Autobahn

'Alles is de schuld van Bernie Ecclestone'

Het lukt Liberty Media amper om nieuwe races op de kalender te krijgen en huidige vast te houden. Er zijn kleine succesjes, maar het blijft lastig voor de nieuwe eigenaar van de Formule 1. En dat is allemaal de schuld van ex-eigenaar Bernie Ecclestone.

Dit jaar heeft Liberty Media het druk met het verlengen van contracten en het getekend krijgen van nieuwe. Op de kalender staan verlengingen voor de Grands Prix van Mexico, Groot Britannië, Duitsland, Spanje en Italië (en een deal in Nederland). Geen van alle heeft al voor de komende jaren toegezegd om verschillende redenen. Eén ding blijkt voor elk van de circuits te gelden: ze vinden dat ze teveel betalen.

Daarin speelt Bernie Ecclestone een grote rol. Bij het afsluiten van de contracten voordat Liberty Media de sport overnam, wist Ecclestone elke mogelijke cent los te krijgen bij de promotors. Hij haalde het onderste uit de kan en wist er zelfs de kan nog bij te regelen. Iets wat hij de promotors nu ook duidelijk heeft gemaakt. Bernie heeft ze allemaal verteld dat ze veel te veel betalen voor een Formule 1-race op hun asfalt. Iets wat de onderhandelingen voor Liberty Media niet makkelijker maakt.

Daarnaast zijn de bedragen die promotors betalen niet meer geheim, omdat Liberty een beursgenoteerd bedrijf is, en zijn er enkele overheden die niet meer mee willen betalen aan de evenementen. Allemaal dingen die de onderhandelingen voor Liberty erg moeilijk maken. "We got a lot of blow back, partly because we're public now and they can see the prices, and also partly because Bernie suggested to a lot of them that they were overpaying. That didn't help the cause. Exacerbating that are governments trying to pull back subsidies, in Mexico, other places - Spain. So that creates some challenges."

Nieuwe locaties

Naast de problemen die het de nieuwe Formule 1-eigenaar ondervindt met het vasthouden van de huidige Grands Prix, wil het ook niet heel erg vlotten met het vastleggen van nieuwe locaties. Daar wordt natuurlijk hard aan gewerkt, voorbeelden hiervan zijn Vietnam en Miami (plus Assen/Zandvoort). Al staat die Florida nog steeds met potlood in de agenda. Gelukkig zitten ze niet stil bij Liberty en kijken ze naar mogelijke races in Las Vegas, Afrika en een tweede GP in China. 

"You're always trying to balance both solidifying where you are strong, or core, which is historically western Europe, and then adding other things, like expansion to Vietnam, potentially a second race in China, potentially a race in Africa. We're not yet prepared to announce any, but there's a careful mix or blend of where you want to grow and where you want to solidify," laat Greg Maffei, CEO van Liberty Media, aan Autosport weten.

Reacties

Merlanni 13-03-19 | 08:35 | 1

Ik denk dat het valt en staat met een aantal factoren.

1: Hoe goed is het circuit. Niet of je er kan parkeren, je een goede stoel hebt en een ijsje maar 7 euro kost, maar de baan zelf. Ik zit liever in de modder met meegebrachte boterhammen om daarna 2 uur vast te staan bij de parkeerplaats in combinatie met een race waar de vonken vanaf spatten. Dus geen domme 80% vol gas circuit wat resulteert in een optocht.

2: Auto's die elkaar kunnen inhalen, teams die kunnen spelen met brandstof(tanken) en auto's die een tikje kunnen hebben.

3: Henk en Ingrid die met hun 2.5 bloedjes in staat zijn een dagje racen onder de 100 euro de man te houden, kinderen 50.

Zeg nu zelf, zonder Max hadden alleen een aantal die hards in Nederland nog gekeken.

odolstoornis 13-03-19 | 09:36

Op zich vreemd, want als jij naar een circuit toe gaat en de race ter plekke volgt, heb je enkel overzicht vanuit het plekje waar je zit. De rest volg je allemaal op monitoren langs de kant. Dus ook al is het een spectaculaire baan, kans is vrij klein dat alles voor je neus gebeurt en je dus wel een optocht voor meer dan de helft van de tijd voorbij ziet komen. Dus een goede stoel zegt wel degelijk iets, toch? Als je geen overzicht hebt, op een spectulaire baan, heb je er alsnog geen drol aan en kan je de race beter thuis kijken. En dat is nou juist waar ze niet veel aan verdienen. Ze willen dat je komt, dus dan moet er ook alles aan gedaan worden om de races zo spectaculair mogelijk maken voor de toeschouwers.

Het punt zit hem in een aantal dingen die de wedstrijden voorspelbaar maken. En nee, het draait niet alleen maar om inhalen. 30 jaar geleden werd er ook niet geconstant ingehaald en was het spectulair omdat vele teams redelijk bij elkaar in de buurt zaten, zodat zelfs tactisch spel een verandering kon brengen.

Naar mijn idee moet bijvoorbeeld brandstof tanken weer terugkomen. Teams kunnen bepalen of ze met halve tank rijden en deze tactisch later vullen, of juist niet etc.

Teams moeten een minimale en maximale besteding opgelegd krijgen voor het ontwikkelen van motoren en aero pakketten. Dit om te voorkomen dat teams zoals Mercedes praktisch onbeperkte middelen kunnen inzetten en teams als Williams niet per definitie achteraan schuift met minimale middelen... Etc

Reageer