Autobahn

Vernielde Franse flitspalen komen waarschijnlijk nooit terug

Met dank aan de gele hesjesbeweging is bijna tweederde van de vaste flitspalen in Frankrijk buiten gebruik. De kans is groot dat die apparaten nooit meer vervangen gaan worden, maar dat is niet per se goed nieuws.

Als je als overheid een vaste flitspaal monteert, weten alle voorbijgangers na een tijdje wel waar die dingen staan (of niet). Voor de rest van de mensen brengen apps als Waze, Coyote en Flitsmeister uitkomst: die weten het sowieso. De Franse regering staat nu voor een keuze. Enerzijds willen ze de gevandaliseerde flitspalen in het land graag terugzetten, omdat langzamer rijden veiliger is en flitspalen gewoon veel geld opleveren. Aan de andere kant kunnen ze nu van de kans gebruik maken en overstappen op een ander systeem, aangezien de huidige palen toch vervangen moeten worden.

De Franse krant Le Parisien, die gisteren voorrekende wat al die kapotte flitspalen kosten, heeft een aantal oplossingen voor de vervanging op een rijtje gezet. De Franse overheid overweegt nu welke ze gaan toepassen.

Rijdende flitsers

Eén van de 'nieuwe' oplossingen is de rijdende flitsauto. Ze bestonden al in Frankrijk, auto's die net iets langzamer dan de maximumsnelheid rijden en gezellig iedereen fotograferen die iets te snel voorbij komen rijden. Het nieuwe aan dit idee is om het helemaal uit te besteden aan externe partijen. Waarom zou je een agent langzaam over de snelweg laten rijden, als je dat ook door een goedkope werknemer kunt laten doen? De praktijk is wettelijk toegestaan in Frankrijk, maar tot nu toe gebruikt alleen de regio Normandië het middel.

Superflitsers

Een andere mogelijkheid is dat er echter Big Brother-machine in plaats van de fototoestellen komen. De High-res camera's op een vier meter hoge paal kunnen 32 auto's tegelijk flitsen en kijken naar rood licht, verkeerd inhalen of wat dan ook niet mag. Momenteel zijn worden tien van deze machines getest in de buurt van Marseille, maar Frankrijk overweegt om 6.000 Judge Dredd-flitsers op te stellen.

Ouderwets handmatig controleren

Volgens velen is het de meest effectieve manier van handhaving: staandehoudingen met een donderpreek en eventueel een cash te betalen boete. Op de Autoroute du Soleil worden ze veelvuldig toegepast en het zorgt ervoor dat je tegenwoordig nooit meer helemaal ontspannen naar de Côte d'Azur koerst.  

De Fransen zouden ervoor kunnen kiezen om alle radarapparatuur te lozen en weer ouderwetsch met agenten de wet gaan handhaven. Klinkt omslachtig, maar het is effectief. Wellicht ook een tip voor de Nederlandse politie: leg de prioriteit op het handhaven van de regels, in plaats van het collecteren van boetegelden.

Reacties

mark1487 25-01-19 | 07:31 | 1

"Net iets langzamer dan de maximum snelheid laten rijden".
Dat is niet echt fraai.
Op een snelweg is dat op zich nog redelijk, maar het moge duidelijk zijn dat je voor de veiligheid het best "zo snel mogelijk" kan inhalen. De kans dat je daarbij iets te hard rijdt is logisch.

Eerlijker zou zijn om 4km harder te rijden dan de maximum snelheid.
Dan weet je zeker dat iedereen die je inhaalt, dat in princiepe doet omdat ze harder willen cruisen dan jij. En pak je in ieder geval alleen hardrijders.

Lt-Kol Kilgore 25-01-19 | 08:34

De roverheid en eerlijk ?

Draak uit Brabant 25-01-19 | 08:36 | 2

Aanstellerig gedoe om die snelheid altijd. Op een lege weg 160km/u rijden dan pakken ze je. Op een volle snelweg 150km/u willen rijden dan pakken ze je ook (terecht).
Bumperkleven, telefoon in de hand om te appen, als een idioot links blijven rijden met 100, rechts inhalen, dat laten ze gewoon gaan. Zie geregeld mensen streken uithalen waar de honden geen brood van lusten terwijl er in de buurt een politieauto te zien is die lekker doortuft naar de Mac.

MisterMr 25-01-19 | 09:38

Het is moeilijker te bewijzen, de politie van nu moet scoren en geld ophalen. Het heeft allemaal weinig met verkeersveiligheid te maken. De echte hufters pakken is lastig en dan krijg je ook nog een grote bek. Beter in de bosjes liggen om 3 in de nacht en via het CJIB laten innen. Nee, ben niet zo'n fan van de huidige aanpak.

Gummibrösel 25-01-19 | 10:13

Dat is me ook opgevallen. Politie die gewoon in de buurt rijdt zonder zich ergens iets van aan te trekken. Je zou toch op z'n minst een corrigerende beweging of vinger uit het raam verwachten.

Marcel66664746 25-01-19 | 11:27 | 2

mooi land verschrikkelijk volk

De echte Stolwijker 25-01-19 | 11:32

Leer Frans. Scheelt enorm.

Pedro el Negro 25-01-19 | 13:02

Wat Stolwijker zegt, best leuke mensen.

loze stijl 25-01-19 | 15:56

Flitser op een 4 meter hoge paal doet het goed in de mist? En er zullen best gele hesjes zijn met (of zonder) jachtvergunning.
Vwb die rijdende flitsers hoop ik echt dat de meting dynamisch werkt want het is doorgaans schier onmogelijk om continu het zelfde tempo aan te houden.

Alexander des Burgus 26-01-19 | 05:18

Er is nog een vierde optie: Drones inzetten bij snelheidshandhaving. Ze moeten dan wel hoog genoeg blijven vliegen, want anders worden ze uit de lucht geschoten.

Reageer