Autobahn

Sigaretten keren terug in de Formule 1

Vroeger werden alle Formule 1-wagens gekleurd door sigarettenmerken. Marlboro, Camel, John Player Special, Lucky Strike en ga zo maar door (ont)sierden de flanken der wagens. Maar toen mocht het niet meer. En nu zijn ze plotseling terug.

Ergens in de vroege tweeduizends was het afgelopen met de tabakssponsoring in de Formule 1. In vrijwel heel Europa en de VS ging de reclame voor rookwaren in de ban, want inmiddels was iedereen het er wel over eens dat roken niet zo gezond is als ooit werd gedacht. 

In 2019 blijken de sigarettenmerken ineens weer terug. Vandaag kondigt McLaren aan dat ze een deal hebben gesloten met British American Tobacco. In Japan 2018 keerde Philip Morris al ineens weer terug op de wagens van Ferrari. In plaats van Marlboro stond er echter Mission Winnow op de wagens. Volgens het bedrijf heeft dat natuurlijk allemaal niks met nicotine en roken te maken, maar juist met wetenschappelijk onderzoek.

McLaren

De vandaag aangekondigde samenwerking tussen McLaren en British American (BAT) is "focused solely on BAT’s potentially reduced risk products and grounded in technology and innovation". Eh ja, tuurlijk.

De deal tussen BAT is opvallend aangezien het tabaksbedrijf ooit zelf een eigen team in de Formule 1 had, BAR. British American Racing reed tussen 1999 en 2004 mee, maar verkocht de boel uiteindelijk aan Honda. McLaren was decennialang synoniem met Marlboro (van Philip Morris) en reed daarna nog jaren met West (van Imperial Tobacco) rond.

Vapen

Het bedrijf zegt in een transitie te zijn naar producten die minder schadelijk zijn en ze hopen derhalve dat ze hun merken Vype, Vuse en glo op de auto's mogen adverteren. Het is echter de vraag of dat gaat gebeuren. In Australië zijn verschillende overheden druk in onderzoek of de reclames van Mission Winnow op de Ferrari's wel door de beugel kunnen. Volgens verschillende Australische artsen zijn de 'gezondere' producten van Philip Morris (en waarschijnlijk die van BAT ook) gewoon een opstapje om de dodelijke sigaretten te gaan roken.

Het zal McLaren waarschijnlijk allemaal een worst wezen. De oranje papaya-kleurige wagens rijden al jaren met bijzonder weinig sponsoring rond. Elke nieuwe inkomstenbron is daarbij meegenomen.

Reacties

Kiwi45 11-02-19 | 14:30 | 3

Reclame is een vorm van vrije meningsuiting, en dient dus gewoon te mogen. Prima dat de tabaksfabrikanten dus weer kunnen sponsoren. Tabak is een legaal product, dus geen enkele reden om de reclame te verbieden. Wat mis ik die mooie foto's van Marlboro country.

TuurlijkNiet 11-02-19 | 15:02

Roken is inderdaad niet goed voor de gezondheid. Maar dat zijn de uitlaatgassen van auto's ook niet. Dus gelijke monniken, gelijke kappen!

Vanaf 2020 mogen ook auto fabrikanten niet meer hun naam op de auto zetten. Dus dag Mercedes, Ferrari, Renault en McLaren.

Middels deze regel zal Verstappen dus wereldkampioen worden in 2020 ;-)

N3uk33nd 11-02-19 | 15:08

@TuurlijkNiet
Komt vast nog wel een foponderzoekje aan waar ze aantonen dat het nuttigen van energiedrankjes net zo (on)gezond dan roken is.

Hanz der Schwanz 11-02-19 | 21:50

@N3uk33nd | 11-02-19 | 15:08: Nu moet je juist weer "als" gebruiken....

TP 1984 11-02-19 | 15:25 | 3

Genoeg mensen die tot over de nek in het rood staan, reclame van banken dan ook maar verbieden?

Dat rood staan is veel velen misschien nog wel vele malen slechter dan roken.

TP 1984 11-02-19 | 15:26

-voor velen-

Melkenkaas 11-02-19 | 17:17

Ach dat de wereld hypocriet is blijkt wel uit het feit dat alcohol consumptie heel normaal is, maar xtc gebruik niet. Terwijl alcohol veel verslavingsgevoeliger is.

Hanz der Schwanz 11-02-19 | 21:50

@Melkenkaas | 11-02-19 | 17:17: Hoezo; Mitsubishi sponsort al jaren super veel autosport. Daar wordt toch nooit moeilijk over gedaan?

President Kennedy 11-02-19 | 23:50

Doet me weer denken aan de jaren '90, waarin de sigarettenmerken allerlei truukjes uithaalden om de verboden op sigaretten-reclames te omzeilen, zoals andere woorden gebruiken: Buzzin Hornets (= Benson&Hedges), East (= West), Kilk Sut (= Silk Cut). Of de teamnamen in de lettertypen van het sigarettenmerk zetten, zoals Williams in Camel-letters en Benetton in Mild Seven-letters

Reageer