Autobahn

'Duitse tolheffing niet discriminerend'

Nederland en Oostenrijk stapten gezamenlijk naar de Europese rechter omdat ze de tolheffing die Duitsland op personenauto's wil invoeren discriminerend vinden. Dat argument is van tafel geveegd door de A-G van het Europees Hof van Justitie.

Duitsland wil in de herfst van dit jaar elke personenauto die de Autobahn op wil laten betalen. Daarbij is opvallend dat Duitsers door de overheid gecompenseerd worden en dat buitenlanders de volle mep mogen betalen. Tenminste, daar lijkt het nu op. Omdat voornamelijk Oostenrijk het er niet mee eens was, heeft dat land samen met Nederland een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie. De insteek was dat het discriminerend is van ze Zjermans dat ze buitenlanders meer laten betalen dan het eigen volk. Maar daar is volgens advocaat-generaal Nils Wahl van het EHvJ helemaal niets van waar.

Wahl concludeert ten eerste dat beide landen het begrip 'discriminatie' niet snappen en legt verder uit dat het hele gedoe rondom de Maut (zoals de Duitsers de extra belasting noemen) berust op een gebrek aan kennis. Oostenrijk beweerde namelijk dat de buitenlandse automobilist benadeeld werd, omdat hij (m/v) meer betaalt dan de gemiddelde Duitser. Dat kan volgens het land niet de bedoeling zijn, maar Wahl pareert dat met twee dingen: als eerste noemt hij het feit dat buitenlanders mogen kiezen voor hoe lang ze een vignet kopen. De kosten daarvan blijven relatief laag (tussen de 2,50 en 20 euro voor een vignet van 10 dagen, of 130 euro voor een vol jaar). De Duitser heeft die keuze niet en moet altijd opdraaien voor de kosten van een volledig jaar.

Daarnaast betalen de Germanen in vergelijking minimaal evenveel of nog meer dan de vakantiegangers die door het land heen scheuren. Het eigen volk wordt dan wel wel gecompenseerd voor de Maut, maar nooit verder dan wat de toeristen moeten betalen. Aan het eind van de rit is zou de Duitser dus meestal duurder uit moeten zijn.

Het advies aan de rechters is niet in hele goede aarde gevallen bij CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Hij ziet vooral meer problemen ontstaan met de invoering van de Maut, terwijl Europa juist meer zou moeten samenwerken. "Voor mensen en ondernemers in de grensstreek werpt dit weer extra belemmeringen op, in plaats van dat we obstakels aan de grens proberen weg te nemen."

Het is nu afwachten of de rechters van het Europese Hof hun A-G volgen of tot een andere conclusie komen.

Reacties

Johnny66 06-02-19 | 19:02 | 1

De opmaat naar km heffing.

Techtalent 06-02-19 | 22:16

Nog even geduld, de term komt deze zomer vast als 'oplossing' uit de bus.

MisterMr 06-02-19 | 19:51

Vroeger had je zo'n portemonai met 4 ritsen: Duitsche Marken, Fransche Franken, een paar Belgische Franken en Oostenrijkse shillingen. Nu heb je gvd 7 stickers op je ruit en 3 tolkastjes. Lekker gewerkt pik.

LipService 06-02-19 | 22:31

Tsja, gelijke munt dan maar, Oosterburen vignetje laten kopen op weg naar de outlet in Roermond.

Epistulae_Morales 06-02-19 | 23:11

Het lijkt me technisch een koud kunstje om voor Duitsers tol te heffen ter hoogte van de door alle Nederlanders betaalde tol, x2

der Schmutz 07-02-19 | 09:54

Is voor Duitsers zo te implementeren.
Voor vrachtwagens is het tenslotte al operationeel.
Alle personenauto's een kastje, naast je groene sticker, Zwitserland Vignet (ieder jaar nieuwe, amper los te pulken), Franse tol kastje.
Kijk voor de grap eens naar voorruit vrachtwagens met buitenlands kenteken. Voorland voor je eigen auto.
In België is ook al vrachtwagen tol, dus ook die kunnen op termijn zo doorrollen naar tol voor personenauto's.
Makkelijk te innen belastingen die ondanks morren toch wel betaald wordt, de natte droom van iedere overheid.

hier openen 07-02-19 | 15:46

Gisteren al in de Duitse media dat Oostenrijk als tegenzet de Duitse tolheffing gaat kopiëren.
Ein Reich...

Reageer