Autobahn

Daniël Ricciardo: 'crash op Baku was schuld van Max Verstappen en Red Bull'

De altijd goedlachse Australische coureur Daniel Ricciardo houdt zich geen blad meer voor de mond nu hij weg is bij Red Bull. Zo geeft hij nu de schuld van de crash in Baku in 2018 aan zijn voormalige team en teamgenoot.

Tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan van vorig jaar crashte Daniel Ricciardo vol in de achterkant van Max Verstappen. Hierdoor lagen beide Red Bull-coureurs in één keer uit de race. Toen werd het gezien als risico van het vak, zeker aangezien Red Bull van mening was dat hun coureurs ook tegen elkaar mochten racen. Maar Daniel Ricciardo kijkt daar toch anders op terug.

In een interview met The Sydney Morning Herald laat de Australiër weten dat hij zich niet prettig voelde bij de gang van zaken na afloop van het ongeluk. Het speelde uiteindelijk ook een rol in zijn besluit om over te stappen naar Renault. "I struggled to let that go, the whole race and the aftermath. That played a part in my decision. I never really felt the same after that. As soon as I crashed into him, part of me felt, 'you guys deserved this, that was a shitshow'."

Oneerlijk

Red Bull heeft altijd de filosofie gehad om hun coureurs gelijk te behandelen, ongeacht welke van de twee beter is. en dat gebeurde ook na de crash, maar toch voelde Daniel dat het niet helemaal lekker zat. Niet bij hem, maar ook niet bij het team. "The team treated us as both equally at fault in that situation, where I think deep down they knew that it was their mistake and Max's mistake. A lot of things didn't sit well."

"If the roles were reversed, if I'd been in front and moved twice in the braking area and he'd run up the back of me, would things have been handled the same way? It was a question I kept coming back to." Na het ongeval gingen de twee coureurs prima met elkaar om, maar toch had Ricciardo het gevoel dat hij harder moest werken voor de erkenning van het team dan Verstappen dat hoefde te doen. "I felt like I had to work too hard to justify what I wanted, and what the performances I've had say I should be worth. Perhaps the love just wasn't there."

Al met al begint het er dus toch steeds meer op te lijken dat Max Verstappen wel de reden is geweest dat Ricciardo naar Renault overstapte. Wellicht heeft hij zelfs de handdoek al in de ring gegooid, en ziet hij zichzelf nooit meer een wereldtitel winnen. Precies zoals een reaguurder op Racefans erg scherp opmerkte: 

"If you watch the Nextflix series you get a good insight into how fragile the mind of these drivers are. It majorly effects their performance. I personally think Ricciardo gave up this season and fell into the head games spiral. It does show he is likely not championship material, he gave up already. What he should have done is a Rosberg “No more mr. Nice Guy”, stayed at Red Bull and taken the fight to Max. THAT would have career making, with a one year contract and options at the end of 2019. Now it feels he took the weaker way out and is still complaining.

Just think about Rosberg vs. Hamilton. Rosberg didn't stop for no reason, its that mentally demanding!"

Reacties

frizzle´90 11-03-19 | 11:37 | 4

Het zat er al zo lang aan te komen dat Ricciardo geen Webbertje wou doen. Webber zal hem er vast wel over verteld hebben wat Redbull doet als er een jong talent aanstormt.

The Ugly 11-03-19 | 12:06

Wat doet Red Bull dan?

odolstoornis 11-03-19 | 16:00

Wat elk Formule 1 team doet die graag wil winnen: Alles op alles zetten en het maximale eruit halen. Het is geen liefdadigheidsfonds, het is een competitie wereld. Als Vettel slechte dagen heeft, en LeClerc zometeen niet, wie denk je dan dat Ferrari gaat voortrekken?

Red Bull heeft altijd gezegd dat ze niet doen aan 1ste en 2de coureur. Wel geven ze aan dat de beste moge winnen, en dat het team dan meer leunt op de winnende rijder. Dat is in dit geval zo geweest en bij Mark Webber niet anders. Het zijn enkel de 'fans' van Webber en Ricciardo die hier nu zo zuur over zijn. Net als wij heel zuur zouden zijn als Gasly ineens beter zou presteren en dat Max door Red Bull niet meer als zodanig belangrijk wordt gezien. Zo gaat het in de sport. Meer kan je er echt niet van maken, tenzij je graag van opjutten van meningen houdt.

Niekler 11-03-19 | 16:06

@odolstoornis | 11-03-19 | 16:00:
Dat zou puur genieten zijn, als 'overrated' Vettel eindelijk eens op zijn plek gezet wordt. Kimi had er geen zin meer in iig.
Verder helemaal met je eens, vermoed dat de nieuwe eigenaren echter hun uiterste best doen zoveel mogelijk drama te creëren. Het hele opgeblazen media circus kan mij iig gestolen worden.

KapiteinKlein 11-03-19 | 17:23

Overrated vettel? Haha

StevenQ 11-03-19 | 12:10 | 2

wie reed er nu achterop?

echt, achter die eeuwige lach is Ricciardo helemaal niet zo aardig.

slopertje 11-03-19 | 13:43

Heb nooit gesnapt waarom er zoveel mensen weglopen met hem om zijn lach, zoals we hier zeggen is hij een "gloepertie" en dat staat gelijk als een m/v die je een dolk in de rug steekt terwijl je eerst met hem/haar koffie zat te leuten.

Niekler 11-03-19 | 16:02

@slopertje | 11-03-19 | 13:43:
Nou nou, jij kent de beste man persoonlijk begrijp ik?

BIEEEEER 11-03-19 | 12:21

"As soon as I crashed into him"

Zegt genoeg toch?

Goldenduckie 11-03-19 | 12:47 | 1

Als het echt volledig max zijn schuld was geweest (het twee keer manoeuvreren) dan had hij hiervoor wel een straf gehad. Beetje bs dit

TuurlijkNiet 11-03-19 | 14:48

Ik houd het op beide schuld. Net als de crash in Brazilie met Ocon. Die was ook onnodig en als Verstappen die bocht iets ruimer had genomen was er niets aan de hand geweest. Precies zoals drie weken eerder toen Hamilton in de laatste rondes naast Verstappen zat, maar eindelijk tevreden was met plaats 3 in plaats van een DNF als ze elkaar zouden raken. Daarom was de eerste reactie van Mercedes ook dat de crash meer de schuld van Verstappen was. Meer ervaring dan Ocon, had dus wijzer moeten zijn. Maar hindsight is 20/20 en ik denk dat iedereen wel momenten in zijn leven heeft waarvan je denk had ik het maar anders aangepakt..

Wel denk ik dat als als eerste rijder minder in bescherming wordt genomen dan de tweede rijder. Dat zul je ook zien met Verstappen vs Gasly. Gasly als talent zal zich meer kunnen permitteren dan verstappen welke nu de leidersrol (binnen Red Bull) moet oppakken. Dat brengt extra verwachtingen met zich mee. Je bent niet langer de underdog..

Niekler 11-03-19 | 13:06 | 1

Ik begrijp niet dat Ricci het niet via de radio uitspeelden. "Mijn tijden zijn sneller dan die van Max, zeg tegen hem dat ie me er langs laat".
Afhankelijk van het antwoord had je dan je conclusie kunnen trekken, in plaats van dat het nu enkel in je onderbuik rond galt. Nu blijf je een zuur en onzeker omdat je twijfelt aan je keuze's.

Harry Turtle 11-03-19 | 21:26

Hij was niet sneller, alleen dankzij dat debiel lange rechte stuk kon hij steeds slipstreamed dichterbij komen.

Tisnietanders 11-03-19 | 13:35

Maar op welke manier gaat hij daar nu nog profijt van hebben? Het enige wat hij aan het doen is, is zijn imago van positieveling aan het weggooien en daarmee zijn marktwaarde. Wat hij nu doet is op geen enkele manier verstandig.
Ik zie twee mogelijke verklaringen.
1. Hij zit in het Renault team wat sowieso één grote slachtofferrol richting Red Bull aan het optuigen is sinds ze weg zijn.
2. De Red Bull kan wel eens bijzonder sterk zijn in zijn ogen en dan kan het best dat hij nu extreem de balen ervan heeft dat hij niet gebleven is.

Volgens mij ziet hij inmiddels zelf in dat de overstap naar Renault dom was.

Duffe 11-03-19 | 16:39

Dat Ricciardo nu dit soort dingen roept is een totaal zwakte bod. Hij weet net zo goed als iedereen dat ze beide schuldig waren anders had hij dat destijds meteen wel gezegd.

Daniel nam een groot risico met een blinde niet meer te stoppen inhaalactie in de hoop dat er een gat zou ontstaan, en Max maakte een risicovolle twijfelachtige verdedigende move. Alleen door die combinatie van risicovol aanvallen EN risicovol verdedigen ging het mis.

Merlanni 11-03-19 | 16:45 | 1

Ze zaten de hele race te spelen. Niet huilen.

TP 1984 11-03-19 | 17:07

Amen!

The2Amendment 11-03-19 | 18:16

Ach het is te hopen dat riciardo het komende seizoen netjes opzij gaat elke keer als max langs komt. We zullen zien.

Biet 12-03-19 | 08:08

Als je een beetje objectief zou zijn zou je zien dat hij inderdaad gelijk heeft. Maar ja. De Max fanclub.

ZwartedeZwarth 12-03-19 | 12:59

Kampioenen miemelen niet.

Reageer