Autobahn

Duitse rechter sloopt trajectcontrole

Er valt genoeg op Duitsers af te dingen, maar twee zaken hebben ze wel helemaal in orde: de boetebedragen en de privacywetgeving. Een Duitse rechter heeft een trajectcontrole bij Hannover met het oog op het laatste per direct lamgelegd.

Slechts twee maanden deed 'ie het, Duitslands eerste trajectcontrole op de B6 bij Laatzen, in het noorden van het land. Over een traject van 2,2 kilometer - waar dagelijks 15.500 auto's langskomen - werd de maximumsnelheid van 100 km/u bewaakt, met als resultaat 141 overtredingen. De hoogst gemeten snelheid lag op 189 km/u. 

Vooralsnog wordt er niet gemeten op de B6, want van de Duitse rechter moeten de camera's uit. Een burger diende met succes een klacht in tegen de wettelijkheid van de camera's, met de vraag (en hierbij parafraseren we de Hannoverische Allgemeine): is het gerechtvaardigd om de kentekens van alle auto's te vergaren om een maximumsnelheid op een stuk weg te handhaven? Een retorische vraag voor de klager, maar de rechter gaat erin mee. Een dergelijk sleepnet is een paardenmiddel. Gelukkig zijn er ook nog rechters die opkomen voor uw privacy, maar u moet ze wel over de landsgrens zoeken, daar waar ze geen D66 hebben. Maar laten we wel wezen: Duitsland is nou ook niet bepaald het land van melk en honing.

Kentekenscanners

De Duitser die de zaak aanhanging maakte, beroept zich op een uitspraak van een andere rechter die het gebruik van kentekenscanners in hun huidige vorm verbiedt. Volgens hem is een trajectcontrole niet meer dan een opgeblazen kentekenscanner. Vooralsnog krijgt hij hier gelijk in, maar we gokken dat het Duitse OM met een hoger beroep naar een hogere rechter stapt. Voor Nederlanders is bovenstaande aardig om te weten, maar tegelijkertijd niet van toepassing op de eigen situatie. Wij kunnen u alleen maar aanraden de cruise control te gebruiken op een van de vele lappen met snelheidscamera's behangen asfalt die Nederland rijk is.

Reacties

Harry Turtle 12-03-19 | 21:55

Als je in de buurt van Stuttgart bent, ga ff langs het Porsche museum, prachtige collectie met oude racers met oa de 917 en Moby Dick.
En als je wat meer tijd hebt pak meteen het Mercedes museum om de hoek mee.

Hunebedbouwer 13-03-19 | 10:38 | 1

Tja, die privacy is in Duitsland wel een dingetje. Met Oostenrijk één van de weinige landen waar Google streetview geen toegang heeft.

Draak uit Brabant 14-03-19 | 10:49

Oja? En illegaal downloaden dan?
In Duitsland krijg je dan post. Dat is hier nog niet het geval.

CamaroHans 13-03-19 | 10:48 | 1

Als je in NL een boete krijgt dmv een trajectcontrole is dat natuurlijk wel een beetje dom, er zijn zoveel goede apps die je keurig waarschuwen en je gemiddelde snelheid bijhouden dat een boete makkelijk vermeden kan worden.

Bloemschikliefhebber 13-03-19 | 11:00

Ja want daar gaat dit artikel ook over...

poging7 13-03-19 | 11:36

2 maanden, 141 boetes. Heerlijk volk.

ZwarteDag 13-03-19 | 12:32

In NSBederland zijn ze zelfs 3x fout: beelden worden bewaard itt afspraak, beelden worden misbruikt voor andere doeleinden (belastingdienst) en beelden worden alleen toegepast bij eigen bevolking. En het ergste... traject controle dient alleen voor de staatskas, want als je echt te hard rijden onmogelijk wilde maken had je wel snelheidsbegrenzers verplicht gesteld. Fucking kut overheid.
En maar klagen over China, onze eigen NSB overheid is net zo erg en jullie makke schapen kiezen elke keer weer die NSB’ers in roverheid...

issieookweer 13-03-19 | 19:53 | 1

In Duitsland is echter het gebruik van een dashboardcamera illegaal want ook dat is overtreding van de privacywetten. Daar mag je dus niet jouw onschuld mee bewijzen.

FeddeSonnema 13-03-19 | 21:07

Dashcam is sinds enige tijd ook in Duitsland toegelaten als bewijsmiddel https://www.dvz.de/rubriken/management-recht/rechtstipps/detail/news/dashcam-als-beweismittel-zugelassen.html

Reageer