Autobahn

Assen: 'Wacht maar, Formule 1 komt naar Assen'

Zandvoort heeft nog tot 31 maart om de zaken rondom de Grand Prix van Nederland rond te krijgen, maar lukt het ze niet, dan komt de race vrijwel zeker naar Assen. Dat beweert de promotor van het circuit.

De oorlog tussen Zandvoort en Assen is nog niet gestreden. Zandvoort mag dan tot en met 31 maart exclusief het recht hebben op de Nederlandse Formule 1-race, als dat niet lukt dan heeft iedereen weer kans. Promotor Lee van Dam denkt dat dat betekent dat de FOM vrijwel zeker kiest voor een race op de Drentse hei. "De kans dat de Formule 1 naar Nederland komt acht ik 90 tot 95 procent. En de kans dat het naar Assen komt hetzelfde."

Afgelopen week lekte uit Zandvoort een brief van de Formule 1. Hieruit zou duidelijk moeten worden dat als het duinencircuit de zaakjes niet op orde krijgt, Assen niet eens meer in beeld is, maar de FOM naar het buitenland zou kijken voor een extra race. Assen kwam daarop snel terug met beweren dat de brief onzin was en helemaal niet aangeeft dat ze uit beeld zijn. Sterker nog, het TT Circuit zou de eerstvolgende keuze zijn. Dit bevestigde Van Dam in zekere zin ook in een interview met GPUpdate, al hield hij enige slag om de arm in zijn woordkeuze. 

"Er is eigenlijk niets veranderd. Zandvoort mag aan de bak en heeft nog tot 31 maart de mogelijkheid. Als dat lukt, dan zullen wij de eerste zijn om hen te feliciteren. Maar als dat niet lukt dan denken wij dat het naar Assen komt."

De promotor bevestigde wel dat ze nog steeds en veelvuldig in gesprek zijn met de Formule 1. Ook bevestigde hij de bewering van Jos Vaessen dat er eind deze maand, begin volgende maand weer gesprekken tussen Assen en de FOM gepland staan in Londen. Maar hoe het ook loopt, Van Dam blijft positief over de komst van de F1 naar Nederland. 

Reacties

Gazzerop 08-02-19 | 17:33 | 3

WTF is dat toch met dat 'exclusieve recht' van Zandvoort?
Dat is er ook zomaar even tussendoor geslopen want er was voor geen van de 2 een definitieve keuze gemaakt.
Dat die oranje uitvreter het met z'n media-campagne wel weer smerig zou spelen (buhuhuh, het is zo mooi historisch maar buhuhuhu, we hebben er geen geld voor... buhuhuhuhu... het is belangrijk voor nederland dus buhuhuhu kom maar over de brug met die centen politiek... buhuhu.) konden we verwachten.
Maar spel 'zijn' spelletje nou niet mee DK.

Gazzerop 08-02-19 | 17:46

Oh wacht, dat hele 'historie van het circuit' was natuurlijk het laatste op basis waarvan die 'exclusiviteit' bedongen is.
Lekker dwepen met historie omdat er 80 jaar geleden wat f1 auto's hebben gereden. En de hele boel moet nog over de kop ook (maw.: die historie is leuk voor de geschiedenisboeken maar NIET een basis voor toewijzing).
Dan zijn de pluspuntjes voor Zandvoort ook wel op...

Het is ook allemaal wel wat magertjes, ouwe nep-oranje.

slopertje 08-02-19 | 19:08

Ik woon een kwartiertje rijden van Assen maar vind Zandvoort toch een betere circuit. Die brillemans moet zijn circuit snel op orde maken want vorig jr was het met alles een drama tijdens DTM, vogelstront op de weinige tribunes, nergens een plee te bespeuren en kan zo nog wel even doorgaan. Ik ga toch naar Spa, in Nederland gaat het niet worden denk ik.

Alexander des Burgus 10-02-19 | 01:17

Die prins is een Amsterdammer. Amsterdammers kunnen niet werken, alleen maar bedelen bij de Staat.

Rovig 08-02-19 | 18:13 | 2

Hoop echt dat als de F1 naar Nederland komt, het naar Assen komt. Alleen al zodat die oranje bril en die Lammers het deksel op de neus krijgen.

Duffe 08-02-19 | 19:49

Dit zijn van die statements waardoor ik hoop dat F1 snel weer uit de mainstream raakt in Nederland. Wat een debiele reden om een locatie voor een SPORT te kiezen. Het gaat toch om het mooiste circuit, niet om wie jij gunt er geld aan te verdienen? Laten we gewoon hopen dat ze gaan racen op het mooiste circuit. En dat is Assen in ieder geval niet.

Gazzerop 09-02-19 | 13:17

@Duffe | 08-02-19 | 19:49:
Zo wordt 'het spel' al vanaf het begin (vies) gespeeld, vnl. vanuit die oranjeklant en z'n slaafse gevolg.
Dit artikel geeft het mooi aan, "L(i)egende" Jan Lammers reserveert alvast de zwarte piet voor Assen als het door onuitvoerbaarheid niet op Zandvoort kan plaatsvinden:
https://m.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20190208_44207511/jan-lammers-assen-verpest-het-voor-zandvoort?utm_source=tweakimg.net&utm_medium=referral&utm_content=/
Dat is dus dezelfde Lammers die een baantje als sportief directeur van deze race in het vooruitzicht is gesteld.
Je kunt zeggen wat je wilt, maar de branie en de bullshit komt NIET uit Assen. Die reageren vooral (en gaan ondertussen flink door met de voorbereidingen).

Lammers zal "de dood van Zandvoort" worden.
Strategy backfired.

Clay Regazzoni 08-02-19 | 21:08 | 2

Tja die Prins bril heeft wel een beetje het tegenovergestelde van de gun-factor. Maar verder kan ik me niet voorstellen dat je Assen boven Zandvoort verkiest. Dat in Nederland de historische waarde van Circuit Zandvoort niet speelt onder de mensen komt denk ik doordat de meeste Nederlanders pas een paar jaar Formule 1 kijken. Ik denk dat wereldwijd onder liefhebbers van autosport, Zandvoort de enige serieuze optie is. Daarnaast is er nog zoiets als 'uitstraling'. Tuurlijk heeft Assen zijn faciliteiten een stuk beter op orde. Maar stel je het openings-shot dat op wereldwijde tv vertoond wordt eens voor. Dat bekende beeld vanuit de helikopter die over de bergen rond Monaco vliegt, over de kombaan in Monza, downton Singapoore... Enzovoorts. En zet daar het centrum van Assen tegenover of een weiland. Dat oogt niet. Vanaf de noordzee, het duingebied of langs de kustlijn ziet er dan een stuk indrukwekkender uit. En ik denk dat ze dat echt meenemen.

Gazzerop 09-02-19 | 13:22

Als die historische waarde zo groot was, waarom heeft die oranje uitvreter het als eigenaar dan niet in betere staat gehouden? Nu komt deze kans voorbij en meneer grijpt het aan om nog net niet het halve dorp op de schop te nemen (dat noemen we op z'n hollands 'teveel hooi op de vork nemen').
Zo'n gelul die 'historie', daar vreet niemand van en op basis van dat soort gevoelens moeten we geen zaken doen.
Wat dat aangaat is de historie van Assen nog veel mooier. Van 'baantje door dorp en weiland naar F1 circuit'.
Da's nog veel beter te verkopen dan die ouwe pauperbende in zandvoort.

En dan die Jan Lammers als 'pusher' naar voren schuiven. De man die al bijna uit z'n vel knapt als hij tegen wordt gesproken.
Paniekvoetbal, daar begint het op te lijken daar in Zandvoort.....

Clay Regazzoni 09-02-19 | 22:43

@Gazzerop, Paar puntjes naar aanleiding van je reactie:

Prins Bernhard heeft het circuit nog niet zo lang. En hij is druk bezig de boel daar op te knappen. Of je het eens bent met zijn manier van werken, zijn voorkomen of zijn uitstraling heeft niets met de huidige staat van Circuit Zandvoort te maken.

Jij vindt dat de historie geen waarde heeft. Dat is je goed recht natuurlijk. Daarover verschillen we van mening en dat is niet erg. Maar 'wij' (ik denk dat je Nederland daarmee bedoelt) doen geen zaken op basis van gevoelens. Dat doet Formule 1. Ik denk dat die het belangrijk vinden. Net zoals ik. En heel veel kijkers wereldwijd.

Je vindt vervolgens toch dat historie erg belangrijk is. Omdat: "van baantje door het dorp naar F1 circuit". Maar dat is in Zandvoort ook het geval. Daar liep het circuit vroeger ook door het dorp. Dus daar zie ik de meerwaarde van Assen niet helemaal.

Dat Jan Lammers daar nu opgezet wordt dat had van mij ook niet gehoeven. Doorzichtig en oninteressant marketing-gedoe. Maar dan komen we weer terug bij het begin van mijn oorspronkelijke post. De gun-factor ontbreek bij veel Nederlanders wanneer het om Circuit Zandvoort gaat. Neemt wat mij betreft niet weg dat het de beste optie is als we een Nederlandse Grand Prix willen. Natuurlijk kan het ook op Assen. Het kan ook op een nieuwe plak asfalt in Flevoland. Maar mij lijkt het oude Zandvoort het mooist.

zurekomkommer 08-02-19 | 21:17 | 1

En eigenlijk is dit allemaal zinloos gezwets en is het gewoon wachten tot 31 maart wat betreft Zandvoort, en dan nog maar eens of Assen wat kan krijgen.
Ik achtte de kans toch al klein gezien het een enorme bak geld kost, en het niet eens zeker is dat het een investering zal zijn, allesbehalve, en niemand zin heeft dat geld er in te stoppen.

Gazzerop 09-02-19 | 13:22

Dat hebben ze in Assen (gelukkig) al in kannen en kruiken.

Harry Turtle 09-02-19 | 09:07

Potentiële investeerders zullen wel even afwachten wat Max met zijn Honda blok in Australië doet.

berkenboom 09-02-19 | 14:46

Als historie van belang zou zijn bij f1 dan hadden die Vietnam ook nooit goedgekeurd voor 2020.

Maar die race staat nu toch op de officiële kalender, ook al is daar nooit een race georganiseerd.

Over een mogelijke race in Nederland lees ik nog niets over op de officiële site. En 2020 is al over een jaar, dus als er nog verbouwd moet worden mogen die onderhandelingen wel een tandje sneller.

Reageer