Autobahn

Jaguar verklaart: dit verbruikt onze I-Pace écht

Met de komst van de WLTP-test is de reikwijdte van elektrische auto's een stuk realistischer geworden, maar voor grote zware SUV's zit hij er nog steeds behoorlijk naast. Daarom voelde Jaguar Nederland zich geroepen wat 'eerlijke statistieken' te delen.

Jaguar verkocht vorig jaar in Nederland bijna 3,5 duizend I-Paces. Veel van de nieuwbakken eigenaren leasers waren wel een beetje beteuterd over het hoge verbruik van de auto, die op papier 470 km ver komt, maar dit in de praktijk bij lange na niet haalt. Hierbij helpen de huidige (mild-) winterse omstandigheden niet: batterijen kunnen namelijk niet zo goed tegen kou, en draaien het best bij een temperatuur van zo'n 20-30 graden Celsius. Daarnaast blijft van het 90 kWh-pakket netto zo'n 81 kWh over, maar dat zou bij de test ook al het geval moeten zijn.

Enfin, met zijn gewicht van bijna 2,5 ton inclusief berijder, de ietwat hoge carrosserie, brede banden en winterse omstandigheden (waarbij de verwarming aan moet en het accupakket op temperatuur moet worden gebracht) is een verbruik van 250-300 Wh/km helemaal niet vreemd, en moet je vrij snel een paal opzoeken.

Reactie Jaguar Nederland

Jaguar Nederland zegt er het volgende over: 

"De opgegeven, Europees bepaalde WLTP-actieradius tot 470 geldt alleen voor de lichtste versie. Voor de meest luxe en zware versies geldt een officiële WLTP-actieradius tot 415 km. Onder winterse omstandigheden neemt de actieradius af, omdat meer energie nodig is voor het verwarmen van interieur en accu. De onafhankelijke EV-database.nl heeft een duidelijke tabel gepubliceerd waarin de effecten van weer en verkeer op de I-PACE worden weergegeven: 

- Stad – winter 390 km
- Snelweg – winter 270 km
- Gecombineerd – winter 325 km
- Stad – zomer 555 km
- Snelweg – zomer 340 km
- Gecombineerd – zomer 430 km

 Verder kunnen een aantal andere factoren de actieradius negatief beïnvloeden, zoals een grotere bandenmaat, winterbanden en lage bandenspanning. Ook de rijstijl en of de auto en accu al of niet voor vertrek zijn opgewarmd kunnen de actieradius beïnvloeden."

Het hep op Facebook gestaan, dus het is waar. Overigens zijn dit wel echt cijfers van vol tot leeg, in de dagelijkse praktijk willen rijders de lading altijd tussen de 20 en 80 procent houden, om zo de levensduur van hun pakket te verlengen. En nu niet gaan katten op Jaguar svp, want op basis van de eerste dingen die we over de Audi e-tron zien heeft deze 2,7 ton zware SUV een nóg hoger verbruik. Des te indrukwekkender is het dat Kia en Hyundai met hun EV's behoorlijk dicht bij de testwaarden komen.

Reacties

Harry Turtle 30-01-19 | 08:47 | 1

Het is lange wachten op al die beloofde europese 'Tesla-killer'.
De specs van Porsche zijn op papier vooralsnog ook nog niet echt denderend.
Toch een beetje lullig dat Klaas in z'n Kia verder komt dan jij in je dure priemiejum hok.

koeberg 30-01-19 | 14:38

Premium is dus niet zo premium. Heeft Klaas goed gezien.

Johnny66 30-01-19 | 08:51

Volkskrant.nl , je zal in dit land belastingbetaler zijn. #herhaling

warmeballen 30-01-19 | 13:59 | 2

Hoe kan de actieradius in de stad groter zijn dan op de snelweg?

Harry Turtle 30-01-19 | 14:34

Luchtweerstand.

D-Fens_1963 30-01-19 | 20:05

Op de snelweg alleen windje tegen denk ik.

D-Fens_1963 30-01-19 | 20:08

En dan maar blijven bazelen; we moeten elektrisch want klimaat...… Dit soort auto's zouden binnen dat kader verboden moeten worden!

GerbenW 31-01-19 | 12:09

Voor hetzelfde geld heb je een brandstofcelauto. Toyota verwacht in 2025 brandstofcelauto's te leveren tegen de prijs van een hybride. Als de subsidie op is, zal de verkoop van batterijauto's instorten. De elektrische auto is een niche speler en blijft dat ook.

Reageer