Autobahn

Ein-de-lijk: productie schaamteloze Chinese kopie Range Rover Evoque verboden

Dat we dit nog mogen meemaken: Chinese rechtbank verbiedt productie van de Landwind X7 met onmiddellijke ingang?

Hierboven ziet u een """Land Wind""". Geen Passat of Mistral of een andere boreale wind, maar aardse flatulentie. Tevens ziet u hierin meer dan alleen de contouren van een Range Rover Evoque. De Land Fart is namelijk een schaamteloze kopie van een wagen die níet door mensen met 12 jaar mavo is getekend. En dit is niet de enige Chinese copycat. Het totale gebrek aan intellectueel eigendomsrecht in China is onder meer autoliefhebbers al jaren een doorn in het oog.

Daarom komt dit nieuws als een volkomen verrassing: 'A court in Beijing ruled Jiangling Motor Corporation’s (JMC) Landwind X7 had five specific features that were directly copied from the Range Rover Evoque, leading to confusion among customers. In a ruling that brought an end to a three-year case, the court ordered that production of the Landwind, which cost £14,000 compared to the £40,000 Evoque, must stop immediately.'

Hell fleezes ovel. Makers van serieuze auto's, voornamelijk uit Europa, proberen Chinese rechters al jaren te bewegen geen corrupte apparatsjiks te zijn en ontwerpen per kopieerapparaat te verbieden. Het hield maar niet op. En we hadden dan ook niet verwacht dat het ooit op zou houden. Een mogelijke verklaring is dat de Amerikaanse president Trump geen handelsakkoord met China wil tekenen als het land geen intellectueel eigendomsrecht respecteert. 

Maar wat maakt het uit? Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat Chinezen erkennen dat Chinezen ongelooflijke troepmerken laten wegkomen met nul werk maar wel het geld opstrijken. Laat dit het begin zijn van iets nieuws. Ziet u trouwens ook die uil van Minerva fladderen?

Reacties

Johnny66 23-03-19 | 12:04 | 2

Een teken dat de chinese markt volwassen aan het worden is ( en minder bami eten kennelijk).

Cen Bramer 24-03-19 | 22:36

Wat heeft Indonesië ermee te maken?

Johnny66 25-03-19 | 09:33

fout , in china eten ze ook bami . En van die bakjes maken ze weer dashboards.

Uw Verzekeringsadvis 23-03-19 | 13:24 | 3

Jammer, had ook ik iets Range Rover achtigs kunnen kopen.

TuurlijkNiet 23-03-19 | 17:09

De Landwind is alleen in China te koop. Komt niet door Europese of Amerikaanse keuringseisen heen. Vergeet niet dat de Landwind in China voor Chinezen duurder is dan de Land Rover voor Europeanen. De Evoque is in Nederland te koop vanaf 56.000 euro. Dat kan misschien te veel voor jouw zijn, maar valt in de dezelfde prijs (lease) klasse als de Mercedes E-klasse of BMW 5-serie..

Voor Chineze valt de X7 in een vergelijkbaar prijsniveau van een Mercedes S-klasse. In China heeft de S-klasse ongeveer dezelfde prijs als een Porsche Panamera in Europa.. Daarom zijn Europese merken ook status symbolen in China, met Mercedes voorop..

Biet 23-03-19 | 18:57

Geen Chinees die zo’n copie koopt. Net als met Rolex. Alleen een echte telt. Namaak wordt alleen aan buitenlanders verkocht. Dus ik vermoed dat men zich richtte op Aziatische export markten. Dat de rechter hier nu een streep doorheen haalt is puur symbool politiek. Als ze echt serieus zijn pakken ze de hele fake industrie aan, kortom alle meuk die je op AliExpress vindt of ter plekke in shady winkeltjes kunt scoren.

Johnny66 24-03-19 | 09:47

@TuurlijkNiet | 23-03-19 | 17:09: die land wind was jaren 90 . Velen kennen de chinese markt niet , hun voorsprong inzake Ev''s is enorm , bv Aiways nu . Nog enkele chinese merken , niet limitatief Volvo , Mini , Borgward en VW.

Reageer