Autobahn

Wat moet tabaksreclame in de Formule 1?

Begin februari bleek dat na Ferrari ook McLaren in zee was gegaan met een tabaksfabrikant als sponsor. Apart, want dat mag helemaal niet. De EU onderzoekt het geval en nu blijkt dat Ferrari in Australië zonder de sponsoring rondrijdt.

Ferrari staat in Melbourne bij de aftrap van het nieuwe Formule 1-seizoen op de grid zonder stickers van Mission Winnow. De Italianen zijn bang dat ze het aan de stok krijgen met lokale wetshandhavers. Australische autoriteiten gaven meteen aan dat ze vraagtekens zetten bij de sponsoring van Philip Morris op de sportwagens van de Formule 1. Hoewel Philip Morris ontkent dat er een verband is tussen hun Mission Winnow-onderneming en de afdeling die tabak verkoopt, zijn ze daar in Australië allerminst van overtuigd.

Ferrari heeft uiteraard geen trek in gezeur en heeft het zekere voor het onzekere genomen. Het team rijdt zonder de zwarte stickers van Winnow en heeft ook zijn officiële inschrijving gewijzigd in Scuderia Ferrari, in plaats van Scuderia Ferrari Mission Winnow, zoals het team dit jaar heet.

In Bahrein komen de stickers en de naam weer terug op de rode bolides. Ferrari belooft overigens een "verrassing voor de fans" op de plaats van de Mission Winnow-bestickering. Wat dat betekent, zullen we pas volgende week vrijdagmorgen weten als de eerste vrije trainingen van start gaan.

McLaren

Bij McLaren maakt de sponsoring van British American Tobacco geen onderdeel uit van de teamnaam. Op de auto's zitten echter wel stickers van "A Better Tomorrow", dat net als Mission Winnow een afsplitsing van de tabaksfabriek is. De Britten hebben nog niet aangekondigd wat ze in Australië gaan doen.

Vape

Beide initiatieven van de tabaksfabrikanten met een enorme geschiedenis in de Formule 1 beweren niets met tabak te maken te hebben. Toch is de twijfel van de Australiërs niet helemaal raar, want beide clubs werken aan e-smokers. Hoewel dat tot nu toe allemaal wat minder slecht lijkt, is nog steeds niet bewezen dat het gezond is en daarnaast zou het juist de drempel om te gaan roken kunnen verlagen. Het is moeilijk vol te houden dat het inademen van verbrande of verdampte spullen beter voor je is dan het inademen van schone lucht.

Hoe dan ook: dit verhaal wordt vast vervolgd.

Reacties

Joris Draaksteker 06-03-19 | 16:47

Zeer benieuwd of de rijders met e-smokers in beeld gaan komen, zoals Max regelmatig een RedBull aan zjin mond zet. Ik dacht het niet. Waarom toch niet...

zik 06-03-19 | 17:32

De mooiste auto's waren het toch in de tijd van de tabaks-sponsoren. Mooi rood/wit van Marlboro, auto's van Camel, Mild Seven, enz. Toen mannen nog mannen waren, het verkeer gevaarlijk en sex veilig.

Clay Regazzoni 06-03-19 | 18:00

Ferrari is niet "in zee gegaan" met Philip Morris maar heeft altijd een deal gehouden met de sigaretten fabrikant. Er staat al een tijdje geen Marlboro op de Ferrari maar zo nu en dan heb je wel ineens pakjes sigaretten met een ferrari erop. Ook het oude Scuderia Ferrari logo, met die grote witte driehoek was een link naar het Marlboro logo.

The2Amendment 06-03-19 | 19:37

Ja, vroeger ging dat heel anders. Vroeger, toen roken nog ongevaarlijk was en autoracen gevaarlijk. Gelukkig is dat nu precies andersom.

Hunebedbouwer 06-03-19 | 20:03

Net als in de Marlboro tijd rijd Ducati in de MotoGP met dezelfde reclame en kleur als Ferrari.
Nog niets gehoord over een mogelijk probleem bij hen. En die rijden aankomend weekend al.
Maar da's niet in Australië. Daar moeten ze dit seizoen nog wel naar toe... ben benieuwd.

odolstoornis 06-03-19 | 22:09

Wedden dat het hoofd van Michael Schumacher op de zijkant wordt gedrukt?

Reageer