Autobahn

Ingenieurs Audi en Porsche diep onder de indruk van Tesla Model 3

De Tesla Model 3 is beter geworden dan de ingenieurs van Audi en Porsche hadden verwacht. Hun eigen elektrische platform moet nu terug naar de tekentafel.

'Reverse engineering' kent u die uitdrukking? Dit is een droombaan waarbij je een product van een concurrent minutieus uit elkaar haalt om de werking ervan in kaart te brengen en te achterhalen hoeveel de productie ervan kost. De eerste reverse engineering-resultaten van de Tesla Model 3 waren niet bijzonder indrukwekkend. Sterker nog: het snoeiharde oordeel luidde dat een Kia uit de jaren negentig beter was.

Vorig jaar betaalde een onbekende Duitse autobouwer in het premiumsegment twee ton voor een Model 3 om hem te slopen. Nu blijkt dat Audi en Porsche zich ook op de instap-Tesla hebben gestort. Het verband met die eerdere koper is onduidelijk, maar helder is dat de ingenieurs onder de indruk zijn. Kennelijk zijn er significante verbeteringen doorgevoerd.

Audi en Porsche werken aan een eigen elektrieken platform, het Premium Platform Electric (PPE). Dit zou uiterlijk in 2021 klaar moeten zijn, maar wellicht is dat te hoog gegrepen. Reverse engineering van de Model 3 leerde dat het PPE er gewoon nog niet is. Tesla zou vooral op het gebied van de accu's mijlenver voorliggen op de concurrentie. Dat maakt wat de Duitsers ontwikkelen ondermaats. Productie is te duur en daardoor is het PPE niet concurrerend genoeg. Porsche zou de prijs naar verluidt wel kunnen opvangen, maar voor Audi is die edge in kosten net wat belangrijker. De ingenieurs moeten dus terug naar de tekentafel.

Het kan verkeren: van uitgemaakt worden voor derderangs Koreaanse meuk uit het vorige millennium, naar Angstgegner voor premiumkoningen als Audi en Porsche. 

Reacties

Niekler 11-02-19 | 21:53 | 7

En dan is het weer stil als er iets positiefs over Tesla gemeld word, typisch. Er worden tienduizenden van die dingen verkocht, en dan één video waarin het plaatwerk niet aansluit word als hét bewijs aangevoerd dat het allemaal kut is. 'Nee dat zijn geen incidentjes dit is Tesla nu eenmaal'.
Het is even balen dat je short-sell niet zoveel heeft opgeleverd als gehoopt, maar wees dan ook een vent, accepteer je verlies en grijp niet elk negatief clickbait bericht aan om je gal te spugen.
Het is simpelweg bewonderenswaardig dat meneer Musk de reuzen uit de autoindustrie op hun plek zet. Noem me maar een fanboy het zal wel, ik ben een fan van technologische vooruitgang, en dat is wat Tesla toch goed doet niet.

prototyp 12-02-19 | 00:23

mischien moet je even kijken wat de bronnen zijn, of die wel controleerbaar zijn, en of het niet uit betaalde promo komt.
't lijkt wel een sekte die hele tesla fanclub.
Ben je wel eens in een autofabriek binnen geweest?
weet je überhaubt iets van auto's of industrie?
of ben je gewoon de zoveelste door een pr bureau ingehuurde student?
Musk is een miljonairszoon die de subsidiekraan los heeft kunnen krijgen.
Dat is alles, geen genie...geen technisch wonder...geen uitvinder.
gewoon een rijke doorgedraaide clown die belastinggeld verbrand en meedraait in het milieu circus.
gelukkig waren er in de delorean jaren nog niet zo veel fanboys.

der Schmutz 12-02-19 | 10:03

Borrelpraat, onwaarheden. Als je niet weet waarover je praat en te lui of dom bent je beweringen te staven, wees dan stil. Komt zo dom over.
.
Musk komt uit gezin van werkende en gescheiden ouders. Of ze miljonair waren geen idee, maar zo stinkend rijk zodat hij geen fluit hoefde te doen absoluut niet.
Musk heeft diverse bedrijven (mede) opgericht waaronder paypal. Toen Ebay dit kocht ving hij $ 165 miljoen. Daarna heeft hij SpaceX opgericht. Vervolgens is hij zich gaan bemoeien met bestaande bedrijf Tesla, dat een geëlektrificeerde Lotus Elise maakte. Musk was altijd al geïnteresseerd in duurzame energie en milieu. Toen in 2008 het geld opraakte en de 'crisis' uitbrak heeft het het stuur overgenomen en is volgas vooruit gegaan.
Geld komt van particuliere investeerders (banken, private equity, institutionele beleggers).

der Schmutz 12-02-19 | 10:10

@prototyp | 12-02-19 | 00:23:
De urban legend van subsidie snap ik nooit. Mensen praten elkaar maar dom na.
In VS is er, volgens mij, enkel in California voor de eerste 200.000 verkochten voertuigen een subsidie van $ 7.500 betaald. Daarna is dit afgebouwd. Niet eens 10% van aanschaf prijs model S. In Nederland wordt er ook geen cent aan Tesla betaald. Tesla heeft wel veel Nederlanders in dienst. Mensen die zakelijk EV rijden hebben belasting voordeel. Dat is geen subsidie.
In Noorwegen en andere landen zal ongetwijfeld belasting voordeel of een bedrag subsidie worden betaald bij aanschaf van een Tesla. Maar dit gaat altijd naar koper.
.
Kom met feiten, geef aan waar en hoe Tesla geld van overheid krijgt en dat dit onderdeel is van het business model. Toon aan dat Tesla de PGB slurpende zorgboerderij onder de autofabrikanten is. Applaus als je dit lukt.
.
Heb respect voor wat Musk heeft gedaan. Meeste van zijn bedrijven zijn disruptive en wekken daarom veel weerstand op. Net als Uber, Airbnb, maar ook net als Ford in de jaren 20. Het compleet anders doen en daarmee een nieuwe standaard zetten. 7 jaar na introductie is model S nog steeds de standaard in EV land. VAG, Mercedes, Toyota allemaal lopen ze achter de feiten aan en hebben zich verslikt in de Model S.
.
Privé zal Musk ongetwijfeld een botte autistische lul zijn. Dat mag. Michael Jackson was ook een fantastisch performer, maar zou hem geen 5 minuten op m'n kinderen laten passen.
Het één sluit het ander niet uit.

Johnny66 12-02-19 | 10:14

probeer eens niet op de man te spelen , doen je op verjaardagsfeestjes niet dus hier ook niet .
Dan : is 2002 is het het door hem opgerichte paypal voor 1.5 miljard dollar gekocht door Ebay . Ik beperk me even tot zover.

der Schmutz 12-02-19 | 10:44

@Johnny66 | 12-02-19 | 10:14: Hoe weet jij wat ik op verjaardagsfeestjes doe? En wat op de man spelen. Geen onzin verkopen, dan wordt je ook niet gecorrigeerd. Zeker niet als die onzin met 2 woorden, 1 click en 2 minuten lezen te ontkrachten is. Actie / reactie.
Als iemand hier nu gaat verkondingen dat de wereld plat is, wordt er ook gecorrigeerd.
Meningen zijn prima, maar feitelijk onjuiste info verkondigen is vragen om reactie.

prototyp 12-02-19 | 16:49

@der Schmutz | 12-02-19 | 10:03:
z'n pa Errol is van een rijke familie en was op zn 30e miljonair met o.a. een smaragdmijn in zambia.
de ma van elon zat ook al flink in de centjes.
maargoed dat is waarschijnlijk allemaal van voor jou tijd, anders had je het wel geweten.
gooi dat fabeltje van self made miljonair vanuit het niets maar in de fakenews bak waar het thuishoort.
't is gewoon een soort johnny de mol jr, een miljonairskind met een financieel makkelijke start.

der Schmutz 12-02-19 | 17:36

@prototyp | 12-02-19 | 16:49: Ik stel toch ook dat ik niet weet hoe rijk zijn vader was. Kan best dat deze miljonair is / was. Dus maar even onderzocht. In de jaren 80 heeft vader Musk een vliegtuigje verkocht voor $80.000 aan italianen. Deze stelde hem voor om voor 50% van dat geld 50% eigenaar van een edelstenenmijn te worden. Errol Musk heeft hier 6 jaar lang de vruchten / stenen van geplukt en goed van geleefd. Luxe vakantie's Zeilbootje, PC voor de kinderen. Leuk allemaal maar geen miljoenen business.
.
Jaren studeren in de VS doe je niet van je duo toelage, dus zal best nog wel geld in familie geweest zijn. Maar 1 of 2 miljoen is leuk, maar ook zo op als je een beetje ruim leeft.
Zijn vermogen heeft hij echter wel zelf verdiend. Zip2 leverde hem $ 22 miljoen op. Durf met zekerheid te stellen meer dan zijn vader ooit heeft gehad. Daarna investeerde hij $ 10 miljoen in x.com en fuseerde met moeder van Paypal. Dit leverde hem $ 165 miljoen dollar op. Dit investeerde hij in SpaceX en later in Tesla.
.
Je kunt Elon Musk beter vergelijken John de Mol dan met Johnny. Beide starten iets, maken het een succes, vangen de hoofdprijs, starten / kopen iets nieuws en maken dit opnieuw groot. Beide zijn miljardair maar hebben geen proleten levensstijl. Geen wedstrijdje grootste boot en jongste vrouw. Gewoon hard werken iets creëren en geld verdienen.
.
Waarom zijn mensen toch altijd zo jaloers? Jaloers op lage bijtelling, jaloers op ouders met een paar euro meer dan de ander?

Smartcar 11-02-19 | 22:42

Hè Johnny66 nog gereageerd. Ach.. die zal van het bovenstaande verhaal inmiddels al 66x van stoel gevallen zijn.

bitflip 11-02-19 | 23:06 | 6

Beetje oud herverpakt nieuws. Munroe verklaarde al eerder dat de techniek niet beschikbaar was bij de Duitsers om het uberhaupt na te maken als ze het wilden.

Startpunt voor de liefhebbers, dit is waarom Tesla aandrijving efficienter en lichter is dan de concurrentie:

nl.wikipedia.org/wiki/Halbach-array

gepast_betalen 11-02-19 | 23:13

Als ik het goed heb zitten in een Tesla gewoon kooianker motoren. Een kooianker motor gebruikt geen permanente magneet, die worden alleen toegepast in koolborstelloze DC motoren. Daarnaast is de Halbach array geen gepatenteerd principe.

prototyp 12-02-19 | 00:11

bitflip. tuurlijk jongen...wat een kletspraat weer.
mischien moet je zelf eens een tesla aandrijving uit elkaar halen om even te kijken wat er nou echt in zit. liggen er genoeg op de sloop.

Niekler 12-02-19 | 00:14

@prototyp | 12-02-19 | 00:11:
Eens kijken of ik een intacte motor met aandrijving tegenkom, zal niet maar toch ff zoeken. Leuk om op een kart te bouwen.

prototyp 12-02-19 | 00:36

@Niekler | 12-02-19 | 00:14:
zonde van de moeite voor een kart.
pak een stevige 24v startmotor en accu's van een vrachtauto, een passende regelaar en je hebt een hele leuke kart als je niet vergeet wat met koeling te doen.
op youtube leuke filmpjes van

bitflip 12-02-19 | 09:14

@gepast_betalen
Het gaat om de motoren met vaste magneten natuurlijk. Kan je vinden in model 3's. Ook lekker boeiend of het patenteerbaar is... alsof dat wat uitmaakt wanneer de grootste EV markt in china zit. Veel succes met die magneet reverse engineeren, vergeet je oogbeschermer niet.

@prototyp
Heb al gezien wat er echt in zit. Jij duidelijk niet, geeft niet, zoek het even op.

prototyp 12-02-19 | 00:04 | 18

HO EVEN!
dit is allemaal gebaseerd op autobahn artikelen gebaseerd op artikelen van Electrec die gebaseerd zijn op 1 betaald reclamestukje in de süddeutsche zeitung, en een interview met bram schot in een managerblaadje voor zn eigen cv.
geen controleerbare bronnen qua rapport en uitspraken en dus gewoon een hele berg kletspraat bij elkaar.
Als je denkt dat ingenieurs bij audi, bmw, porsche en vw onder de indruk zijn van wat ze bij tesla met al die subsidie in elkaar schroeven dan vergis je je echt.

Niekler 12-02-19 | 00:11

En electrec baseert hun stukjes weer op andere artikelen, in dit geval uit een Duitse krant en magazine.
www.sueddeutsche.de/auto/elektroauto-...
www.manager-magazin.de/premium/audi-br... (betaald)

Laat me raden, als het een filmpje is van één persoon die overal gebrekken tegenkomt dan is dat wél de waarheid. Gast je hebt een bord voor je kop.

Het komt er op neer dat Audi en Porsche zich flink verslikt hebben in de kosten, die nu al hoger liggen. In 2020/2021 zal dat verschil alleen maar groter zijn. Vandaar terug naar de tekentafel.

prototyp 12-02-19 | 00:33

pannekoek lees nou eens wat ik schrijf, die noem ik zelf toch ook? de ene is een paid promotion en de andere een interview met 1 persoon. die beide vervolgens door electrec weer tot een heel verhaal gekneed worden met allerlei aannames en rare conclusies waarna autobahn dat verhaal weer gaat oprekken.
het kostenverhaal van audi en porsche komt door andere factoren dan tesla.
ga ik niet uitleggen want je snapt dit al niet eens.

bitflip 12-02-19 | 09:19

"Als je denkt dat ingenieurs bij audi, bmw, porsche en vw onder de indruk zijn van wat ze bij tesla met al die subsidie in elkaar schroeven dan vergis je je echt."

Dit sentiment is eindeloos hilarisch, lekker jaloers zitten zijn over subsidies die ze zelf ook hadden kunnen vangen als ze geinterresseerd waren in innovatie.

Johnny66 12-02-19 | 10:17

Tesla heeft 15 jaar verlies gedraaid . De reden lijkt me duidelijk . Grote fabrikanten weten wanneer de consument ergens aan toe is . Dat was en is nog steeds niet in de EV. De verkoopcijfers zeggen er alles over . Veel fabrikanten anno nu , BMW als grote voorbeeld zien de EV met hun teruglopende cijfers juist en vooral als bijzaak . Al doet jullie media bronnen anders geloven .

der Schmutz 12-02-19 | 10:21

Welke subsidies krijgen ze bij het in elkaar schroeven? Benoemen is bewijzen.
Melkert banen in Tilburg? Gevangenen in die tent in de woestijn?
.
Ga eerst het begrip HOOFDLETTERS en het praktisch toepassen van dit fenomeen eens bestuderen.
.
Ga dan je onderzoekskwaliteiten gebruiken, die heb je vast, anders zou je link naar Süddeutsche Zeitung met interview Bram Schot niet vermelden, om alle subsidies waar Tesla op draait hier te vermelden. Leren wij ook nog eens wat. Enkel roepen subsidies klink een beetje als het 'they took our jobs' uit South-park. Ofwel het benoemen is één, het bewijsbaar aantonen is twee. En nee, lage of geen bijtelling is geen subsidie. En zelfs al zou je het met krom redeneren zo willen noemen, wat wordt Tesla daar beter van? Die verkopen enkel de auto en klaar. Bovendien, als Tesla of welke andere autofabrikant afhankelijk zou zijn van de verkopen en belasting regelingen in Nederland dan kunnen ze de tent wel sluiten.

Reanuker 12-02-19 | 10:29

@Johnny66:

Consumenten zijn nog niet toe aan EV? Laat me niet lachen. Tesla model 3 is de best verkochte luxe wagen van 2018 op de markt waar deze in dat jaar beschikbaar was.
www.cnbc.com/2019/01/08/teslas-model-...

Johnny66 12-02-19 | 10:32

zwaar gesubsidieerd , en dan nog in de lease , dus zakelijk. Geen actor voor de EV.

Johnny66 12-02-19 | 10:37

@der Schmutz | 12-02-19 | 10:21: De automotive is ook niet bepaald in zijn nopjes met de vele bevoordelingen inzake de EV . Hoe controversieel dat ook lijkt . De EV is een massabom die weinig expertise vergt . E-motor en trein worden ingekocht, daar zit geen innovatie in . Enkel de batterijen en dat is wat particulieren dan ook niet leuk vinden. De subsidies (poep) zijn , in een markt economie , uiteindelijk altijd ontwrichtend gebleken . Start-ups baseren hun businessmodel er op aan , en uiteindelijk weten ze niet anders . En waarom ? Het milieu ? Velen weten het niet. We gaan nog heel veel leren over de EV!

der Schmutz 12-02-19 | 10:39

Welke subsidies Johnny? Noem ze eens? Kan je niet, want ze bestaan niet.
Kunnen jij Domzigt, Telegraaf, AD en alle andere onderbuikers nog zo dom gaan blaten, ze bestaan gewoon niet.
.
Buiten je beperkte blik, enkel op NL, het land waar jij geen belasting betaald. Welke lease, financieel of operationeel heb je het over? Bij operationeel kunnen Mia en Vamil niet eens (wat gewoon afschrijvingsregels zijn). Enkel bijtellingsvoordeel en geen MRB. Terecht of onterecht, geen subsidie enkel een fiscaal voordeeltje.

Johnny66 12-02-19 | 10:39

@Reanuker | 12-02-19 | 10:29: in DLD , 6000 euro toe op een Ev, en cirka 32.000 per jaar in 2018 verkocht . Let op , op een maandverkoop van 350.000 nieuwe auto''s. Dis inclusief zakelijk rijders . De particulier koopt dus niet.

Johnny66 12-02-19 | 10:40

@der Schmutz | 12-02-19 | 10:39: kijk vandaag even wat je wel met een ottoauto moet betalen en niet voor een EV aan vaste kosten . Google weet het vast wel.

der Schmutz 12-02-19 | 10:55

@Johnny66 | 12-02-19 | 10:40: Dus omdat ICE eigenaren buitensporig hard genaaid worden moet de rest dat ook? Komt vanzelf nog. Zodra er voldoende EV's zijn worden die net zo hard genaaid. Eerst iedereen lekker maken en dan vangen.
HRA om huizen verkoop te bevorderen -> OZB en eigenwoningwaarde forfait en HRA afschaffen.
Zonnepanelen zijn de oplossing-> op termijn niet meer salderen en WOZ over de panelen.
Zo zal dat ook met EV's gaan, uiteindelijk wordt je toch weer gepakt. Dat sommigen nu even 'minder hard' genaaid worden vind ik prima. Gun iedereen van tijd tot tijd zijn of haar voordeel. Gun iemand die EV koopt 5 jaar lasten verlichting meer dan dat ik een 70% van de 'statushouders' hun bijstandsuitkering en andere toeslagen gun.

Johnny66 12-02-19 | 11:29

En werkt het ook ? De verkopen zeggen van niet , dus zullen er andere actoren zijn die de overhand hebben.

Johnny66 12-02-19 | 11:31

@der Schmutz | 12-02-19 | 10:55: +
ps. Woz gaat al over de panelen . Maar jouw visie is niet hoe de politiek werkt. Iets met een sluitende begroting.

der Schmutz 12-02-19 | 11:49

@Johnny66 | 12-02-19 | 11:31: WOZ panelen inmiddels wel, maar 10 jaar terug niet.
Gaat over het patroon. Lekker maken en als er genoeg mee doen oogsten.
.
Politiek werkt ook niet zo goed. Zoals Churchill stelde “Democracy is the worst form of government, except for all the others.”
.
Begroting kan je nog zo sluitend maken, blijft een begroting. Net als aandelen voorspellen, blijft educated guessing. Er is altijd wel een parameter dit ontbreekt of anders uitpakt.

bitflip 12-02-19 | 12:25

Over marktontwrichtende subsidie gesproken, wanneer kunnen we eens stoppen met het subsidieren van fossiele brandstoffen a >7 milard euro per jaar? Johnny? Iemand?

prototyp 12-02-19 | 17:04

@bitflip | 12-02-19
zal speciaal voor jou vragen of je volgende overleg van r&d bij een van onze klanten in een hoekje mag zitten om te luisteren hoe de teslas technisch beoordeeld worden?
zal ik ook meteen vragen of je mee mag naar de tesla restanten om eens wat dingen te bekijken en vergelijken.
kan ik je meteen aan mensen voorstellen die je het een en ander over de markt, belastingen en subsidies wereldwijd in de autoindustrie kunnen vertellen.
word je mischien nog een keer slim.

bitflip 12-02-19 | 22:45

@prototyp
Leuk, maar wie gaat dat betalen?

Even serieus... zoals het artikel aangeeft is de concurrentie niet echt in staat om winstgevend de strijd aan te gaan, GM denkt ook pas over jaren winst te gaan maken op hun EV's... Wat geeft je de indruk dat jij vanuit zo'n startpositie wel eens even kan gaan uitleggen hoe het wel moet?

prototyp 12-02-19 | 00:40

Mogen we svp de link naar dat zogenaamde rapport zodat iedereen het kan checken?

pedro300 12-02-19 | 07:30

parkeer ze niet in de garage onder of naast het huis ook de e scooter of efiets niet ,want dat zal nog linker zijn dan de gemiddelde auto van nu ,die branden ook al spontaan dankzij de vele elektronica.

Questionmarc 12-02-19 | 08:08 | 2

Terwijl de gevestigde autoindustrie zit te slapen of hooguit een paar 100 inferieure EVs bouwt per week, rent Tesla maar door. De techniek is superieur. De software is superieur. Nog even en de goedkope M3 gaat geleverd worden, dat wordt de Golf van de EV generatie. Bedenk dat de huidige fabrikanten in een heel moeilijke positie zitten omdat ze veel geld hebben zitten in traditionele aandrijflijnen en modellen. Dat heeft tientallen jaren gewerkt maar nu niet meer.

Johnny66 12-02-19 | 12:52

Op 3 a 4 procent kan de automotive niet van eten . Die hebben een business model . De markt vraagt geen Ev van betekenis .

Johnny66 12-02-19 | 12:52

Kijk ook ff wat er in china rijdt .....

Doctor Honoris Causa 12-02-19 | 08:21

Tesla gaat toch over drie maanden "zeker weten" failliet ? Dat hebben niet de minste reaguurders hier me zelf gezegd.

Harry Turtle 12-02-19 | 08:36

Hahahaha wat een zure zeikerds weer.
Zeker weer van die echte petrolheads met een Opel Astra 1.0

Stijlloos_27_ste 12-02-19 | 09:40 | 2

Software superieur???? tot je stekker niet wil ontgrendelen en je op de ANWB moet wachten bij je laad paal.

der Schmutz 12-02-19 | 11:13

ctrl+alt+del?

bitflip 12-02-19 | 12:49

Stekkers ontgrendelen? Ohja, dat is nog wel een dingetje bij VAG. Heb het zelf mogen ervaren. VAG moet nog veel leren over voertuigen die mensen willen kopen.

Johnny66 12-02-19 | 09:45 | 6

Tesla heeft ons gesubsidieerde rommel door de strot geduwd , dat was toch altijd al bekend ? 15 jaar verlies en 15 jaar leren mag wel eens een beter product opleveren , zucht. Nu , wat Tesla eens zou moeten doen is de mogelijkheid van waterstof onderzoeken , ruim te laat natuurlijk . EV is niet voor de lange afstand . Daarbij een auto maken die 70 of 80 mille kost is niet zo moeilijk . Dit jaar komt er massas EV voor € 15.900 , de E go ,. Een E Golf voor minder dan €25.000 . Voorbeelden . Enkel EV''s zakelijk ''verkopen'' is geen toekomst , juist en ook voor een fabrikant .

der Schmutz 12-02-19 | 10:33

Tesla is geen Nederlands bedrijf, dat weet je?
Tesla verkoopt in meerdere landen over de wereld, daarvan ben je je bewust?
Hier één vraag welke je mag beantwoorden:
Welke substantiële, directe subsidie ontvangt of heeft Tesla ontvangen de afgelopen jaren?
Op welke subsidie van welke overheid draaien de fabrieken van Tesla dan?
(Die $ 7.500 op eerste 200.000 in California was belasting aftrek voor kopers, dus nee dat telt niet)

Die 15 jaar verlies.... als je dat als niet snapt is het al snel te hoog gegrepen.
Gelukkig snappen de investeerders in Tesla het wel.
Zelfs als je verlies maakt, kan je nog steeds winst maken. Iets met investeren.

Johnny66 12-02-19 | 10:42

Je hebt geen bedrijf , zoveel is duidelijk . De automotive is ook niet bepaald in zijn nopjes met de vele bevoordelingen inzake de EV . Hoe controversieel dat ook lijkt . De EV is een massabom die weinig expertise vergt . E-motor en trein worden ingekocht, daar zit geen innovatie in . Enkel de batterijen en dat is wat particulieren dan ook niet leuk vinden. De subsidies (poep) zijn , in een markt economie , uiteindelijk altijd ontwrichtend gebleken . Start-ups baseren hun businessmodel er op aan , en uiteindelijk weten ze niet anders . En waarom ? Het milieu ? Velen weten het niet. We gaan nog heel veel leren over de EV!

der Schmutz 12-02-19 | 11:12

@Johnny66 | 12-02-19 | 10:42:
Geen bedrijf, hahahaha, dat klopt, geen enkelvoud nee. Ik ga stuk. Je moest eens weten.
Jij komt op mij over als een ZZP'er of kleine zelfstandige. Muntjes tellen, maar het grote plaatje missen. Als je niet snapt hoe het komt dat Tesla 15 jaar lang geen winst maakt kan je je er ook beter geen zorgen over maken. Dan ga je het ook niet snappen tenzij je terug naar school gaat. (niet beledigend bedoeld, als je bijv. werktuigbouwkunde hebt gedaan hoef je dit ook niet te snappen)
.
Subsidies zijn inderdaad markt ontwrichtend. Maar soms is dat ook nodig als vliegwiel om een verandering op gang brengen. Dat automotive niet blij is snap ik. Hotelsector is ook niet bij met airbnb en koetsenbouwers ook niet blij met de T-Ford.
De fiscale voordelen in NL en aankoop subsidies in buitenland zijn speldprikken. Het zijn incentives, Tesla haar bedrijfsmodel baseren op bijtellingsklimaat of 7.500 aankoopsubsidie in California. Hoe bekrompen denk je dat de geesten daar zijn? Het is niet de kruidenier op de op hoek! Tesla denkt groot, extreem groot, ze schalen op als een malle. Waar sommige merken en decennia over doen, doet Tesla in minder dan 10 jaar. Tesla denkt niet aan het verkopen 100, 1.000 of 10.00 auto's maar wil gewoon een volume merk worden.
.
Zoals eerder gesteld EV is niet de oplossing, maar een middel.
.
Geen expertise? van een EV wordt niet verwacht dat deze wegligging heeft, een veilige constructie heeft? Het is geen zeepkisten wedstrijd.

Johnny66 12-02-19 | 11:32

je hebt veel te veel tijd .....

bitflip 12-02-19 | 12:55

Ook leuk om te horen hoe simpel EV's zijn uit de hoek van fabrikanten die nog geen zinnige EV hebben gemaakt, geen eigen technologie inbrengen, en de modellen waar ze mee gaan komen nu al inferieur zijn.

Lol.

der Schmutz 12-02-19 | 15:06

@Johnny66 | 12-02-19 | 11:32: Beste Johnny, of beter vanaf nu mijnheer John.
Ik moet mijn meerdere in u erkennen. Zo veel feiten kennis, zulke sterke argumenten, weergaloze onderbouwingen. Er is gewoon geen speld tussen te krijgen.
Dit is zonder twijfel de beste repliek waar mee ik ooit bediend ben.
Ik ga mij in een hoekje zitten schamen, tegen zo'n sterk debater kan ik gewoon niet op.
.
Ik hoop dat ik op een dag ook zoveel wijsheid bezit dat ik op dit niveau kan argumenteren.

prototyp 12-02-19 | 16:30

Ondertussen een hoop bla bla maar nog steeds geen rapport.

Teslala 12-02-19 | 19:33 | 1

Blij dat ook der Schmutz hier het ware verhaal vertelt. Er wordt maar geschreeuwd in de pers over subsidies en iedereen gilt het na: "ze rijden op onze centen in een EV". Maar er is geen subsidie: de auto moet gewoon AFGEREKEND worden en wel geheel. Ja, er is een lagere bijtelling, ofwel, de overheid pakt minder af. Dat betekent dus NIET dat al deze EV rijders ipv een EV een BMW of Audi van hetzelfde bedrag hadden gekocht of geleased. Deze gefantaseerde "gederfde inkomsten van de overheid" is die veel besproken "subsidie" waar iedereen het over heeft. Nee dus. Wel een korting, maar geen subsidie, en dus NIKS op "onze kosten".

bitflip 12-02-19 | 23:20

Daarnaast, trollen die zo graag een bredere definitie van het begrip subsidie willen aanhouden (hi Johnny!), lekker laten ranten en doorverwijzen naar de realiteit:
www.theguardian.com/environment/clima...

Volgens dezelfde brede definitie duwt de fossiele brandstof industrie ons allen benzine en diesel door de strot*. De belastingbetaler mag voor dat privilege even ruim 7 miljard aftikken, elk jaar weer.

*: Zie " Johnny66 12-02-19 | 09:45 | 6 "

Pindapellert 13-02-19 | 13:33

Dat iemand überhaupt op Johnny66 of zijn alter ego prototyp reageert... Dat impliceert dat je inderdaad teveel tijd hebt om te besteden aan twee roeptoeters met een hekel aan Tesla.
(en ik verdenkt ze ervan dat ze ook een hekel hebben aan Apple... zijn altijd hetzelfde type mensen...)

Reageer