Autobahn

Officieel en definitief: Formule 1 in 2020 naar Zandvoort!

Maandenlang zoemde het gerucht boven de markt, nu is de kogel nu definitief door de kerk: de GP van Nederland is vanaf 2020 een feit, op Circuitpark Zandvoort. Dit wordt om 11:00 uur bekendgemaakt op een persconferentie in de badplaats.

Hoewel Assen tot het laatste moment hoop bleef houden, werd het de afgelopen maanden wel duidelijk dat Zandvoort met de Grote Prijs aan de haal zou gaan. Chase Carey, de grote baas van Liberty Media, is in Zandvoort om met de hoofdrolspelers een handtekening onder een verbintenis voor 3 jaar te zetten. Dit zijn: Robert van Overdijk, de algemeen directeur van Circuitpark Zandvoort, maar ook Prins Bernhard jr., de eigenaar van CPZ. Hij wordt als drijvende kracht gezien achter de GP van Nederland. Jan Lammers (62), zelf Zandvoorter en tot nu toe ambassadeur van de bid van Zandvoort wordt de directeur van het evenement.

Tijdens de deadline van 31 maart 2019 lag er kennelijk een plan dat goed genoeg is voor een plekje op de kalender, en dus gaan we vanaf volgend jaar weer racen in de duinen. Voor het eerst sinds 1985 welteverstaan, toen Niki Lauda zegevierde voor McLaren. Een artikel over de geschiedenis van de F1 op Zandvoort schreven we hier.

De organisatie heeft nog 11 maanden om alles op en rond het circuit tiptop te maken, en alle Debbie downers die alleen maar problemen zien de mond te snoeren. Op zondag 3 mei 2020 (waarschijnlijk, definitieve datum volgt over twee maanden) wordt er weer geracet in de koningsklasse op Zandvoort, en daar mogen we trots op zijn. Nu de handjes uit de mouwen om alles logistiek op de rit te krijgen.

Sponsoren

De bid kost de organisatie zo'n €40 miljoen per jaar. De helft hiervan verdwijnt in de zakken van Liberty Media / Formula One Management (FOM), de andere helft is voor de faciliteiten in en om het circuit. Dit wordt mogelijk gemaakt door bijdrages van:

  • Heineken (bier)
  • FEBO (snacks)
  • Talpa (televee)
  • Volker Wessels (bouwvakkers)
  • Pon (mobiliteit)
  • Jumbo (boodschappen)

De inbreng van Pon zal vooral in de vorm van fietsen zijn, zo hebben we vernomen van bronnen binnen de importeur. Pon doet naast auto's namelijk ook Gazelle (en CAT, voor wie in een rechte lijn naar het circuit wil). Ook de gemeente Zandvoort springt bij, voor een bedrag van €4 miljoen. Ook Jumbo (trouwe sponsor van Max) staat op de lijst met sponsoren, ook al zijn Frits van Eerd en consorten niet aanwezig, die hebben vanmiddag hun eigen persconferentie in Veghel. Ondergetekende is ondertussen even een stukje humble pie aan het eten, maar dat deert niet. We gaan weer F1-racen in Nederland, met de Heineken Dutch Grand Prix! Zin an!

Update. Livestream op last van FOM uitgezet, dan maar een eigen videootje vanaf de locatie.

Reacties

K. Letskoek 14-05-19 | 10:41 | 1

Ach ja, rondom Spa is het ook altijd een teringzooi qua infrastructuur, kan Zandvoort er ook nog wel bij. Zolang het niet (teveel) uit gemeenschapsgeld wordt betaalt vind ik het best. Het blijft natuurlijk een commercieel feestje.

CamaroHans 14-05-19 | 10:59

Dat is voetbal ook, moet je eens kijken hoeveel geld daar naartoe gaat. Dus 20 miljoen naar de F1 en een paar risicowedstrijden volgende jaar verbieden...

Verderkijkert 14-05-19 | 10:44

"Zijn we (=hunnie) er tóch ingetrapt!" We gaan een interessante periode tegemoet, en dan heb ik het niet over de F1-race.

DutchNinja 14-05-19 | 11:23

Gaat een wedstrijd worden wie de saaiste race op de kalender kan zetten. Monaco, Zandvoort... Wie bied minder?!

Bloemschikliefhebber 14-05-19 | 11:28

Livestream staat nog op nu.nl

aero911 14-05-19 | 11:42 | 1

Gefeliciteerd Circuit Zandvoort. Ben als Nederlander trots op deze prestatie en hoop op een succesvol en spannend GP weekend in 2020! Wie had dit durven dromen na al die jaren. Chapeau!

koeberg 14-05-19 | 12:58

Reageer