Autobahn

Nieuw in Duitsland: parkeren alsof het 1984 is

Zoals u ongetwijfeld al vaak hebt gelezen, was George Orwells boek 1984 niet bedoeld als handboek. Maar ja, het is 2019 en als er geld verdiend kan worden, is Big Brother nooit ver weg.

U bent bekend met het geluid van panikerende hartbewaking, beter bekend als parkeersensoren. Maak dan nu kennis met een nieuw soort sensoren: parkeerplaatssensoren (zie de platgereden brillendoosjes hierboven). Door een Faustisch pact tussen supermarkten die de pest kregen in langparkeerders en daardoor nu hun parkeerplaatsen laten beheren door commerciële partijen, hebben de Duitsers parkeerplaatsen die middels sensoren tot de seconde nauwkeurig bijhouden hoe lang er een auto staat geparkeerd.

Het is allemaal ernstig eenvoudig: wie langer dan toegestaan parkeert, krijgt een rekening. Nu tikt dat in Duitsland niet aan omdat de boetes er stukken lager liggen dan in Nederland. Het probleem zit 'm ook niet in het geld, maar in de onvermijdelijke ontwikkeling van dit systeem. Nu is het nog zo dat een parkeerwachter bij een melding van tijdsoverschrijding de wagen van de langparkeerder opzoekt en een bon uitschrijft. Noem ons knettergek, maar die parkeerwachter verdwijnt op een bepaald moment. Die is namelijk duur.

Toch moet er verdiend worden aan foutparkeerders. Dan is er meer informatie nodig. Onze 1984-voorspelling: het sensorsysteem stelt in de toekomst niet alleen vast dát er een auto staat, maar ook dat het de uwe is en hoe lang u al bezig bent boten te schappen of misbruik te maken van de parkeerplaats. Privacy is dan dood, zelfs als u onschuldig boodschappen doet. Zin in de toekomst!

Reacties

prutser83 25-04-19 | 08:05

Oplossing is toch simpel? Auto op een plek zonder sensor zetten (rijbaan, trottoir, enz).

prutser83 25-04-19 | 08:08

" het sensorsysteem stelt in de toekomst niet alleen vast dát er een auto staat, maar ook dat het de uwe is"
wellicht, maar kosten spelen ook een rol he? Het systeem uit het artikel is niks meer dan een veredelde metaal-detector, zelfde als de lussen in het wegdek bij een verkeerslicht.

CamaroHans 25-04-19 | 09:00 | 1

Parkeerwachters rijden tegenwoordig gewoon rondjes in een auto volgehangen met camera's.

MisterMr 25-04-19 | 10:38

en dat is dus duur.

Monkey Cabbage 25-04-19 | 10:40 | 1

Hier moet de taal-nazi in mij toch even op reageren:

Het woord 'boodschap' werd eerder gespeld als 'bodeschap', een samenstelling van 'bode' (gezant) en 'schap'. Dat achtervoegsel '-schap' betekende 'dat wat tot de taak van een persoon behoort'.
'Bodeschap' is dus letterlijk 'dat wat door een bode gedaan moet worden', of ook wel 'het ambt van bode'.

Techtalent 25-04-19 | 11:47

Leuk hoor, en nu?

chocorozijn 25-04-19 | 10:43

Wat een totaal nonsens artikel. Vrijwel elke moderne parkeergarage doet exact het zelfde, dus waarom is het opeens een probleem als ze het ook op normale parkeerplaatsen doen? Het zelfde verhaal geldt voor al die apps als Parkmobile of kentekens van gasten die je registreert bij je gemeente (in bijv. Den Haag kan dat).

Reageer