Autobahn

Helmut Marko: "Vrouwen te zwak voor Formule 1"

Helmut Marko, topadviseur van Red Bull Racing, heeft zich nogal eerlijk uitgelaten over de toekomst van vrouwen in de Formule 1. Hij ziet het voorlopig nog niet gebeuren.

Het staat al lang hoog op de agenda van de racewereld om meer vrouwen achter het stuur te krijgen in alle raceklasses. In veel klasses lukt dit al redelijk, maar de Formule 1 is nog steeds nagenoeg vrouwvrij. Om daar verandering in te brengen is de W Series opgericht, een raceklasse die als opstapje naar mogelijk de Formule 1 kan dienen voor de dames die erin meerijden. Maar Helmut Marko denkt dat er ondanks de initiatieven geen vrouw echt in een Formule 1-bolide gaat racen. 

In de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung laat Marko weten dat hij denkt dat vrouwen simpelweg fysiek niet sterk genoeg zijn om mee te kunnen doen met de heren in de koningsklasse. "Je moet in de Formule 1 topfit zijn en hebt een waanzinnige kracht vanuit de schouders nodig. In de oude Gösser Kurve op de Red Bull Ring krijg je ongeveer 4G te verduren. Dat is een enorme fysieke belasting en blijkbaar is dat voor vrouwen te zwaar." 

Daarnaast vraagt hij zich af of vrouwen wel brutaal genoeg kunnen zijn. "Als je driehonderd kilometer per uur rijdt en dan wiel-aan-wiel vecht, moet je ook enige brutaliteit hebben. Ik weet niet of dat wel in de vrouwelijke natuur zit."

Gemengd

De niet bepaald politiek correcte uitspraak van Marko komt niet uit de lucht vallen. Hij vergelijkt het met andere sporten, want daarin wordt ook nog steeds gescheiden gespeeld. "Waarom spelen de mannen en vrouwen in het tennis dan niet altijd gemengd? Waarom speelt Serena Williams bijvoorbeeld niet tegen Novak Djokovic?"

Daarnaast vindt de Oostenrijker dat het hoog tijd wordt voor wat meer actie in de Formule 1. Doordat het allemaal stukken veiliger is geworden, kan iedereen de limieten opzoeken en ermee wegkomen. "Vroeger kon je geen fouten maken omdat je anders meteen de auto beschadigde of veel tijd kwijt was in het gras. Nu hebben we meer uitloopstroken waardoor ook de mindere coureurs de limiet opzoeken." Ook hierbij verwijst hij naar een andere sport die het goede voorbeeld geeft: alpineskiën. "Als je op de Streif (Kitzbühel) ziet hoe de mens daar nog steeds de beslissende factor is en hoe hij moet vechten met de piste, dan denk ik: dat zie je in de Formule 1 bijna niet meer."

Nederland is pro-bitches

Gelukkig zien we in Nederland de bitches graag terug in racewagens. Tenminste, als we """"""""""""""""""""""""""""""""""""verslaggever"""""""""""""""""""""""""""""""""""" Jack Plooij mogen geloven.

Social

Reacties

Mr.Crowley 24-04-19 | 13:18 | 6

Er zijn ook vrouwelijke piloten van gevechtsvliegtuigen zoals F16 en F18. Die lachen om G krachten in auto`s.

Mr.Crowley 24-04-19 | 13:20

Maar ik snap dat wel, die zien autorijden niet als hun ding.

LangeT 24-04-19 | 13:30

Dan ook maar drukpakken aan in de F1 om 't mogelijk te maken?

Mr.Crowley 24-04-19 | 14:07
CamaroHans 24-04-19 | 14:39

Sterker nog, vrouwen kunnen zelfs beter tegen de G-krachten. Ze zijn lichter gebouwd en daarom minder snel een blackout dan mannen ivm de hoeveelheid bloed in het lichaam. Bij Top Fuel dragracing speelt dit ook mee en zijn er verschillende vrouwen kampioen geworden. Blijft het aspect van de spierkracht over. Daar zijn tov F1 auto's uit het verleden al hele grote stappen gemaakt zoals stuur en rembekrachtiging. De huidige F1 coureurs hebben een makkie vergeleken met de mannen uit de jaren 80 en 90.

Hiesjes 24-04-19 | 23:23

Een formule 1 heeft een remdruk nodig van soms meer als 120 kilo, was vroeger zelfs 150 kilo.
Dat 7 tot 10x per rondje, 60 a 70 rondjes lang.

N3uk33nd 25-04-19 | 02:28

@Mr.Crowley
Deze piloten hebben een drukpak aan (scheelt al een berg), en krijgen deze krachten maar een paar keer per vlucht te voordurend, waar ze overigens verder weinig fysieke kracht hoeven te verzetten met het besturen van hun vliegtuig.
Een F1 coureur krijgt zijn portie G krachten iedere 10 a 20 seconden, bijna 2 uur lang, en dan moeten ze ook nog eens aan het stuur trekken, rempedaal hard intrappen en hun hoofd recht zien te houden, anders zie je niet waar je heen moet.

Reagurend_Nijlpaard 24-04-19 | 14:41

D. Wilman die andere "verslaggevers" hekelt. Dan heb je toch een flink bord voor de kop.

Theo Reet 24-04-19 | 14:44 | 1

een ouderwetse Male Chauvinist Pig reactie

Satria 24-04-19 | 22:20

als dat zo was dan zaten er veel meer vrouwen in de F1, F2, F3 en enige andere motorsporten.... het is fysiek veel zwaarder dan menigeen denkt.

Bad News 24-04-19 | 16:06

Ik denk dat dat rijden in een F1 auto wel gaat maar dat netjes parkeren tijdens de pitstops wordt natuurlijk een drama.

Super Vaagstra 24-04-19 | 19:46 | 1

Zet die man z’n bril af, kijk in z’n ogen en zie de verwardheid. Helmut Koekwaus kan het adviseren beter aan een jongere generatie overlaten.

JaquesDeMolay 25-04-19 | 08:15

Je bedoelt alles politiek correct afwegen om maar geen sneeuwvlokje een gevoel van licht onbehagen te bezorgen? Of F1 te verplichten om per race een bepaalf percentage vouwen, minderheden en lgbtjhdgufdygdajk coureurs in te zetten?

Reageer