Autobahn

Volkswagen schrapt opnieuw duizenden banen

Volkswagen gaat de komende jaren snijden in zijn personeelsbestand: door routinewerk te automatiseren moeten er 5.000 tot 7.000 banen verdwijnen. Ook 15 procent van het administratieve personeel moet weg.

Het verlies aan banen komt niet plotsklaps, zoals bijvoorbeeld bij Jaguar Land Rover het geval is, maar is onderdeel van een plan dat van 2019 tot 2023 loopt. Naast elektrificiering staat digitalisering hierin centraal. Als u het heel kort samen wilt vatten: banen in de productie en op de traditionele kantoorplekken verdwijnen, en hiervoor komen IT-banen in de plaats. Op de afdeling 'technische ontwikkeling' worden 2.000 nieuwe banen geschapen. 

VW verwacht de banen in te kunnen krimpen via natuurlijk verloop: de oude garde gaat met pensioen en er komt geen vervanging voor. De komende drie jaar staan er 11.000 mensen op de nominatie voor pensionering. Het besparingsprogramma moet tussen 2019 en 2022 zijn vruchten gaan afwerpen, vanaf 2023 moeten besparingen en efficiency-vergrotingen (onder meer door de productiviteit in de fabrieken te vergroten) 5,9 miljard euro opleveren. Kernmerk Volkswagen moet naar een return on sales van 4 tot 5 procent. Ter vergelijking: voor Audi is dit 8 tot 10 procent, Porsche zit boven de 15 procent.

Het nieuwe plan komt bovenop een besparingsplan dat CEO Herbert Diess in 2016 lanceerde: dit plan, dat tot eind 2020 loopt, voorziet een afbouw van 30.000 banen, waarvan 23.000 in Duitsland. Wel hebben de werknemers baanzekerheid tot 2025 gekregen, hiermee wil VW benadrukken dat er geen gedwongen ontslagen komen. Wereldwijd werken circa 640.0000 mensen voor Volkswagen. 

Reacties

Cen Bramer 13-03-19 | 10:49 | 1

Interessante marketingfoto gebruiken ze. Uitgaande van dat ze zo uitgekiend zijn als ze zijn:
VW ziet Audi en Porsche als de core business, waarvan op basis van de Audi's de electro-SUV's worden inelkaar geknutseld, en Porsche levert de sedan- en coupé-achtigen.

Ook boeiend dat niet alle merken er op staan. Gaan ze schrappen?

Cen Bramer 14-03-19 | 10:41

Huh?
www.motor1.com/news/313340/vw-review-...
"Apparently, some of the Group’s marques could be up for sale during the next few years, but the future is safe for Porsche and Skoda, which are currently the two most profitable brands of Volkswagen. "

Afbeelding dus goed geïnterpreteerd ;-)

Johnny66 13-03-19 | 11:14

Paniek is er al een tijdje bij VAG . Vol op de Suv en EV. De Suv ( hoge CW en frontale opp. waarde ) en de EV nog steeds in het stadium van duwmarkt . Wellicht VAG , wellicht . Anders een gok met afloop gebleken.

jasvanbus 13-03-19 | 22:20

Ik rook in de jaren 70 al als er een olieverbrandende VW voor me reed en dat is nu nog steeds zo. Met sjoemelen en met een sterke lobby in Brussel die importheffingen heeft geregeld proberen ze een oneerlijk speelveld te creeren tegenover Japanners en Koreanen die veel betrouwbaardere auto's produceren. Ik heb een paar hele dure nieuwe Duitsers gehad en het aantal storingen is mij bar tegen gevallen, evenals het totale gebrek aan coulance toen 1 maand na de garantie weeeeeeer een verstuiver kapot ging. Ben er zo ontzettend klaar mee. Vind het verder prachtige auto's om te zien, daar niet van en ze rijden fantastisch als ze niet in de noodloop gaan. Mooie vormgeving, mooie materialen, mooie snufjes. Maar ik rijd de laatste 10 jaar Japans en ik zweer er bij. Geen motormanagement lampjes en storingsmeldingen meer. Maar goed, tot zo ver mijn waarschijnlijk zeer impopulaire opinie.

Reageer