Autobahn

Elon Musk mag wéér voor de rechter verschijnen door tweets

Elon Musk moet zijn gezicht weer eens in de rechtszaal vertonen, omdat hij op Twitter dingen plaatste die invloed hadden op de beurswaarde van het bedrijf. Daarnaast vindt de SEC het gewoon niet zo leuk dat Musk hen pest.

Op negentien februari plaatste Elon Musk twee tweets. Daarin vertelde hij dat Tesla dit jaar 500.000 auto's zou produceren. Dat verduidelijkte hij daarna door te zeggen dat Tesla dit jaar een jaarlijkse productie van 500.000 kan halen. Dat vertaalt zich in zo'n 10.000 auto's per week. Al snel werden beursmensen boos op de CEO want hij zo gelogen hebben om de beurswaarde van Tesla oneerlijk omhoog te schroeven. De Securities and Exchange Commission (SEC) ging zich ermee bemoeien en nu mag Musk voorkomen om zijn daden te verantwoorden.

 Musk heeft al aangegeven dat hij niets nieuws twitterde. De informatie in zijn tweet was immers al eerder bekendgemaakt. Daarbij claimt Elon dat hij van goede wil was en niet de bedoeling had om investeerders op de tenen te trappen. Ook plaatste hij de tweets nadat de beurs gesloten was waardoor de er een minimale impact op het aandeel was.

De SEC is van mening dat Musks tweet een directe overtreding is van het contract dat ze na aanleiding van de vorige reltweet sloten. Hierin stond onder andere dat de baas van Tesla elke tweet met mogelijk beursgevoelige informatie langs een zogenoemde 'Twitter Sitter' moet sturen. Als deze goedkeuring verleent mag de tweet pas geplaatst worden. Of Musk dit daadwerkelijk gedaan heeft is nog niet bekend, maar de SEC zal hem desondanks keihard aanpakken.

Straf

Volgens verschillende advocaten die Bloomberg sprak gaat het niet eens zo zeer over de tweet, maar meer over het feit dat Musk de autoriteit van de SEC niet zo serieus neemt. Dat kunnen ze niet zomaar laten gebeuren, want als ze een machtige CEO van een belangrijk bedrijf een beetje ruimte geven, dan zal de SEC aan macht verliezen bij alle andere ingrepen die ze doen. Daarom bestaat het vermoeden dat Elon deze keer ook flink hard aangepakt wordt. Hij dient als voorbeeld.

"They’re going to come down pretty hard on him," vertelt Elliot Lutzker, een voormalig SEC-advocaat. "They could seek a suspension, just to teach him a lesson, give him a warning." Maar of de rechter ook zo hard oordeelt over de tweet valt nog te betwisten. Zij houdt waarschijnlijk de schade aan Tesla in het achterhoofd bij het geven van een straf waardoor het kan blijven bij boete. 

Advocaat John C. Coffee Jr komt ook met een slimme oplossing voor het twitterprobleem voor de Teslabaas: "They should take his phone away."

Social

Reacties

Duffe 11-03-19 | 18:34 | 2

Dat zat er wel dik in ja. Dat krijg je als je altijd de grenzen van het overdrijven op zoekt. Onder je vrienden maakt een beetje overdrijven misschien niet zo veel uit, die zien het al snel door de vingers als pietje weer eens komt vertellen hoe geweldig hij zichzelf vindt, maar organisaties als de SEC zijn daar niet van gediend. Het zou voor Musk een stuk makkelijker zijn om het gewoon bij de waarheid te houden.

Van 0 auto's in 2007 (want ja, in 2011 bouwde ze toch echt al rond de 1000 Roadsters) naar 250k in 2019 is al indrukwekkend genoeg.

ZomaarEen 11-03-19 | 21:48

En denk dat de rechter ondanks wat hierboven staat echt keihard zal oordelen.
Amerikanen zijn vrij rechtlijnig. Hij heeft afspraken gemaakt en is ermee accoord gegaan en gooit min of meer die hele overeenkomst met de SEC uit het raam.
Dat is iets waar je in de VS niet mee wegkomt, afspraak is afspraak geld nergens zo als daar

TuurlijkNiet 12-03-19 | 14:31

@ZomaarEen | 11-03-19 | 21:48: Normaal maakt de SEC niet bekend dat ze een onderzoek starten. Het bekend maken van de onderzoek resulteerde direct in een lagere koers. De rechter zal ook dat in het achterhoofd meenemen.

Omdat de SEC een autoriteit is, zal de rechter vooral eerst kijken of de SEC alle regels heeft gevolgd. Musk claimt dat hij geen nieuwe informatie heeft gegeven met zijn tweet want de informatie stond in het kwartaal verslag Q4 2018 welke Tesla bij de SEC moet indienen. Musk claimt zelfs dat de SEC deze kwartaalverslagen niet heeft gelezen en dat zij direct als een kip zonder kop hebben gereageerd op zijn tweet..

Als de rechter daarin mee gaat, dan heeft de SEC best wel een groot probleem. Want op dat moment heeft een overheidsorgaan bewust de aandelenkoers van een beursgenoteerd bedrijf beinvloed door het voortijdig openbaar maken van het onderzoek..

Johnny66 11-03-19 | 19:34 | 3

Te grote ego''s en bedrijven hebben , er komt een keer een einde aan . Onverenigbaar gebleken.

zik 11-03-19 | 22:22

Kerel, jij trollde 2 jaar geleden al dat "tesla gaat dit jaar failliet". Gecombineerd met het enorme aantal ononderbouwde totale bulshitposts wat jij maakt als het gaat om EV's, neemt niemand je meer serieus.

Kort geleden nog had je het over honderden kilos schaars materiaal in een accu. Wat een dom figuur ben je dan. In een lipo kán één schaars materiaal voorkomen, namelijk kobalt, en dat zit alleen in de kathode, wat maar een klein onderdeel is. Verder zijn er a) al methodes om het kobaltgebruik te verminderen en zijn er b) al methodes gevonden waarmee kobalt helemaal niet nodig is.

Maar Troll Johnny66 heeft het over 100-en kilos schaars materiaal. Ga toch weg man.

Johnny66 12-03-19 | 09:29

"tesla gaat dit jaar failliet'' , je citeert dus . Dus een leugen . De man , musk , zal wel snel worden afgevoerd , en terecht.
Zik , de subsidies maken je emotioneel .

zik 12-03-19 | 16:53

Ach trolletje toch, wordt je dement? Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Zie hier Troll66 aan het werk; gooien met z'n standaard trollteksten over subsidies. Wat een sneu ventje is het toch.

Reageer