Autobahn

Wat/wie is Maxwell Technologies, Tesla's nieuwe aanwinst?

Gisteren werd bekend dat Tesla Motors zijn branchegenoot Maxwell overneemt. Wat gaat er schuil achter dit concern, en hoe kan Maxwell van meerwaarde zijn voor Tesla?

Het gebeurt niet vaak dat Tesla een overname doet, want het geld groeit ze immers niet op de rug. Met een slecht gevulde oorlogskas is het moeilijk winkelen, maar toch heeft het Maxwell Technologies binnengehaald. Met de overname (de vijfde in Tesla's geschiedenis) is een bedrag van $218 miljoen gemoeid, en het zal u niet verbazen dat er niet met cash, maar met aandelen wordt betaald. 

Voor deze overnameprooi hoefde Tesla geografisch niet ver te reizen, Maxwell Technologies is eveneens in Californië gevestigd, maar dan een paar uurtjes zuidelijker, in San Diego. Het in de jaren '60 opgerichte bedrijf maakt ultracondensatoren, en moet bijdragen aan efficiëntere en duurzamere batterijen voor Tesla. Maxwell heeft bijna 500 werknemers, en net als Tesla een aandelennotering aan de techbeurs NASDAQ. Hier maakte het gisteren, na de bekendmaking van de deal, een koerssprong van 50 procent. De beurswaarde ligt nu ongeveer op de $4,75 die Tesla per aandeel betaalt.

Ultra-/Supercondensatoren

Maxwell is, als gezegd, een maker van ultracondensatoren, ook wel supercondensatoren genoemd. Dit is een korte-termijnopslag van energie, met een veel hogere afgifte dan batterijen. We gaan hier niet op de technische details in, maar verwijzen wat dat aangaat naar deze video. Supercondensatoren worden in de racerij door Toyota's LMP1-team toegepast, maar hebben ook een functie in personenauto's: Mazda gebruikt ze onder de naam i-ELOOP in zijn regeneratieve remsystemen.

Het voordeel van deze condensatoren - naast het kortstondig afleveren van een flinke stoot energie - is dat ze solid state zijn. Met andere woorden, er vloeien geen chemicaliën doorheen, zoals bij lithium-ion batterijen. Tesla-CEO Elon Musk is altijd een groot fan van de technologie geweest, in 2013 gaf hij aan dat ze tijdens zijn kortstondige stint op de universiteit van Stanford zijn onderwerp van keuze voor een promotieonderzoek waren.

Social

Het ligt voor de hand dat de supercondensatortechnologie in de Tesla van de toekomst wordt geïntegreerd, waarbij de zwakke punten van deze tech (lage energiedichtheid) worden gecompenseerd door de hoge energiedichtheid van batterijen. Idealiter zorgen de condensatoren in combinatie met traditionele batterijentechnologie voor een snelle reactietijd in een breder temperatuurgebied, en kan het leven van een batterijpakket door deze combinatie significant opgerekt worden. 

Tesla lijkt vooral getriggered te zijn door een gepatenteerde 'dry electrode'-technologie, die Maxwell afgelopen januari presenteerde. Het concern was bovendien een aantrekkelijke prooi: Maxwell raakte in het verleden meermalen in opspraak door fraude en steekpenningen, en zag de beurskoers in de laatste vijf jaar met 80 procent dalen.

Reacties

Johnny66 05-02-19 | 10:14 | 1

''efficiëntere en duurzamere batterijen'' daar ligt dan ook het grote probleem (..) van Ev's . De constante ontwikkelingen die waar toe leiden ?

bitflip 05-02-19 | 10:31

Pruttel, pruttel. Lol.

bitflip 05-02-19 | 10:31 | 5

Dry electrode is de tech waar het hier om gaat, substantieel hogere energie dichtheid + minder capaciteitsverlies over tijd door laadcycli.

Oh, en geen cobalt meer nodig.

bitflip 05-02-19 | 10:55

En... simpel toe te passen in de bestaande batterij productie lijnen bij tesla.

En voor een mooie vergoeding mag bv. een LG Chem (lees: batterij leveranciers van Tesla's 'concurrenten') er ook wat mee doen.

En electrify america (vw centjes) gaat stationaire opslag inkopen bij tesla voor hun snellaad netwerk.

Neuh, gaat allemaal heel slecht bij Tesla hoor :)

Johnny66 05-02-19 | 16:56

Lithium moet eruit , brandbaar en niet blusbaar . Magnesium is de oplossing .

bitflip 05-02-19 | 21:35

Deze techniek is al veel minder gevoelig voor hitte of vervorming, zodanig zelfs dat het batterypack als geheel lichter kan worden gemaakt.

Enneh... Magnesium... seriously... maak batterypacks dan meteen van benzine... lol :)

Er is ook substantieel minder co2 emissie tijdens productie, zelfs als zou je batterypacks in elkaar zetten met kolenstroom (wbt. dat laatste: vraag het je autobouwer!).

Johnny66 05-02-19 | 22:08

De docu van de Zdf , gelijk mind er praatjes lijkt me.

bitflip 05-02-19 | 23:06

Vertel.

Johnny66 05-02-19 | 10:40 | 13

Ik begrijp je lol . De leaseslet is zo aan de kant gezet . De markt voor de consument inzake de Ev kent teveel onzekerheden . De ontwikkelingen als de infrastructuur , subsidies , afschrijvingen en dus de prijs . Musk zou er goed aan doen mee te gaan met de start ups , oftwel een auto voor wel de consument in plaats van maar weer nieuwe gadges .

bitflip 05-02-19 | 10:50

Johnny, je projecteert je hysterie. De onzekerheid is waar deze hoort, bij de onrendabele, subsidie verslaafde fossiele brandstof industrie en de vervuilende voertuigen die dat spul verbranden. Eind goed al goed, op naar de co2 belasting!

Johnny66 05-02-19 | 11:36

Subsidie is voor de EV rijders .De otto en rudolf rijder geen . Vervuilend is de EV , uit laatste onderzoek . De productie kent zoveel co2 waar een otto rijder 8 jaar aan dezelfde waarde komt .Een Co2 belasting is er al op auto''s ! Alleen niet voor EV's ..... hypocriet dus je wens ... Betaal vrijwillig !

Johnny66 05-02-19 | 11:43

De verandingsmotor kosten gaan ruim omhoog om........ de kosten van de misgelopen opbrengsten te compenseren van de EV.

bitflip 05-02-19 | 11:57

Ruim 7 miljard per jaar betaalt de nederlandse belastingbetaler aan fossiele brandstof subsidies, al vele decennia lang Johnny.

Guy Fawkes 05-02-19 | 16:30

Hier bij mij op de zaak gaan er 15 tesla's uit. Good Riddance, weg met die EV troep, heeft alleen maar geld gekost en was 'voor plaatje naar de buitenwereld'. Het milieu, noch het klimaat heeft daar voordeel van gehad en scheelt bakken subsidie. Gaan nu over op Audi, is beter voor het milieu en klimaat.

Moet altijd erg lachen om de tesla-adepts, de mond loopt over van hoe zij wel niet deugen. Zodra ze het bedrijf verlaten en de Tesla achter moeten laten, rijden zijn in hun volgende betrekking dikke Audi's of BMW.

Lachwekkend hypocriet volkje, die tesla-fielen. En waar zij continue (zelf propaganderende) statistieken vandaan halen is helemaal lachwekkend, vooral als je om bronvermelding vraagt. Dan worden ze boos en gaan zij termen als klimaatontkenner of populist bezigen. Zou dan geen enkeling door hebben hoe er om hun gelachen wordt. Tis een soort religie voor hen, heb meelij.

Johnny66 05-02-19 | 16:57

Akte , er is niet mee te praten . En... de mens is ook een diersoort , een kuddedier.

bitflip 05-02-19 | 18:37

Goede punten jongens, geniet lekker van de subsidie.

Johnny66 05-02-19 | 19:12

De ware prijs voor electro auto''s www.zdf.de/dokumentation/planet-e/pla...

HD50 05-02-19 | 20:29

@Guy Fawkes | 05-02-19 | 16:30: ik vraag me ook altijd af waar ze die fossiele subsidie vandaan halen? Aardolie producten kosten gemiddeld ex accijns en belasting 20 cent aan de eindverbruiker, die bedrijven leveren een bijdrage aan de economie in de vorm van goede banen, vennootschapsbelasting en nog veel meer, vervolgens gooit de overheid nog eens 1 tot1,5 euro eroverheen aan accijnzen RN belastingen, kan iemand mij uitleggen Wat er nu precies concreet gesubsidieerd zou worden? Ik begrijp het niet.

bitflip 05-02-19 | 21:42

Leuk dat je het vraagt, laten we het media monopoly van de fossiele brandstof boeren doorbreken, verspreid het nieuws:

www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/re...

Ook bekend van:
zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk...

En, het globale plaatje voor de wereldburgers:
www.theguardian.com/environment/clima...

Geen dank, en... succes!

Johnny66 05-02-19 | 22:07

Wegenbelasting , bpm , accijnzen , bijtelling.

bitflip 05-02-19 | 23:24

Die tijdelijke & al aflopende ingrepen in regelgeving voor EV's zouden dus niet nodig zijn als de fossiele brandstof industrie eens permanent van het staatsinfuus gehaald werd. Goed dat je dat nog eens aanstipt.

HD50 06-02-19 | 09:08

@bitflip | 05-02-19 | 23:24: Geen zin in die geselecteerde agitprop, die is van de "andere zijde" ook genoeg te vinden. Kun je het gewoon niet in een paar zinnen hier helder uitleggen, ik stelde de vraag toch ook simpel?

Johnny66 05-02-19 | 11:38 | 4

Promovendus Miedema: 'Elektrische auto’s gaan broeikaseffect niet dempen' www.dvhn.nl/groningen/Promovendus-Mie...

Guy Fawkes 05-02-19 | 16:33

Is algemeen bekend, maar de milieufascisten hebben hun eigen 'inzichten'.

Johnny66 05-02-19 | 16:58

En we weten nog zo weinig.

bitflip 05-02-19 | 18:39

Leuk die valse bescheidenheid terwijl men claimt het beter te weten. Zie je ook vaak bij non-fossiele religies.

Epistulae_Morales 06-02-19 | 09:18

Nee dat kopt. Gaan niets doen mbt het broeikaseffect, tenminste niet meetbaar of nihil. Het is ook niet het doel. Het diel is, honderden keren door Musk herhaald’ ONAFHANKELIJK te worden van OLIE. Als we daar onafhankelijk van zijn bestaat er overigens geen CO2 discussie meer.

TP 1984 05-02-19 | 16:56

Goeie zaak dat ze Maxwell hebben overgenomen.
Er komt ook een droger en wasmachine in de kofferbak zodat u tijdens het opladen tegelijkertijd de was kunt doen terwijl u wacht.
Ze hebben de wasmachines al bij de Shell op de plaats zien staan en willen deze niche uiteraard ook domineren.

Reageer