Autobahn

Rapport: Nederland ideale proeftuin voor zelfrijdende auto's

Nederland staat bovenaan een lijstje, en dat is altijd meestal* positief. Kennelijk zijn wij van alle landen in de wereld het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Zeggen wij niet, maar de consultancyboys van KPMG, in de AVRI. De wat?

Tot vandaag hadden we er niet van gehoord, maar KPMG publiceert jaarlijks een Autonomous Vehicles Readiness Index, kortweg de AVRI. De 2018-editie is net uitgekomen, en hierin prijkt Nederland bovenaan 

Vooral op het vlak van 'infrastructuur' en 'acceptatie door de consument', blinkt Nederland uit. Op het vlak van 'technologie en innovatie' en 'beleid en wetgeving' moeten we landen als de VS en Zweden, respectievelijk Singapore en Nieuw-Zeeland voor ons dulden, maar in het totaalplaatje is het oranje boven. Wij profiteren als klein, supervlak, goed ontwikkeld en dichtbevolkt land van een aantal gunstige voorwaarden voor zelfrijdende auto's.

Nederland Autopilotland

Het verbaast ons enigszins dat we niet het beste scoren op wetgeving, aangezien de overheid - vooral het ministerie van I&M onder voormalig minister Schultz - sterk inzet op Nederland als autonoom gidsland. Er is in 2013 een stukje A270 tussen Eindhoven en Helmond omgedoopt tot 'autonome snelweg', niet geheel toevallig in de achtertuin van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe), die veel met deze tech doet. Daarnaast zijn er meer en minder geslaagde mediamomentjes geweest, zoals ex-minister Schultz die in een autonome Prius meereed, en het vrij lachwekkende 'autonome treintjerijden over de A2', uit 2016 alweer.

Mocht u de tijd en zin hebben om 60 pagina's aan rapport door te spitten, dan kan dat hier (PDF).

*tenzij het lijstje over meest corrupte landen of slechtste wegen gaat, maar zo lang België bestaat hoeven we ons daar niet druk over te maken.

Reacties

WatMoetJeNu 12-02-19 | 08:42

Niet alleen is de A270 in de achtertuin van de TUe, maar het andere einde van die snelweg eindigd op de Automotive campus in Helmond.
Beide eindpunten van de A270 hebben dus een logisch eindpunt.

ArieBombarie5458 12-02-19 | 09:15

EindigT

WatMoetJeNu 12-02-19 | 09:33

@ArieBombarie5458 12-02-19 | 09:15
Sorry, had mijn ogen nog half dicht bij het typen. Na klikken op 'verstuur' zag ik het ook, maar je kunt hier zo moeilijk je posts bewerken....

Johnny66 12-02-19 | 09:37 | 3

Consultancy boys hebben er geen enkele kijk op . Wel stijfjes . Feit is dat Waymo (..) heeft gezegd dat dat nog zeker 50 jaar duurt . Daarbij..... de consument wil het niet .Op een paar sjonnies na dan.

DutchNinja 12-02-19 | 11:21

Consumenten willen het niet? Praat voor jezelf. Buiten de mensen met een beperking die nu niet mogen rijden ken heel veel mensen die dolgraag een zelf rijdende auto willen. Denk alleen al aan alle oudere voor wie auto rijden een zeer spannende onderneming is. Daarnaast willen heel veel van de spitrijders liever andere dingen doen dan met 2 handjes aan het stuur in de file staan. De file wordt niet opgelost door zelfrijdende auto's maar het wordt wel minder erg als je nog even door kan slapen of een netflix serie kan kijken terwijl de auto zelf zorgt dat je op je werk komt.

Zelf vind ik auto rijden ook erg leuk maar toch zijn er genoeg verplichte rij momenten dat ik eigenlijk wel leukere dingen kan doen.

Johnny66 12-02-19 | 11:27

Jij praat dan ook niet bepaald voor jezelf .

koeberg 12-02-19 | 13:01

Niet zo relevant of de consument het wil. Volledig zelfrijdende voertuigen zijn de natte droom van taxibedrijven. Nauwelijks loonkosten, alleen voor onderhoud, schoon houden en tanken/laden. En dan dankzij lagere kosten onder de markt gaan zitten. Die klanten komen heus wel wanneer ze zien dat andere mensen er zonder probleem gebruik van maken.

Johnny66 12-02-19 | 11:34

Voor de mensen die denken dat de techniek er al is : Nee !

wardtmar 12-02-19 | 16:14

JA! een link naar het originele rapport is altijd tien duimen omhoog van mij! Leuk om dan de in het rapport genoemde links weer te bewandelen en dan uit te komen bij de Engelse overheid, die de aansprakelijkheid bespreekt: "Our initial opinion is that it would be reasonable to assume that liability
would only pass back to the driver when and if the driver willingly chooses to resume manual control. We do not believe it would be appropriate for a vehicle manufacturer to design a system that attempted to switch back to manual control without the driver’s consent. If for some reason the driver does not resume control, our opinion is that the vehicle’s automated systems would need to be designed to ensure that it could safely bring the vehicle to a halt."

Kijk, je moet dus straks als fabrikant echt de teugels in handen nemen! (pun intended)

issieookweer 12-02-19 | 21:24


De KPMG. Die hebben al vaak bewezen dat ze er nooit naast zitten met hun giswerk.

Reageer