Autobahn

Hahaha! Aanstaande elektrobakkenproducent Dyson verlaat Verenigd Koninkrijk

Is dat wat wordt bedoeld met 'not crashing out, but cashing in'?

Voor of tegen Brexit, er zijn vast veel mensen benieuwd wat de Engelse vertaling is van 'Schadenfreude'. Want manmanman (m/v/x) het zit de Britten niet mee. James Dyson, bekend van stofzuigers, zijn zorgvuldig geboetseerde uitvindersuiterlijk en binnenkort van elektrische auto's, heeft besloten dat Dyson zijn hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore verhuist. Nu lag er al een plan om de elektrobakken in Singapore te produceren - wat op zichzelf al een klap was omdat Dyson hard heeft gestreden voor Brexit - maar dit is niet veel chiquer.

'The company insisted the relocation of the headquarters would involve only two job moves: Jorn Jensen, the chief financial officer, and Martin Bowen, the general counsel, will move to Singapore. Over all, the company said, it employs more than 12,000 people around the world, with more than 4,500 in Britain.' Een belangrijke reden voor het vertrek is natuurlijk dat Singapore - in tegenstelling tot het VK - wél een vrijhandelsakkoord met de EU heeft. 

Om verschillende andere redenen is de verhuizing van het hoofdkantoor ook veelzeggend. In de eerste plaats zou het intellectueel eigendomsrecht meeverhuizen en is nog onduidelijk wat daarvan de consequenties zijn, onder andere qua R&D. In de tweede plaats roept dit de vraag op of het VK belastinginkomsten misloopt doordat het vestigingsadres van Dyson wijzigt. En in de derde plaats: is dit het begin van het einde en indiceert dit een toekomstig en algeheel vertrek uit het VK voor Dyson? 

Reacties

SynthetischBismut 23-01-19 | 21:53 | 5

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom de EU wel een vrijhandelsakkoord met Singapore heeft, maar dat schijnbaar (nog) niet wil sluiten met het Verenigd Koninkrijk. Is dat een rationele beslissing op basis van praktische overwegingen, of een manier om de eerste unieverlater en plein publique af te straffen? Vragen, vragen...

kokkie klaphaak 23-01-19 | 22:02

De EU heeft een vrijhandelsakkoors met het VK maar die wil daar kennelijk vanaf.

Clay Regazzoni 24-01-19 | 01:15

Nee Kokkie, het Verenigd Koninkrijk heeft heel veel bijgedragen aan de EU en daar niet veel meer dan een vrijhandelsakkoord voor terug gehad. Daarom zegt men daar: "Nou, als we toch met iedereen vrijhandelen, laat dat EU lidmaatschap dan maar lekker zitten." Een begrijpelijke keuze van de Britten. Waarop de EU zegt: "Ja maar als jullie stoppen met ons heel veel geld geven, willen we niet meer met jullie vrijhandelen!"

Het is een beetje alsof je met een groepje vrienden een potje maakt voor de jaarlijkse wintersport. En als dan één vriend aangeeft daarmee te willen stoppen omdat de wintersport niet zo zijn ding is, dat ie dan ook niet meer welkom is op verjaardagen.

Biet 24-01-19 | 08:00

Wat ik me nu afvraag: Engeland moet miljarden betalen op basis van langlopende verplichtingen. Dus als een netto ontvanger (bv Polen) de EU verlaat krijgen ze miljarden mee op basis van langlopende verplichtingen?

Radium 24-01-19 | 08:11

Beste Clay,
er zijn meer landen die veel bijdragen aan de EU. Frankrijk en Spanje zitten op eenzelfde niveau als de UK. Duitsland doet het nog even x2.
UK is te chauvinistisch om de voordelen van 1 grote eu te zien. Die voordelen zijn ze kwijt met de brexit. Ze hadden nooit het volk moeten laten stemmen. De meeste mensen snappen er geen bal van.

Clay Regazzoni 24-01-19 | 10:20

Beste Radium,
Je hoort mij niet beweren dat het VK als enige meer betaalt aan de EU dan dat het terugkrijgt. Je redenering dat de mensen die het niet met je eens zijn gewoon te dom zijn is een beetje het probleem van de huidige politiek.

Sonja27 23-01-19 | 23:46

Bizar arbeidsintensief product dan; met 12.000 werknemers.

pedro300 24-01-19 | 08:03

Dyson heeft ook de beperking op wattage stofzuigers aangevochten en gewonnen dus die EU wet is niet meer geldig.

pedro300 24-01-19 | 08:07

Engelse regering is er alleen voor rijke buitenlanders die Londenaren verdrijven en zwartwerkers,De EU zit niet te wachten op nog meer liechtesteins ,luxemburgs en meer van dat soort bedenksels

maarten1959 24-01-19 | 09:59

Handig opgelost door Dyson. Ik ben vorige week naar Engeland geweest zonder ponden. Gewoon pinnen. Zelf sturen is heerlijk, Terug naar de EEG.

Doctor Honoris Causa 24-01-19 | 10:24 | 3

Ik hoor steeds minder pro Brexit reaguurders hier, die zo snel mogelijk een Nexit wensten. Kom op jongens, waar zijn jullie?

Clay Regazzoni 24-01-19 | 11:24

Hoi! Hier ben ik. Je hebt wel gelijk denk ik dat lijkt te lukken om de publieke opinie om te buigen naar "eigen schuld jullie stomme Britten!". Ik ben het daar echter niet mee eens. De EU wil niet dat het VK weggaat en gaat daarom veel harder onderhandelen dan met een land dat nog niet bij de EU hoort. Het laat zien dat je niet zomaar uit de EU wegkunt. Dat landen in de EU aan een soort wurgcontract vastzitten. Ik vind dat beangstigend. Engeland zal beter af zijn uiteindelijk.

two ball cane 24-01-19 | 12:22

Zeg clay, wat moet de eu dan precies doen volgens jou? Mind you, ze hebben al aangeboden dat ALLES mag. Elke bestaande relatie met de eu mag 1 op 1 voor de uk gelden.
En als ze zouden zeggen wat ze willen kan er waarschijnlijk nog meer ook. Enige voorwaarde: geen chequers. Vrij verkeer van goederen, personen, diensten en financien zijn 1 pakket.

Lagging 24-01-19 | 23:29

Two ball cane denkt wellicht dat het vrijhandelsverdrag dat de EU met Singapore heeft ook bepaalt dat iedere burger uit een EU-land zich vrijelijk in Singapore mag vestigen en dan daar, minus stemrecht, dezelfde rechten heeft als hun eigen burgers?

Brexit werd in grote mate gemotiveerd door het terughalen van controle over de eigen grenzen. De aanbieding van de EU, dat alles mogelijk is zolang het VK maar accepteert dat het geen enkele controle over de eigen grenzen krijgt, is dan ook niet bedoeld op een oplossing te vinden, maar gewoon om het VK af te straffen om verdere uittreding van netto-betalers te ontmoedigen. In feite biedt men enkel aan dat het VK een EU-lid zonder stemrecht kan worden.

kortebroek 24-01-19 | 13:29

leedvermaak

Clay Regazzoni 24-01-19 | 13:35 | 2

Beste two ball cane, het VK weet zelf niet wat het wil. Dat maakt het natuurlijk lastig om als EU ergens aan te voldoen. Maar ik denk dat juist het loskoppelen van verschillende afspraken/samenwerkingen/regels een groot voordeel is van uit de EU stappen. (Dat gebeurt onder andere in de afgewezen chequers-deal.) Natuurlijk moeten we samen willen werken met andere Europese landen. Natuurlijk is het handig dat je zaken kunt doen met de landen om je heen. Maar daar moet wat mij betreft ieder land zijn eigen afspraken over kunnen maken.

two ball cane 24-01-19 | 22:24

Beetje vrijheid-blijheid? En dat we dan allemaal elkaars hand vasthouden en rond een kampvuur gaan zingen? Want als we gewoon wat liever voor elkaar zijn hebben we helemaal geen bindende afspraken meer nodig.
Hey, das gek, mijn kalender staat op 2019, niet op 1969.

Clay Regazzoni 25-01-19 | 01:56

Beste two ball cane, nee, helemaal geen vrijheid blijheid. Gewoon afspraken maken over dingen. Bijvoorbeeld "ik wil met jou handelen, wil je ook met mij handelen?" En dan dus niet in de context: "Ja dat is goed, maar dan moet je wel onze vluchtelingen opnemen en binnen de regels van onze deals met Amerika handelen". Maar gewoon ja of nee... Op ieder onderwerp apart. Het 'voor wat hoort wat' idee. En dan kun je denk ik tot een prima deal komen.

Het probleem is alleen dat dan veel landen in de EU zien dat er dus ook een mogelijkheid tot samenwerking is zonder de nadelen van een door dronken mensen geregeerde superstaat. Dat je geen Oost-Europese narigheid hoeft te subsidiëren om geld te verdienen aan handel met Duitsland. Dat Rusland ook een handelspartner kan zijn en niet alleen de boze buurman van de door de EU opgestookte Oekraïne is.

zurekomkommer 24-01-19 | 14:56

Dus eerst strijden voor de Brexit en dan pleite gaan, dick move op dumb move.

prototyp 24-01-19 | 17:59

van iemand met zo'n bril koop je toch geen auto?

Reageer