. Dat zit in ons DNA, dat is onderdeel van onze Nederlandse identiteit. Wij hebben TV programma's en films gelukkig ook nooit nagesynchroniseerd, want dat is echt überdom. En als Wesley,, Nigel, Ryan, Daley of Quincy een goal scoren in het Nederlands elftal dan juich jij net zo hard als wanneer Matthijs, Kevin, Frenkie of Luuk scoren. Want wat kan jou het verdomme nou schelen hoe andere mensen hun kinderen noemen, jij sneue zeurpiet??!?!

koeberg 16-05-19 | 11:01

@GifKikkert Ik laat even in het midden of Dr. Snoepjes nationalistisch klinkt. Waar ik wel even op wil reageren is dat een nationalist niet gaat klagen dat ze in Frankrijk en Italië geen Engels spreken. Een nationalist is namelijk tegen vermenging van culturen, hij of zij staat voor het eigene van landen. Ofwel een nationalist wil graag dat in Frankrijk Frans, in Italië Italiaans en in Nederland Nederlands spreken.

Sonja27 15-05-19 | 22:49

gpvannederland,nl heeft -heel opmerkelijk- dezelfde registrar als gp,nl
Je weet vast niet dat de SIDN/ICANN/WIPO procedure slechts E 65 kost, en je daarna alsnog naar een rechter kan (en de kosten daarvan in je eis kunt formuleren)...
Maar als we gaan uitwijken in een tijd waarin het gTLD racing bestaat...
... wat denk je dan van zandvoort,racing - zal de gemeente.
Heeft dezelfde registrar als f1,nl heeft...

Reageer