Autobahn

Helsinki: alle auto's moeten dood

De Finse hoofdstad is helemaal klaar met die vierwielers in de straten. Ze moeten weg. Allemaal! En wel voor 2025.

Dat betekent overigens niet dat de straten compleet leeg zullen raken. De gemeente wil alleen de noodzaak voor het eigendom van een personenauto overbodig maken. Dit moet gebeuren door een superawesome openbaar vervoersysteem te combineren met autoverhuur en -deelprogramma's. Alle autoalternatieven worden samengevoegd in één app die voor de reiziger de snelste optie berekent. Ook betalen moet mobiel kunnen.

Nu hebben we wel vaker ambtenaren horen roeptoeteren dat het ov een uitstekend alternatief moet gaan bieden voor de auto (spoiler: het werkt niet), maar in Finland kijken ze net een stapje verder. Zo denkt de gemeente aan flexibele bussen die hun route aanpassen op de actuele vraag en het huren van zelfrijdende auto's die zichzelf voor je deur afleveren.

Problemen

Het is een ambitieus plan en hoewel we het waarderen dat ze het ov eindelijk eens de nieuwe eeuw in willen tillen, zijn we een tikje sceptisch. Voor het reizen buiten de stadsgrenzen, vakanties en als statussymbool zal de auto moeilijk vervangbaar blijven.

Daarnaast helpt het niet dat een eerste stap in dit project al enorm flopte. Onder de charmante naam Kutsuplus lanceerde Helsinki een service met personenbusjes die je kon oproepen met een app. Een taxi met meerdere passagiers dus. Met een prijs van vijf euro per rit een stuk goedkoper dan gewone taxi's, maar met meer comfort dan een traditionele bus. Intelligente software combineerde alle opgevraagde reizen in de meest efficiënte routes voor de chauffeurs. Het nadeel? De kosten knalden de pan uit. De gemeente moest 17 euro per rit toeleggen en daar kregen zelfs de koele Finnen het te warm van waardoor de stekker uit het project werd getrokken.

Weerstand

Met het falen van de Kutsuplus lijkt het overbodig maken van autobezit in 2025 compleet onmogelijk. Misschien is de streefdatum veel te vroeg gezet. Autonoom rijdende bussen zouden dezelfde service kunnen bieden, maar zullen goedkoper zijn doordat de chauffeur is wegbezuinigd. Mogelijk is het dan wel mogelijk om een rendabele busservice op te zetten, maar de techniek is nog niet zo ver.

Helsinki schetst een ideaalbeeld dat momenteel nog niet gerealiseerd kan worden. Toch hebben ze een trend te pakken die op het punt staat van doorbreken. Voor de mensenmassa waarbij de benzine niet door de aderen stroomt zal het nut van autobezit langzaam wegebben. Met die mensen in gedachten is een personenautoloos Helsinki goed mogelijk. Gelukkig zijn er veel liefhebbers die dapper weerstand zullen bieden tegen deze happy eerlijk-zullen-we-alles-delen-mentaliteit en zich hun hele leven zullen vastklampen aan autobezit. Omdat je een eigen motor wil om aan te sleutelen. Omdat je een eigen achterbank wil om op te vozen met je geheime liefde. Omdat je exact weet hoe hard jouw eigen auto door die ene lekker lange bocht kan scheuren. Omdat je je vrouw ook niet deelt.

Reacties

tram8 09-07-16 | 11:37

OV als alternatief werkt WEL in stedelijke omgeving.Goed bezig in Helsinki! Hoop dat we hier notabene als fietsland ook eindelijk recht krijgen op schone lucht en de oudere auto's en smerige scooters ZSM van de straten gaan.

S.Boon 09-07-16 | 11:38

De lonen in Finland zijn te hoog voor goedkope diensten. Weet niet precies hoe het met benzine accijns zit, maar waarschijnlijk het zelfde verhaal. Overigens is Helsinki al de fijnste stad waar ik ooit heb rondgelopen wanneer het om auto-overlast gaat: tien auto's in een rij is al bijna een file voor hun. Finnen houden van ruimte, dus zullen ze nooit veel mensen (en daarmee veel auto's) op een klein oppervlak laten wonen. Het enige nadeel is dat het zo noordelijk donker en grauw is, depressieve bende daar.
Een binnenstad zonder (privé) auto's zou overigens wel fijn zijn, zo veel rust en ruimte ineens. En niet zo'n bakkes vol met fijnstof de hele tijd.

sennholz 09-07-16 | 11:50

ondertussen wel het leven zuur maken voor uber:
yle.fi/uutiset/helsinki_uber_driver_or...

Gingersrule 09-07-16 | 12:47

in de jaren 70 nam ik vaak een taxi in jerusalem. Het principe was simpel. De taxi nam meerdere personen in, zodra de taxi volgeboekt was zette hij iedereen op zijn plek af en betaalde je gewoon per persoon. Soms moest je ff wachten, soms reed je een stuk om maar de prijs was altijd jouw deel van het aantal inzittenden.

hangtiet met knoop 09-07-16 | 13:50

Helsinki heeft in de binnenstad een goed OV systeem en omdat de binnenstad helegaar niet groot is kan je ook lopen. Zodra je echter naar buiten moet - bv Espoo of nog erger naar het vliegveld (zo'n 30 km buiten de stad) dan is er alleen maar iets dat lijkt op een auto. Metro naar het vliegveld bestaat niet. Dus ik zeg succes Helsinki!

zbb 09-07-16 | 13:59

@tram8. Dogmatisch gedram zonder enig realiteitsbesef. Hoeveel bussen wil je door de straten laten rijden? Kom zelf eerst eens met een leefbaar plan voor b.v. Eindhoven of Groningen voordat je met jouw hersenloze gezeur komt. Overigens: Hoeveel auto's kunnen er rondrijden eer dezelfde vervuiling als van jouw verwarming wordt veroorzaakt? Uitlaten van de verwarming to even boven het vriespunt en dikkere kleding aantrekken kan iedereen nu meteen doen en is veel effektiever dan auto's in de steden vervangen door ontoerijkend OV, maar dat is een gedachte die in de klimaathysterie niet opkomt, want daar moet je zelf waarmaken wat je beweert en kun je niet alleen met loze kreten in je kommentaar komen.

zbb 09-07-16 | 14:03

Oei, ontoe-REIK-end.

zbb 09-07-16 | 14:03

Oei, ontoe-REIK-end.

zbb 09-07-16 | 14:03

Oei, ontoe-REIK-end.

zbb 09-07-16 | 14:03

Oei, ontoe-REIK-end.

Raider Twix 09-07-16 | 14:44

Jammer, ik heb een stupid phone. Bevalt prima, dat wel.

Reageer