Autobahn

Komt Elon Musks Hyperloop toch naar Europa?

Plannen voor de Hyperloop zijn in full-swing, en niet alleen in de VS. Ook over Europese verbindingen wordt nagedacht, zo blijkt uit een haalbaarheidsstudie die een verbinding tussen Finland en Zweden onderzoekt.

Verbinding over zee

De hoofdsteden zijn geografisch niet ver van elkaar verwijderd, maar over land is de reistijd enorm. Hier zou een buizenstelsel over zee uitkomst bieden. Hyperloop One, het bedrijf dat belast is met het bouwen van toekomstige verbindingen, liet KPMG de kosten en baten van de Finoegrisch-Scandinavische verbinding onderzoeken. De conclusie: het is vanuit dit perspectief zeer haalbaar. Of het technisch ook haalbaar is, is een tweede, want een zeeverbinding maken is zowel financieel als technisch andere koek dan een stelsel van rechte buizen over een vlakke landverbinding aanleggen. 

500 kilometer Hyperloop

Het plan omvat een verbinding via de Aland-eilanden, waarbij in theorie in minder dan een half uur tussen Helsinki en Stockholm gereisd kan worden. Bovendien zijn onze noordelijke mede-Europeanen in de regel niet zo chubby, dus dat heft al een potentieel probleem op. In dit geval zou er een soort Scandi-Randstad ontstaan over een gebied dat honderden kilometers omspant.

Als een dergelijk project van de grond komt, dan kan de Nederlandse kennissector hier bovendien van profiteren: de TU Delft is al druk bezig met de ontwikkeling van een capsule, en in Nederland is tevens veel kennis aanwezig (IHC / Allseas) die aangewend kan worden bij het verdiept aanleggen van stukken Hyperloop-buis.

19 miljard euro

De geraamde kosten voor een dergelijke verbinding: €19.000.000.000. Omgerekend zou elke kilometer aan hyperloop €36,7 miljoen kosten. Een groot bedrag, maar de verwachte passagiersstroom, de efficiencystijging, alsook de stijging van de waarde van onroerend goed in de nieuwe megaregio zouden dit bedrag ruimschoots compenseren.

In eerdere berichtgeving was sprake van een Hyperloop-verbinding in Slowakije, en ook Zwitserland - dat het transport door zijn land graag zo emissieloos mogelijk ziet gebeuren - is in beeld. Vooralsnog is een Hyperloop-verbinding verre toekomstmuziek, doch dat betekent niet dat er niet alvast serieus naar gekeken kan worden.

De volledige studie, in PDF, vindt u HIER. En mocht het Hyperloop-project falen, dan hebben we altijd Larry Page's vliegende auto nog.

Reacties

Vogelbeest 06-07-16 | 11:12

Europa is gek op het uitdelen van subsidie, en Elon Musk is gek op het verbranden van andersmans geld.
Zou zomaar kunnen.

Crosskabouter 06-07-16 | 13:49

Voor de luchtvaart kan dit een serieus probleem zijn als dit soort ideeën echt in werking worden gezet. Ben heel benieuwd. Vraag me af of men uiteindelijk wel zo gelukkig is als reizen nog maar een betrekkelijke tijd in beslag gaat nemen.

watergeus 06-07-16 | 16:17

19 miljard? voor hoeveel mensen die er gebruik van gaan maken?
Ik schat dat het niet door gaat.

Grutte klier 06-07-16 | 19:40

@ watergeus: Hangt er maar net vanaf. Als je hem doortrekt naar Sint-Petersburg en aan de andere kant via Kopenhagen naar Hamburg wordt het best een leuk ding. Je moet ergens beginnen en dan is het wel zo handig als je het lastigste stuk eerst pakt.

Reageer