Autobahn

Bentley Bentayga Speed: omdat de snelste SUV nog sneller kan

Vanaf zijn introductie was de Bentley Bentayga de snelste SUV ter wereld als hij uit de fabriek kwam. Toen zusterbedrijf Lamborghini met de Urus de kroon stal, besloot Bentley om nog meer power naar zijn eigen SUV te sturen. Het resultaat heet Speed.

's Werelds snelste productiewagen in SUV-vorm. Het is eigenlijk te treurig om waar te zijn, maar meer is het eigenlijk ook niet. Luxemerk Bentley heeft een waanzinnig snelle versie van een huismoeder/-vaderwagen gemaakt. Het gevolg van de verbouwing tot Benley Bentayga Speed is dat het betonblok nu een topsnelheid van 306 kilometer per uur heeft (1 km/u sneller dan de Lamborghini Urus).

De machtige W12 met een slagvolume van 6.0 liter perst 635 pk en 900 Nm naar de vier wielen. Om het geheel een beetje goed te laten rijden hebben de engineers een specialere Sport-modus ontwikkeld. Ook kan deze Bentayga met keramische remmen uitgevoerd worden. Ze zijn ten eerste een stuk lichter (-20 kg) dan hun ijzeren collega's, maar ze werken ook tot hogere snelheden. Handig als je een paar duizend kilo, die 306 kilometer per uur gaat, wilt stilzetten.

Alleen maar meer power is voor Bentley uiteraard niet genoeg, er is ook wat met het uiterlijk gedaan. De bekleding is van alcantara, een first in de Bentayga. Er zitten overal trimdeeltjes die duiden op de Speed-versie. Opvallendste toevoeging is de spoiler op de achterklep. Wie als volleerd voetballer op de weg wil komen, kan nu een Bentley met extragrote spoiler rijden.

Reacties

FireFox1 14-02-19 | 19:22 | 1

Wat een lelijk hok, lijkt wel een opgeblazen Mini.

Zwitsalwelniet 14-02-19 | 22:18

Prachtige vergelijking, kan hem nu niet meer anders bekijken. Heb een vriend die van gekkigheid niet meer weet wat ie met zijn geld moet doen, dus dit hok gekocht, zal het hem vertellen, denk dat ie er snel vanaf wil.

The2Amendment 14-02-19 | 20:00 | 1

De Urus is daarentegen 100x mooier, ook in het echt. Vorige maand nog een zien rijden op Rodeo Drive. Mijn Escalade hield hem niet bij :-)

TuurlijkNiet 15-02-19 | 14:18

Logisch dat een Escalade binnen de bekomde kom de Urus niet kan bijhouden. Caddilac is tegenwoordig toch wel de Renault onder de VS auto fabrikanten. Zelfs consumerreport heeft dit al enkele keren benoemd dat eigenaren vaker naast staan (wachten AAA), dan in de auto zitten..

Overigens zag ik vorige maand twee Urussen achter elkaar voorbij komen toen ik over de I-95 richting New York aan het rijden was..

Reageer