Autobahn

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar dodelijke botsingen tegen matrixportalen

Binnen een week tijd zijn in Nederland in drie afzonderlijke en eenzijdige snelwegincidenten negen mensen om het leven gekomen. Allemaal botsten ze tegen een matrixportaal of een verkeersbordportaal, en dus start de RWS een onderzoek.

Een korte recap: gisteren kwamen vroeg in de ochtend vier leden van dezelfde Turkse familie om op de A12 - twee jonge broers, hun neef, en hun 26-jarige aanstaande zwager, een Nederlander die zich had bekeerd om met hun zus te kunnen trouwen. Ze kwamen terug van een vrijgezellenfeest. Eerder in de week gebeurde een soortgelijk ongeluk op de A1 bij Deventer, waarbij opnieuw vier jonge mannen omkwamen, ook zij keerden vroeg in de ochtend terug van een feest. Dit overschaduwde eenzelfde incident op de A28 bij Staphorst, waarbij een 19-jarige vrouw omkwam en haar 24-jarige bijrijdster gewond raakte. In alle gevallen was er sprake van een botsing met een verkeersportaal, en dus kan Rijkswaterstaat, als wegbeheerder, weinig anders dan een onderzoek instellen naar de veiligheid van verkeersportalen langs de snelweg.

Voordat we de toedracht van de ongelukken weten is er weinig zinnigs over te zeggen, en we willen niet op tenen gaan staan, maar laten we het zo stellen: onze verkeers- en matrixborden zijn hard nodig om het verkeer in goede banen te leiden en een goede doorstroom te garanderen. Ze weghalen is dus geen optie. Alle portalen moeten ergens verankerd zijn, en bij ons weten staan ze - op de plek waar ze in de grond staan - waar mogelijk achter een vangrail (bij het portaal langs de A1 was niet niet het geval). In niet-extreme gevallen is een vangrail sterk genoeg om een auto die hem raakt af te wenden, maar wanneer je het als automobilist heel bont maakt qua snelheid en benaderingshoek, kan het zijn dat je eroverheen vliegt. Echter, met normaal rijgedrag gebeurt dit niet.

Snelheid

We willen niet vooruitlopen op de zaken, maar in ieder geval bij het incident van gisteren leek er een veel te hoge snelheid in het spel te zijn. Over het incident op de A1 is nog niets bekend, dit kan ook een zeer bizar toeval geweest zijn. Bijvoorbeeld een klapband en een overcorrectie uit schrik precies op de verkeerde plek. Echter, in 99% van de gevallen en met normaal rijgedrag vlieg je met je auto niet over een vangrail en in een matrixbord. Dat we nu net drie afzonderlijke gevallen in korte tijd hebben gehad, lijkt een naar toeval. Misschien zitten we wel helemaal verkeerd met onze vermoedens, blijken onze snelwegen superonveilig, en is het een wonder dat er de afgelopen jaren keer op keer slechts enkele tientallen mensen op de Nederlandse snelwegen zijn omgekomen. Maar zo lijkt het niet.  

Wanneer uit het onderzoek naar de ongevallen blijkt dat bestuurders laakbaar hebben gehandeld lijkt het ons een overreactie om dan maar voor veel geld een volledige kooi om elk portaal te zetten, in plaats van alleen een vangrail zoals nu. Want zodra dat is gebeurd kunnen we beginnen aan tunnelwanden, lantaarnpalen en viaducten, en is er altijd wel iets nieuws te vinden. Het onderzoek van RWS is een logische reactie op de gebeurtenissen, maar we verwachten dat ze tot de conclusie komen dat er niet plotseling sprake is van overstekende portalen, of spontaan ontstane springschansen richting de dingen.

Reacties

warmeballen 25-04-19 | 15:54

Ja, zet er een kooi omheen. Goed plan.
Dan rijden mensen zich niet meer dood op een paal maar op een kooi. Zijn iig die palen niet meer dodelijk.

monibu 25-04-19 | 16:12

Aan het feestelijke karakter voorafgaande de drie verschrikkelijke gebeurtenissen ben ik heel benieuwd naar welke drug deze paal-focus brengt. Kan handig zijn, maar niet in het verkeer...

prototyp 25-04-19 | 16:53

wakker schrikken, een ruk naar links een ruk naar rechts, auto over de kop over de vangrail.
oorzaak meestal vermoeidheid of onder invloed, vaak in combinatie met te hoge snelheid.
het obstakel heeft alleen invloed op de overlevingskans, niet op de oorzaak.

vroeger gebeurde dit ook al, vaker dan nu.
iedereen kent de verhalen wel van x, y en z die op de terugweg van de disco tegen een boom reden op de provinciale wegen.

zulke ongevallen los je niet op met palen weghalen of bomen omzagen.

Leeuwarder 25-04-19 | 19:31 | 1

Je mag het volgende natuurlijk niet zeggen; Zou het kunnen dat het gegeven dat de inzittende van de 2x 4 doden afkomstig waren uit lande waar verkeersveiligheid geen enkele prioriteit heeft, en machogedrag juist een voorwaarde is om daar te kunnen functioneren, een grote rol gespeeld heeft?
#dit dus niet gezegd hebbende..#

issieookweer 25-04-19 | 21:09

I second that.

Leeuwarder 25-04-19 | 19:32

Excuus voor de verdwenen ennen..

issieookweer 25-04-19 | 21:00 | 1

Voor zover ik weet, staan de draagpalen van die portalen niet op de weg, maar ver van de rand van de weg verwijderd. Gaan ze nu ook alle gebouwen, verkeerstekens, stoplichten en bomen bestuderen?

De_Rokjesman 26-04-19 | 16:46

Die staan toch allemaal niet op de snelweg, dwaas. De meeste portalen staan achter vangrail, maar niet allemaal. Daar heb je dus toch de mogelijkheid om de paal te raken, dat is het probleem hier.

matatwork 25-04-19 | 21:10

Dan wordt het tijd om rubberen palen in te voeren.

Reageer