Autobahn

Red Bull: 'Anders vertrekken we uit Formule 1'

De Formule 1 wil een nieuw reglement voor 2021 introduceren, maar dat moet dan wel in goede aarde vallen bij Red Bull. Bevallen de regels niet, dan trekt de grote baas van de energiedrankjesproducent hoogstpersoonlijk de stekker uit het team.

De Formule 1 moet eerlijker worden voor alle teams. Dat wil vooral zeggen dat de rijkere teams niet meer met zoveel geld kunnen smijten als ze nu doen. Dat lokt natuurlijk de nodige dreigementen van precies die rijke teams uit. Er gaat bijna geen maand voorbij zonder dat Ferrari zegt dat het uit de Formule 1 stapt. Red Bull doet daar ook aan mee, hetzij iets minder frequent. Toch vond Max Verstappens baas Christian Horner het nu weer eens tijd om aan te geven dat de koningsklasse even orde op zaken moet stellen omdat Red Bull anders wel eens de sport kan verlaten.

Het dreigement richting het Formule 1-management komt dit keer wel uit de mond van Christian Horner, teambaas van Red Bull, maar hij is eigenlijk de boodschapper. Dietrich Mateschitz, de opperbaas van Red Bull, vertelde aan Horner dat hij wellicht de geldkraan dichtdraait als de Formule 1 volgens hem de moeite niet meer waard is.

"He's passionate about motorsport, he's passionate about F1, he's enthusiastic about the new engine partnership with Honda and the potential that brings, but of course F1 has to deliver for the Red Bull brand as well. It needs to be exciting, it needs to be cost effective, the racing's got to be great, and we need to be able to play on an equal and level playing field with OEM and manufacturer teams. I think like all of us he's waiting to see what is F1 post-2020," aldus Horner tegenover Motorsport.

Honda

Hoewel de komst van Honda voor veel blijdschap bij Red Bull gezorgd heeft, doet dit niets veranderen aan het standpunt van Mateschitz, zo vertelt Horner. De motivatie om mee te doen aan de Formule 1 is altijd hoog geweest bij de Red Bull-CEO, in goede en in slechtere tijden. Horner gelooft dat zijn baas meer geld heeft geïnvesteerd in de koningsklasse dan in welke andere motorsport dan ook. "Two F1 teams, a grand prix, plus all the promotion that Red Bull does around the world supporting F1, it's enormous. He wouldn't do that if he didn't believe in the sport."

Bernie Ecclestone kon het niet laten om het dreigement van Red Bull nog wat kracht bij te zetten. Hij is van mening dat het managent van de koningsklasse snel over de brug moet komen met de nieuwe regels, want hoe langer het duurt, hoe meer er teams vertrekken. Hij geeft zelfs wat opties voor wat de grote drie teams wellicht als motivatie hebben om uit de F1 te stappen.

"Maybe Mercedes will be stuck into Formula E, because they think Formula E is more in line with the way the car industry is going to go. Red Bull don't need to be in it. They get so much publicity from all the other things they do. For them if they stopped it's not going to damage them at all. People think Ferrari would never stop, but the Ferrari brand is so, so strong it would be difficult to damage Ferrari. They could easily do something else in motorsport."

Volgens de oud-Formule 1-eigenaar komt het eigenlijk neer op één ding dat alle teams willen weten: wat krijgen we betaald. En dat is nog steeds niet gecommuniceerd. Zodra dat duidelijk is, en iedereen daar blij mee is, is de toekomst van de raceklasse veilig en is Max Verstappen voorlopig verzekerd van een baan. 

Reacties

De musso linie 12-03-19 | 21:07 | 1

Nog even en Renault wordt toch weer kampioen.

Goldenduckie 12-03-19 | 21:35

Nee joh, die Fransen staken tegen die tijd wel weer omdat de pensioenleeftijd naar 55 omhoog gaat.

Formule1Fan 12-03-19 | 21:26 | 4

Volgens mij is Redbull al bezig om de F1 wereld voor te bereiden op het vertrek uit de F1. Wedden dat het team verkocht wordt aan Honda!!!

TuurlijkNiet 13-03-19 | 00:07

Red Bull heeft anders nog gewoon een hoop andere sporten zoals de Red Bull Air races, hebben twee voetbal teams (eentje in Oostenrijk en eentje in New York (soccer)) en crashed ice. Heb ook nog eens gehoord van het Red Bull culture clash evenement waarbij meerdere muzieksoorten het tegen elkaar moeten opnemen..

rolandet 13-03-19 | 06:58

en? Wat heeft dat te maken met een evt vertrek uit de f1?

der Schmutz 13-03-19 | 17:53

@rolandet | 13-03-19 | 06:58: Allocatie van sponsor budget? Rendement op sponsor investering? Red Bull wil vlammen, vonken, actie, spanning, sensatie zien omdat ze dat als imago willen hebben. Dat imago wordt gekocht, maar liefst wel zo goedkoop mogelijk c.q. niet tegen elke prijs. F1 en overdaad aan regels en vaak voorspelbare races met weinig inhalen past niet bij het imago wat Red Bull wil hebben en sponsort daarom ook andere evenementen. Als daar meer imago rendement te halen valt voor minder geld kan het dag F1 worden.

Viper62 13-03-19 | 19:07

@TuurlijkNiet | 13-03-19 | 00:07: en nog RB Leipzig in De. Daarnaast natuurlijk ook Dakar (Mini, Kamaz) + MX (heel KTM), ijshockey, veel alpinesporten, WRC en ga zo maar even door

StompieMandela 12-03-19 | 21:37

RedBull begint een beetje te lijken op "The boy who cried wolf". Zouden ze wel een keer gaan dan gelooft niemand ze meer.

zik 12-03-19 | 22:08 | 1

Politiek, dreinende kinderen zijn het. Ik moet mijn zin krijgen, anders vertrek ik.

Red Bull gaat écht niet uit de F1 stappen. Ze hebben met Max en Honda de combinatie die ze weer terug naar vettel-tijden kan brengen. Dan gaan ze écht niet uitstappen.

Duffe 12-03-19 | 23:07

Natuurlijk is dit politiek spel. Maar als alles straks tegen zit kan het wel degelijk realiteit worden.

Honda en Max kunnen voor Red Bull inderdaad weer vettel-tijden brengen. Maar dat moet nog maar gaan blijken. Als de komende twee jaar blijkt dat Honda hen toch niet de gehoopte prestaties levert dan hebben ze helemaal niets want dan is Verstappen ook weg. En als dan ook nog eens de regels hen niet bevallen dan is er uit stappen opeens zo gek niet meer.

Maar dat is elk jaar zo. Ze roepen immers al sinds 2014 bij elke aanstaande regelwijziging dat ze opstappen als de boel hen niet bevalt maar tot nu toe bevalt het blijkbaar allemaal wel.

Henk de Vries2074 12-03-19 | 23:13 | 1

f1 is al 20 jaar geen flikker meer aan, en elk jaar is er wel een team die zoiets zegt.
En verstappen? Mweh, hij ontbreekt een goede kop, die kamper uitstraling helpt hem gewoon niet.

rolandet 13-03-19 | 07:02

Ah gut, de afgunst komt weer bovenborrelen.

CamaroHans 13-03-19 | 10:51

De stekker eruit trekken betekend natuurlijk gewoon verkopen, net zoals ze het zelf in 2005 gekocht hebben van Jaguar Grand Prix.

Reageer