Autobahn

Overheid wil BPM met 50% verhogen

Het is inmiddels niet meer bij te houden hoe vaak verschillende Nederlandse volksleiders beloofden om de BPM te verlagen, maar het toch niet deden. Nu lijkt het nog erger te worden, want er liggen plannen om de belasting te verhogen.

Nederlanders zijn flink de pineut als ze een nieuwe auto willen aanschaffen. Bij de toch al niet goedkope aanschaf houdt de overheid graag het handje ook even op om bovenop de BTW een flinke tweede belasting te heffen. Dat deel van de aankoopprijs (BPM) zou al jaren omlaag moeten gaan, maar doet alles behalve dat. En hoewel er sinds vorig jaar met de invoering van de WLTP-cyclus nog meer geld naar de belastingdienst gaat bij de verkoop van een nieuwe vierwieler, is dit nog niet voldoende voor de hoge heren (m/v) in Den Haag. Daar zijn ze naar verluidt bezig met plannen om de BPM nog wat te verhogen. Dit om daarmee de aangekondigde verhoging van de wegenbelasting weer te compenseren.

Volgens de RAI Vereniging en de BOVAG wordt er in de ivoren torens gesproken over 'een verhoging van de BPM -tot wel 50 procent. Dat zou neerkomen op een gemiddeld BPM-bedrag dat stijgt van 4.700 euro tot wel 7.000 euro voor een benzine-auto. Voor een diesel is de stijging zelfs nog hoger, van 8.900 euro tot 13.500 gemiddeld.' Nu zit hierin ongetwijfeld een flinke hoeveelheid bangmakerij, want zulke absurde verhogingen zouden er in de praktijk nooit doorkomen. Als dit wel gebeurt, dan legt het de hele autoverkoop lam. En zonder autoverkoop hark je ook geen BPM-geld binnen, dus ben je weer terug bij af.

De twee instanties waarschuwen de overheid dan ook. De mogelijke verhoging van de BPM is namelijk vooral tegenstrijdig met de plannen van de overheid om de CO2-uitstoot terug te dringen. Al eerder werd aangekaart dat de BPM in zijn huidige vorm dit tegenhoudt, want het maakt nieuwe en schonere auto's te duur voor velen waardoor deze grijpen naar vuilere occasions. Gevolg is dat het Nederlandse wagenpark verder veroudert en niet schoner wordt dan het nu is. We vermoeden overigens dat de Duitsers het helemaal niet vervelend vinden als de BPM nog hoger wordt. 

Reacties

Johnny66 15-03-19 | 10:31 | 1

Dan krijgt het de EU weer op zijn dak , uitfasering van de BPM was en is de afspraak. Terzijde , het milieu is slechts het middel om het doel te bereiken . Uw centjes.

7an-Pau1 15-03-19 | 10:43

In Den Haag (en bij gemeenten en provincies) heeft men twee doelen:
1) zoveel mogelijk geld van de burger binnen harken;
2) zo min mogelijk van het binnen geharkte geld uitgeven aan de burger;
De grens wordt slechts bepaald door twee dingen:
a) voorkomen moet worden dat een belastingplichtige vertrekt naar het buitenland zodat doel 1 in gevaar komt.
b) voorkomen moet worden dat te grote maatschappelijke onrust ontstaat want ook dat is een gevaar voor zowel doel 1 als 2.
Verdere gepretendeerde doelstellingen vanuit Den Haag zijn gefingeerd en dienen slechts de twee hiervoor aangegeven doelstellingen.

koeberg 15-03-19 | 10:57 | 1

1,5 x €0 is ehh, help me even rekenen. Tevens €0 mbr tot 2025 en de energiebelasting gaat volgend jaar omlaag. Dit alles levert minder belastinginkomsten op dus zal de benzineaccijns wel omhoog gaan.
Kortom, rijd elektrisch zolang niet veel mensen dat doen. Je rijdt op kosten van je medeweggebruikers. Niet te lang mee wachten want wanneer iedereen het doet werkt het niet meer. Voorlopig ben je als EV-rijder spekkoper.

Johnny66 15-03-19 | 11:49

Aanschafprijs , dure buitenladen , hoge verzekeringspremie , hoge bandenslijtage . Extra verzekering accu's . En u is een parasiet .

matatwork 15-03-19 | 12:22 | 2

Welke gek koopt er dan ook een nieuwe auto. Koop een nette tweedehands en het scheelt je zomaar 10.000 euro.

niet-creatief 15-03-19 | 13:55

De reeds betaalde BPM op een 2e-handsje houdt de waarde ook hoog. Een nieuwe auto uit D of BE importeren loont niet, maar gebruikte auto's zijn in de buurtlanden een stuk goedkoper dan de rest-BPM die je er over betaald, vooral bij luxe- en sportauto's.

Bastiat 15-03-19 | 17:34 | 1

De (r)overheid is het probleem, niet de oplossing. Een roverheid is namelijk vrijwel altijd een Rupsje Nooitgenoeg. Mooi voorbeeld is de BTW, die in 1969 is ingevoerd op 4 en 12%(!?) trollolol... en dat is slechts één enkel voorbeeld. Zelfs Montesquieu verbaasde zich bij zijn bezoeken aan Nederland bijna driehonderd jaar geleden al over de hoeveelheid aan belastingen hier (zoals terrasbelasting). Anyhow, allemaal zo goed als inherent aan democratie. Zie dedemocratievoorbij.nl/ Waarom democratie niet leidt tot solidariteit, welvaart en vrijheid maar tot onvrede, verspilling en een tirannieke overheid.

Johnny66 16-03-19 | 09:23

allemaal mee eten . Dat kost geld.

MisterMr 16-03-19 | 12:37

Aangezien de burger steeds minder kan rijden (wegens dure benzine) komt er minder accijns geld binnen. Door EV's komt er verdomme helemaal geen benzine accijns binnen.
-Dus waar haal je dan geld vandaan? De BPM.
-Maar dat mag niet van Europa. Dus? Als het moet noemen we het straks Co2 heffing. Zijn we ook van dat gezeik af. Oh, en kunnen we het gelijk nog een keer verhogen.
-Dus geld stroomt weer binnen? Eh... ja.
-Check.

Reageer