Autobahn

Deze landen patenteren de meeste autotechnologie

Toegekende octrooien zijn als bloedwaarden. Ze onthullen veel over de gezondheid van de autosector. Daarom zijn we ook niet enorm verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek.

Bovenstaande infographic gaat over alle toegekende automotieve octrooien in 2015. De top drie is niet enorm verrassend, gegeven de grote automakers in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Verrassender is de enorme Vorsprung durch Technik van de Duitsers; ze hebben meer dan drie keer zoveel octrooien als de Amerikanen binnengesleept. Nog gekker: zelfs Japan en de VS gezamenlijk hebben niet zoveel nieuw automobiel terrein ontgonnen als de Duitsers. Ontzettende eindbazen. De top drie is overigens ook goed voor tweederde van alle vergeven octrooien in 2015. De rest is eigenlijk gerommel in de marge.

Zweden doet het, gelet om de geringe volumes die Volvo aan de man brengt, ook erg goed. Maar liefst vier procent van het wereldaandeel is voor hen. En eerlijk gezegd hadden we verwacht dat de Fransen niet verder zouden zijn gekomen dan het patenteren van de nobele act van het staken, maar nee. Ze slepen er een niet onverdienstelijke tien procent van alle auto-octrooien uit, nipt achter de Amerikanen. Bien fait.

De Britten en de Italianen vallen voorts nogal tegen, maar als we eerlijk zijn hadden we ook niet verwacht dat Coventry een R&D-powerhouse is waar je u tegen zegt. Zelfde geldt voor Turijn, dat breit Maranello niet in zijn eentje recht. Maar dan, jezusneukendechristus, China. Van de 25 grootste automakers in de wereld zijn er acht Chinees. Je bent dus een megaspeler in de autowereld (goddank bijna exclusief in China) en je neemt als land slechts twee procent van alle auto-octrooien voor je rekening. We zeiden het al eerder: China doet niet aan R&D. Dat wordt nu nog eens bevestigd. Fuckels.

Reacties

MRF2739 05-07-16 | 13:30

Chinezen hebben geen R&D nodig. Die stelen het wel van een ander... als de raven!

kapotte_stofzuiger 05-07-16 | 13:40

China is de fabriek.
Vraag is wat uiteindelijk meer welvaart brengt: een land vol fabrieksarbeiders of een land met een paar kantoorbobo's en verder uitkeringstrekkers.

wabrandsma 05-07-16 | 14:54 | 1

China leert snel: Patent strategie gaat niet over innovatie; Het is een economisch wapen tegen buitenlandse bedrijven.
www.techdirt.com/articles/20110102/15...

Raider Twix 05-07-16 | 16:57

Dat is ook de reden dat Monsanto b.v. spinazie met lange(re) steeltjes heeft gepatenteerd. Alle spinazie met lange steeltjes moet dan dokken aan Monsanto. Dit is geen innovatie, dit is gelegaliseerde roof. Spinazie van merk X type Y mag je patenteren met lange steeltjes, maan lange steeltjes op zich niet.
Dan kan ik nl. patent aanvragen om mijn unieke email en postadres: iedereen die wat wil sturen, gaat mij betalen.

adjudant 05-07-16 | 15:40

In Duitsland ontwerpen auto,s en bedenken ze techniek anderen kopiëren,jatten of annexeren

Reageer