Autobahn

Eindelijk. Verborgen kosten huurauto's verdwijnen

Als u ooit een auto hebt gehuurd, kent u het wellicht: er wordt online een mooie lokprijs getoond, maar in werkelijkheid komt er nog een sleep aan toeslagen overheen. Dankzij actie van de EU worden de prijzen spoedig transparanter.

Wanneer u een product of dienst gebruikt, is het wel zo prettig om in één keer een correcte prijs te zien. Daarom is een winkelier verplicht prijzen inclusief BTW te vermelden, en zijn we al sinds jaren af van lokprijzen bij het online boeken van vluchten, waar twee schermen later nog eens het drievoudige aan luchthavenbelasting en administratiekosten overheen komt. Dankzij - ere aan wie ere toekomst - EU-wetgeving.

Diezelfde EU voert al jaren de druk bij autoverhuurders op om direct eerlijke prijzen te tonen. Vaak komen bovenop de huur nog leeftijdstoeslagen (voor jonge bestuurders), luchthaventoeslagen (als u de auto op een vliegveld ophaalt of wegbrengt) en bij tijd en wijle heel vage brandstofregels, waarbij de verhuurder vrij is zijn eigen systeem in te voeren, en het aftanken door het verhuurbedrijf standaard ongeveer 582 euro per liter brandstof kost. Nog even afgezien van de kinderzitjes, navigatiesystemen (lol), en miljoenen extra verzekeringen die u kunt afsluiten om het eigen risico in te perken.

Vijf grote verhuurders

In de strijd voor transparantere prijzen maakte de EU begin 2017 al afspraken met verhuurders Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt. Zij beloofden eerlijker te zijn, maar twee jaar later blijken alleen Enterprise en Sixt zich aan hun woord te hebben gehouden. Het punt is namelijk, dat de maatregelen in dit geval vrijwillig zijn. De EU dwingt de bedrijven tot niets. Volgens een gisteren gepubliceerd bericht echter, gaat het bij de andere drie ook gebeuren: begin 2020 hebben alle vijf de grote verhuurders hun prijzen op orde. Past u echter wel op: het is alsgezegd geen wetgeving, dus kleine shabby verhuurders zijn nog steeds vrij om allerhande extra kosten op uw huur te drukken. Lees dus altijd de voorwaarden goed door, voordat u aan de Costa in zee gaat met Goldca Manuels coches muy buenas y baratas.

Reacties

Johnny66 26-03-19 | 10:21

Heel goed en nodig . Aan de Costa''s is het wel aan te bevelen de kleine lokale verhuurders te nemen . Weer een gratis tip.

Wilhem3 26-03-19 | 10:27

Grappig. Als je bij AVIS of Hertz huurt betaal je ongeveer twee keer zoveel als bij Sixt. Je moet alleen wat verder lopen op het vliegveld.

rifraf 26-03-19 | 12:20

Nog nooit problemen mee gehad, met die extra kosten.
Gewoon goed lezen en voor Spanje via doyouspain huren

Luie Kut Student 26-03-19 | 14:41

Het verschilt inderdaad nog al per luchthaven. Maar sinds enige tijd alleen nog maar met SIXT. Zeer constante kwaliteit. Geen gezeik, geen gerommeld met creditcard reserveringen, geen extreme eigen risico's met bijbehorende afkoopsommen. Geen problemen over vage deukjes. Echt een verademing.

jasvanbus 27-03-19 | 08:18

Als ik bij de Bo-Rent ofzo een keer een busje huur, dan verdubbel ik in gedachten de dagprijs. Dan kom je heel aardig uit. Prima dat de EU ook hier wat aan doet. En film altijd de auto van te voren in goed daglicht, terwijl de verhuurder er met je omheen loopt, want men vergeet nogal eens alle beschadigingetjes vooraf te noteren terwijl je wel je handtekening zet dat alleen de explicitiet genoteerde beschadigingen aanwezig waren toen je de auto meenam. Een buitenlandse verhuurder probeerde mij zo ooit 500 dollar voor een nieuwe voorruit af te troggelen en waarschijnlijk doet-ie dat bij de volgende klant weer. Een goudmijntje zo'n barst in de voorruit.

Reageer