Autobahn

Meerderheid Nederlanders zegt 'ja' tegen rekeningrijden

Betalen naar gebruik in het verkeer, we moéten en zullen het doen. Met enige regelmaat verschijnt er een verhaal in de media dat ons voormasseert en -bereidt op Het Onvermijdelijke. Nu blijkt waarom: we willen het stiekem allemaal zelf.

In bijna elke relevante marktstructuur geldt een dynamische beprijzing: daar waar de vraag het grootst is, maar het aanbod inelastisch, gaat de prijs omhoog. U vindt het helemaal niet raar dat u in hartje juli tien keer meer voor uw EasyJet-retourtje naar Málaga moet betalen dan in februari, maar tegelijkertijd betaalt de automobilist die in de spits over de A4 of A20 rijdt, evenveel als hij/zij die over de uitgestorven N379 bij Tweede Exloërmond rijdt.

Aan deze situatie moet maar eens een eind komen, zo luidt de boodschap van de kilometerheffingslobby, en die lobby wordt gesteund door een meerderheid van de Nederlanders. Althans, dat beweert het nieuwste onderzoek van 'maatschappelijk betrokken onderzoeksbureau' I&O Research. In opdracht van de Volkskrant voerde het een steekproef uit onder bijna 3.300 Nederlanders, en tekende hierbij meteen hun politieke affiliatie op. 

58 procent is voor rekeningrijden

Met de stelling “In plaats van een vast bedrag per auto (motorrijtuigenbelasting), moeten automobilisten per gereden kilometer belasting gaan betalen” is 58 procent het eens. GroenLinks-stemmers zijn met 77,3% de grootste voorstanders, terwijl de PVV'er met 50,8% voor het minst warm wordt van betalen naar gebruik. Maar ook dat is nog steeds een meerderheid. Overigens werd hetzelfde onderzoek in 2010 gehouden, toen was in totaal 59% voor een vorm van rekeningrijden. 

Een vlaktaks (meer rijden = meer betalen) vindt onder de respondenten de meeste steun, terwijl een spitsheffing (wat eigenlijk de meest zuivere uitwerking van het vraag- en aanbodprincipe is) de handjes het minst op elkaar krijgt. En dan is er ook nog de ecotaks, een onder Teslarijders populaire optie, waarbij schone auto's minder betalen dan vieze. Ook dit administratieve monster krijgt nog meer steun dan de huidige motorrijtuigenbelasting.

In de vraagstelling werd bewust het gebruik van politiek beladen termen vermeden, om te voorkomen dat mensen direct in een politieke verdediging schoten en zo een zo eerlijk mogelijk antwoord te krijgen. Het huidige kabinet heeft laten vastleggen dat er niet wordt getornd aan de MRB, maar we zouden er niet raar van opkijken dat het systeem snel op de schop gaat, zodra het kabinet Jetten-Klaver I in 2021 aantreedt. U vindt een uitwerking van het onderzoek van I&O hier.

Reacties

Johnny66 29-01-19 | 09:25 | 1

Ik zal gelijk wat argumenten ontkrachten , argumenten die de socials alweer volop vullen : de accijnzen zijn geen rekening rijden ( buitenland ..) en we ontkomen er niet aan , rekening rijden . 1. De komst van de EV 2. de verboden BPM 3. spitsregulatie . 4. betalen naar rijden , wel zo eerlijk . 5 .......6........

bitflip 29-01-19 | 10:59

Ok, begin maar.

der Schmutz 29-01-19 | 11:06 | 1

Wat zijn de mensen toch dom. Wegenbelasting is gewoon te hoog, dat is het probleem. Provincies potten die bedragen op. Maar geen een politieke partij roept dat, geen een burger roept dat. We, inclusief ik zelf, bukken braaf en betalen.

Metro buisje in 020, factor hoeveel duurder?
Spitsstrook bij Muiden?
HSL lijn?
Fyra?
Automatisering rechtbanken?
Elektronisch patiënten dossier?
Traject controle A2 heeft hoelang ook alweer niet gewerkt?
P2000?
Moderne gevangenis?

Overheid en ICT al dan niet gecombineerd met infrastructuur is garantie op falen.
Men spendeert miljoenen zo niet miljarden aan consultants van CapGemini, Siemens, en voormalig ambtenaren die nu freelance senior consultant zijn.

Overheid en belanghebbende bedrijven bespelen media (v.b. Lubach slaafje van de partner van Ollongren) met fake onderzoeken en suggestieve vragen. Bedrijven ruiken geld om overheid arm te adviseren. Overheid is bang dat door zuinigere auto's en beleid op termijn enkel EV's te hebben rijden geen accijns meer binnen te krijgen. Dat moet vooraf gecorrigeerd worden. Als het ingevoerd wordt zal er ongetwijfeld nog steeds prijs differentiatie zijn tussen 2t diesel en 0,9t benzine. Ook wordt benzine NOOIT veel goedkoper dan in omliggende landen. Mensen betalen toch wel.

MisterMr 29-01-19 | 13:28

Het is Pandorra's box. Als de overheid ergens meer geld nodig heeft, wordt het spitstarief opgeschroefd. Niks aan te doen. Bij wegenbelasting gaat de verhoging over meerdere schijven, bij rekeningrijden gaat de schuif stiekem omhoog en al u kunt doen is betalen.

der Schmutz 29-01-19 | 11:14 | 1

Overheid en rekening rijden gaat als volgt werken (houd de BSBingo kaart gereed):
Eerst worden consultants (CapGemini, Siemens, ex. ambtenaren welke nu a € 300 p/u freelance senior consultant zijn) ingehuurd om traject uit te stippelen en te verkennen. Scrum, lean, blockchain, out of the box, alles zal de revue passeren in het eerste verkennende rapport van de commissie X (vul uitgerangeerde plucheplakker maar in).
.
Vervolgens zal er een proef plaatsvinden waarbij Rijkswaterstaat, een nieuw op te richten bureau voor rekeningrijden (CKBIB, centraal kilometer beprijzing incasso bureau, met glazen paleis in een provincie stad met Vitra meubels) een test traject uitzetten. Miljarden worden verbrand om de kinderziektes en opstart problemen er uit te krijgen, want natuurlijk wordt via aanbesteding voor een goedkoopste en niet de beste oplossing gekozen.
Als het dan na jaren eindelijk stabiel functioneert, dat enkel gele kentekens gelezen worden, wordt nog aan gewerkt, blijkt de KM heffing een heel handig middel om gaten in begroting te dichten.
Wat maakt het nu uit of je 0,0885 cent k/m of 0,0935 betaald, afgerond is het toch maar 9 cent!
Het CJIB wil dan ook graag aangesloten worden, zonder kastje poortje doorrijden moet natuurlijk bestraft worden. Een snuggere medewerker merkt op dat een te hoge gemiddelde snelheid met beschikbare data zo berekend is. KM heffing traject controle is geboren.
.
Door incompetentie is het pas medio 2024 '1984' en niet in 1984.

Cen Bramer 29-01-19 | 11:37

En in 2024 komen de eerste écht milieuvriendelijke waterstofauto's op de markt, welke geen kilometerheffing hoeven te betalen. Er komt een stuk blauwgeverfd asfalt dat om de heffingspoortjes heen wordt gelegd waar waterstofauto's ongehinderd van de regeling gebruik kunnen maken. Dit asfalt wordt uiteraard doorberekend aan de vervuilers met hun accu-auto's.

Niet lang daarna, komt er een slagboom op de blauwe banen en moeten de waterstofauto's toch ook weer onder het poortje door. De inkomsten daalden en de stroken werden te vol. Waterstofauto's verslijten rubber (fijnstof) en worden gemaakt van schaarse grondstoffen, is de beargumentatie vanuit D66 en GroenLinks. Vanaf dat moment komt er een nieuwe regeling, die de voorkeur geeft aan vliegende auto's op waterstof.

1. die kunnen niet door een poortje en
2. ze verslijten geen wegdek/rubber meer en zijn veeeeeel schoner.

etc. etc. vicieuze cirkel ofzo.

Johnny66 29-01-19 | 11:41

Emigreren is ook nog een mogelijkheid , hoewel niet meer kunnen klagen veelal ook weer een reden is tot klagen.

telefunken 29-01-19 | 12:54 | 5

Niet alweer dit. Destijds waren we tegen omdat het een van de grootste privacy schendingen ooit is. De overheid heeft niks te maken met mijn gaan en staan. Ze kunnen nu wel beloven dat ze niks met die gegevens zullen doen, maar goed wat blijkt? De overheid kan gewoon niet met zijn poten van die zoete zoete gegevens afblijven. Het is niet alsof de overheid meer gegevens over zijn burgers verzameld dan Google en Facebook gecombineerd. Oh nee wacht, toch wel.
bijvoorbaatverdacht.nl/wat-is-syri/

telefunken 29-01-19 | 12:57

Daarnaast, alles wat in de staatskas gaat zal er ook nooit meer uitkomen. De overheid zegt dat dit een eerlijkere manier van afrekenen is, maar het is waarschijnlijker dat dit, als een soort tolheffing, bovenop het MRB zal komen. Noem het beeste gewoon bij zijn naam en zeg dat je tol betaald. Dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is en hoef je ook niet interessant te doen met allerlei systemen. Paar hokjes om de tol af te rekenen en je bent er al.

Joris von Loghausen 29-01-19 | 13:55

Inderdaad. Ik vind het best prima als ik moet betalen per gereden kilometer. Gewoon net als je banksaldo bij de belastingopgave de kilometerstand invullen (controle via APK). Hoef je ook niet voor miljarden euro's overal meetpunten te bouwen, of locatieverklikkers in elke auto hangen.

prutser83 29-01-19 | 14:26

@Joris von Loghausen
Leuk als je een keer naar Spanje op en neer kachelt, hoe hou je die kilometers bij?

Ik zeg: weg met de MRB en gooi maar een halve euro extra op de brandstofaccijns. Zo laat je de vervuiler betalen (betalen naar gebruik/vervuiling was de bedoeling toch?) zonder gedoe met techniek en administraties.

CamaroHans 29-01-19 | 16:08

Dan tankt iedereen in België. Elke verandering die wordt doorgevoerd maakt het duurder, maakt niet uit welke dat zal zijn.

prutser83 29-01-19 | 16:56

Die paar mensen die in de buurt van de grens wonen misschien, maar die doen dat nu toch al....

CamaroHans 29-01-19 | 16:10 | 2

U krijgt dan waarschijnlijk een mooi kastje in uw auto, waar u natuurlijk wel een abonnement voor moet afsluiten. Dat wordt alleen al net zo duur als de belasting die u nu betaald. De km's komen daar dan bovenop. Makkelijker kunnen we het niet maken...

telefunken 29-01-19 | 20:18

Weet je wat ik nog het ergste van alles vind? Die kastjes bestaan al. In Turkije worden ze gebruikt, in Amerika worden ze gebruikt, heck zelfs in India worden ze gebruikt! Die kastjes bestaan al!!!!
Net zoals die tering OV chipkaart. Ga maar eens naar Istanbul, ga maar eens naar Londen, ga maar eens naa NYC... Daar hebben ze al jaren een OV chipkaart achtig systeem. Die systemen hebben ze gewoon ingekocht bij een leverancier... Een leverancier die al jaren bezig is met het ontwikkelen van dat systeem.
Maar in Nederland moesten we er weer een hoop geld tegenaan gooien om een waardeloos systeem te ontwikkelen. Datzelfde gaat ook met dat kastje gebeuren. Een minister die ICT geil is, waarschijnlijk heeft hij de laptop van de buren al een paar keer opnieuw geïnstalleerd dus hij weet er alles van, en komt met een "visie" op de toekomst van het rekeningrijden in Nederland. Nee kut! Het is gewoon een kastje waar je credits op kan laden en die credits afrekent als je langs een poortje rijdt... niet meer! Kan je zo inkopen!

MisterMr 30-01-19 | 13:50

Het leuke is dat in het buitenland die systemen werken. Je betaalt geen bizar bedrag voor dat kut pasje, dat pasje krijg je voor kostprijs. En je hoeft geen 20 euro op dat pasje te laten staan. Denk eens na: iedereen met die kutOV chip: 20 euro. Hoeveel pasjes? 14.3 miljoen uitgereikt, nog 5 miljoen actief? Dat is 100 miljoen op de bank van TransLink OMDAT JE ANDERS NIET MAG REIZEN! Wtf......

Johnny66 29-01-19 | 16:11

De mens en verandering , het is en blijft moeilijk.

koeberg 29-01-19 | 19:47

Er klopt iets niet aan die staafdiagram. Ongeacht wat het onderwerp is, bij D66 bedraagt de balk 'neutraal' minimaal 35%.

Pierre Tombal 29-01-19 | 23:19

Standaard Nederlands stemgedrag. Je noemt een gemiddelde en stelt vervolgens dat met jouw nieuwe wetgeving iedereen die daarboven zit meer gaat betalen en de rest minder. Waar moest ik ook alweer het kruisje zetten om voordeel te krijgen? Het stemvee is werkelijk waar te dom om te poepen.

xtree 30-01-19 | 17:20

Hoax - dit is allang een keer of tien verrekend in de brandstof tax.

Reageer