Autobahn

'Tesla en Panasonic zetten rem op expansie Gigafactory'

In Nevada, midden in de Amerikaanse woestijn, staat een gigantische batterijenfabriek van Tesla en Panasonic. Tot nu toe werd deze elk jaar groter, maar de groei lijkt nu te stokken door tegenwind.

De Gigafactory in Nevada moest - om het even met een analogie uit het door Musk zo geliefde South Park te beschrijven - als een allesverzwelgende Trapper Keeper worden, die tot epische proporties uitgroeit. Echter, de $4,5 miljard kostende fabriek wordt even in een versnelling lager gezet. Eind maart werd een totale capaciteit van 35 GWh gehaald, in 2020 moet dit volgens planning opschalen naar 54 GWh. Echter, Panasonic is voorzichtig geworden, zo meldt de Japanse krant Nikkei.

"Watching the demand situation, Panasonic will study additional investments over 35GWh in collaboration with Tesla", aldus de Japanse battterijmaker. Daarnaast worden geplande investeringen in de nieuwe fabriek in Shanghai (dit is Gigafactory 3, #2 staat in Buffalo en doet zonnepanelen) geschrapt. Panasonic plant in plaats hiervan technische ondersteuning en een gering aantal batterijen uit de bestaande Amerikaanse Gigafactory 1 te sturen, aldus het artikel. De Gigafactory 1 is weliswaar een gezamenlijke operatie, Panasonic en Tesla schijnen er strikt gescheiden te zijn. Er loopt zelfs een fysieke lijn over de vloer om het punt te markeren waar de batterijen van Panasonic worden overgedragen aan Tesla.

Tread softly

Als je het Tesla - dat rondkijkt naar andere batterijleveranciers - vraagt is er nog geen sprake van een afnemende vraag of een dip in de conjunctuur, maar Panasonic is kennelijk voorzichtiger. Wie kijkt naar de tegenvallende afzet in Q1 2019 (63.000 auto's) heeft hier een gegronde reden voor, maar Tesla houdt nog steeds vast aan 360 tot 400 duizend leveringen in 2019. De bottom-line voor Panasonic is echter dat de batterijenbusiness nog steeds niet echt veel geld in het laatje brengt, zeker niet bij productie- en leveringsproblemen van de afnemer.

Het aandeel TSLA noteert voorbeurs vier procent in de min, op $265. In januari noteerde het aandeel nog $347, maar het zakte daarna weg vanwege zorgen over een teruglopende binnenlandse vraag en de slechte kwartaalcijfers. Wel heeft Tesla nog ijzers in het vuur met de Semi en de Model Y.

Beeld: screenshot uit deze dronevideo van april 2018.

Reacties

gepast_betalen 11-04-19 | 16:47 | 2

Zeg maar dag tegen het nieuwe asbest - dat batterij heet - als de zonnepaneeltjes die direct waterstof genereren commercieel beschikbaar komen. Diesel uit algen van Exxon is ook zo'n dingetje. Voor die tijd wil iedereen nog even benzine dumpen. Dus zonder subsidie wordt t echt helemaal niks meer met Tesla vrees ik.

koeberg 11-04-19 | 19:47

Bedenk wel dat de waterstof die uit die panelen komt op 1 atmosfeer is. Dat gas moet eerst onder druk gebracht worden voordat het je auto in gaat. Stel je je voor dat een particulier een paar van die panelen heeft plus een compressor? En als de waterstof die je paneel geproduceerd heeft op is is het op. Je vult je tank niet aan via je stopcontact.
Tuurlijk, beetje flauw. Waterstof heeft ook best voordelen. Maar ik denk dat een elektrische auto met batterij gebruiksvriendelijker is voor een gewone particulier.

Johnny66 12-04-19 | 09:21

Nou , de particulier koopt niet dus er moet iets zijn.....

Johnny66 11-04-19 | 19:22 | 3

E is geen totaal oplossing , dat zegt johnny al een tijdje.

De_Rokjesman 12-04-19 | 11:30

Tja je kan het nog een tijdje zeggen met je hand op de Waterstofbijbel, maar ondertussen zie je het aan alle kanten veranderen. Alles dat zogenaamd niet lukt of niet kan of nooit gaat werken zien we vervolgens gebeuren, dus je geloofwaardigheid daalt met elk Autobahn-artikel.

flatlander 12-04-19 | 12:02

Johnny zegt wel meer dingen die niet waar zijn. Sterker nog, hij doet niet anders. Dagelijks. Terwijl het makkelijk zou zijn om terechte kritiek op Tesla te uiten op veel fronten, kiest sjonnie er voor te liegen en drogredeneringen te gebruiken. Makkelijk, en averechts werkend.

ZwarteDag 12-04-19 | 16:12

Sjonnie de Ork zeg ik al een tijdje.

Tisnietanders 11-04-19 | 20:16 | 3

Dusss... het artikel zegt al dat de kop ervan niet klopt. Panasonic wordt voorzichtig, Tesla niet.
En waarom zouden ze ook... er is nog een hoop winst te halen.
Het probleem met elektrisch is dat het moet opboksen tegen bestaande techniek. Als daadwerkelijke een Tesla beschikbaar komt voor rond de normale leaseprijs, dan breekt die ook meteen door als een malle.
Hetzelfde met huisbatterijen, zodra er eentje op de markt komt die in combinatie met je zonnepanelen op het dak je stabiel kan voorzien van stroom voor een cent of 12 per Kwu all inclusive, dan breekt het door als een malle. En die bedragen zijn haalbaar. Zowel voor de auto als voor de huisbatterij. Eerst de auto, dan opschaling van batterijen. Ik zou nog steeds heel erg hard mijn geld erop inzetten.

Johnny66 12-04-19 | 09:23

ondanks dat de helft , cirka 25.000 euro op een auto van 45.000 wordt gesubsidieerd ( 5 jaar) . En nog wil het maar niet lukken .

Tisnietanders 12-04-19 | 12:22

@Johnny66 | 12-04-19 | 09:23: En nog wil het maar niet lukken... ? Wat wil precies niet lukken? Volgens mij is Tesla hard op weg de meest succesvolle autobouwer ter wereld te worden. Of gaat het niet hard genoeg volgens jou?

flatlander 12-04-19 | 14:28

Gebruik de zoekfunctie. Zoek op "Tesla". En zie daar: onder ELK artikel over Tesla staat sjonnie weer klaar met zijn feitenvrije geroeptoeter. Sjonnie is óf short TSLA gegaan en denkt zo zoden aan de dijk te zetten, óf hij is op school gepest door iemand die nu werkt bij Tesla.

Reageer