Autobahn

Vrachtwagenchauffeur haalt ijs niet van wagen, laat automobilist verongelukken

We snappen het, er ligt sneeuw en dat betekent totale paniek. Maar dat is ook een moment voor extra oplettendheid, zeker voor de truckers. Eén weigerde zijn auto schoon te vegen waardoor een automobilist een ijsblok kon koppen, met slechte gevolgen.

Gisteren, toen het land in staat van chaos verkeerde vanwege de vallende Snowflakes of Doom, was er een trucker nabij de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad die het niet zo nauw nam met de veiligheid. Hij vond het niet nodig om de bovenkant van zijn vrachtwagen schoon te vegen, terwijl dat erg gevaarlijk kan zijn. Iets waar een een tegemoetkomende automobilist achterkwam. De wind blies op het moment van passeren een heel ijsblok van de vrachtwagen, vol op de voorruit van zijn Skoda.

De automobilist schrok hier zo van dat hij zijn auto vol in de vangrail reed en in de berm tot stilstand kwam. De trucker reed door omdat hij vermoedelijk niets merkte van wat zich achter hem afspeelde. De bestuurder van de gebombardeerde auto moest naar het ziekenhuis, en de auto kwam er ook niet heel goed vanaf. De politie doet nog onderzoek naar de trucker.

Het voorval toont weer aan dat als we met zijn allen in barre omstandigheden thuis proberen te komen, één iemand het geheel kan verpesten door halve maatregelen te nemen. Het is een beetje te vergelijken met te lui zijn om de hele voorruit open te krabben omdat de verwarming van de auto dat vanzelf wel doet. Maar voordat dat gebeurt is een fietser makkelijk over het hoofd te zien. 

Reacties

Rent-a-Retard 23-01-19 | 14:36 | 2

Waarom het woord 'verongelukken' gebruiken in de titel terwijl nergens vermeld staat dat de bestuurder van de Skoda omgekomen is?

Rent-a-Retard 23-01-19 | 14:37

"
"
"Het gebruik van verongelukken met betrekking tot personen impliceert in de standaardtaal dat het om een dodelijk ongeluk gaat. Een synoniem is omkomen. Als bedoeld wordt dat een persoon is aangereden, maar nog leeft, wordt een ongeluk hebben of een ongeval hebben gebruikt."

Gummibrösel 23-01-19 | 14:55

In het Duits kun je het wel overleven maar in het Nederlands is dat inderdaad niet het geval.

drs. maddin 23-01-19 | 14:37

Wanneer volgt het nieuwsbericht van de raadselachtige wederopstanding van de verongelukte automobilist?

RiKoMaWi 23-01-19 | 14:44

Was het een heel ijsblok? Of misschien toch een half?

Zueco 23-01-19 | 14:46

Er staan camera's bij die dijk. Zal toch niet zo moeilijk zijn om te achterhalen welke wagen dat was.
A) had ijs op het dak
B) qua snelheid is dat ook wel te berekenen in welk tijdsframe de chauffeur de dijk opstuurde.

Hunebedbouwer 23-01-19 | 14:48 | 2

Zoiets als dit is altijd heel tegenstrijdig. Want het dak van een oplegger schoonvegen, hoe doe je dat? Er op klimmen? Dat mag niet van de arbo...
In Duitsland heb je op sommige parkings stellages staan, kun je naast parkeren en vanaf daar schoonmaken. Maar ja.. die parkings staan meestal overvol, kom je er niet bij.
Er is één goede remedie: gewoon thuisblijven tot het weer dooit.

Majoor Pikindewind 23-01-19 | 17:32

Hoe je als chauffeur jouw vrachtwagen schoonmaakt is echt alleen het probleem van die chauffeur (en evt. zijn baas).
Als je dat niet wilt of kunt dan moet je idd maar gewoon thuis blijven tot het weer dooit ipv onschuldige automobilisten in gevaar gaan brengen.

CamaroHans 23-01-19 | 22:40

Daar is weinig tegenstrijdigs aan inderdaad.

kapotte_stofzuiger 23-01-19 | 16:52

Daarom een dashcam, zonder kenteken van tegenpartij valt er voor de politie weinig te onderzoeken (kunnen/willen niet)

rammelbakje1 23-01-19 | 19:13 | 2

Op het dak komen kán bijna niet, en mag niet.. Stel dat je het haalt, sta je daar op een ijsbaan op 4 meter hoogte zonder railing . Van onder stukslaan gaat ook niet, daar zit je lading.. Klinkt leuk, werkt niet. We zitten hier niet in het noorden van Europa waar ze hier voorzieningen voor hebben. Helaas. Klaag maar in Den Haag..

Blaaspop 23-01-19 | 20:52

Dus dan maar de keuze maken om met voorbedachte rade een potentieel dodelijk situatie te creëeren? Dan ben je je rijbewijs niet waard. Je regelt maar dat je wagen ijsvrij is, zoals dat van iedereen wordt verwacht! Kl**thommel...

Archangel72 24-01-19 | 10:03

Artikel 5 (kapstokartikel) rammelbak: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Ijs/sneeuw op je voertuig kan gevaar veroorzaken, en als vrachtwagenchauffeur weet je dat; er worden boetes voor uitgeschreven, dus is het strafbaar. Het is jouw probleem, of dat van je baas dit te regelen. Rijbewijs inleveren als je de moeite niet neemt om er over na te denken, of het te doen.

kloopindeslootjijook 23-01-19 | 19:54 | 1

Een soort poort met een dakborstel waar je onderdoor kan rijden?

rammelbakje1 23-01-19 | 20:41

Jep, die bestaan, werken goed.
Er meteen een soort anti-vries opgespoten ( net zoals bij vliegtuigen ).
Het is er.. het werkt.. "minutenwerk" en je complete vrachtwagen is ijs-vrij.
Maar we hebben ze niet in Nederland.

Reageer