Autobahn

Renault: 'Ricciardo miljoenen meer dan waard'

Renault heeft Daniel Ricciardo miljoenen redenen gegeven om elke kans op winst op te geven en voor hen te komen rijden. Teambaas Cyril Abiteboul beweert dat de rijder de investering meer dan waard is.

Daniel Ricciardo nam halverwege het seizoen van 2018 de opvallende beslissing om Red Bull Racing te verlaten voor het slechter presterende team van Renault. Al snel werd duidelijk dat Daniel zijn keuze vooral op financieel gebied kon onderbouwen en het ook wel fijn vond dat hij onder de schaduw van Max Verstappen vandaan kwam. Maar de miljoenen die Ricciardo de komende twee jaar op zijn bankrekening mag bijschrijven lijken een flinke hap uit het budget van Renault te zijn. Dat zou ten koste van andere dingen moeten gaan.

Cyril Abiteboul, rasoptimist als hij is, laat weten dat de investering in Ricciardo helemaal niet ten koste gaat van andere dingen. Sterker nog, ze zijn als team veel rijker dan Red Bull Racing en kunnen de rijder daarom lachend betalen. "Het is echter niet de vraag of Renault zich dat kan veroorloven. Dat kunnen we namelijk zeker, omdat onze omzet veertig keer zo hoog is als de omzet van Red Bull. Daar is geen twijfel over mogelijk. De vraag draait om de waarde. Heeft het zin om in deze fase van onze reis zo’n som geld te investeren in een rijder van het niveau van Daniel, met de auto die wij hebben en de andere uitgaven die we moeten doen? Wij denken van wel. Er is over gesproken. Zouden we beter af zijn door te investeren in de auto of in de rijders? Ik denk dat we het punt bereikt hebben waarop we in beiden kunnen investeren," vertelt de teambaas aan Motorsport.

Een van de reden dat Ricciardo zo rijkelijk beloond kan worden komt doordat Renault hem betaalt buiten het budget van het team om. Daarmee zorgen ze ervoor dat de investeringen in de auto en de motor niet lijden onder de komst van de goedlachse Australiër. Daarnaast zou het rijkelijke loon van hem (wat naar verluidt 40 miljoen pond is) zeker niet exorbitant hoog zijn. Abiteboul denkt zelfs dat het zeer schappelijk is. 

"De commerciële overeenkomst met Daniel is zeer verantwoord. Het is evenredig aan het niveau van zijn vaardigheden en talent en wat hij meebrengt naar het team. Maar het is geen idioot bedrag. Alles is op verantwoorde wijze gegaan, niet op een manier die schadelijk is voor het team. Zij kunnen blijven investeren in de ontwikkeling van de auto en de motor."

Reacties

Duffe 22-01-19 | 18:10 | 1

Renault betaald hem buiten het budget van het team om? Dus ze proberen een budgetlimiet te omzeilen. Dus Cyril lult maar wat met zijn "we zijn veel rijker". Het moederbedrijf kan wel rijker zijn, het Renault F1-team is dat duidelijk niet anders hoefden ze niet buiten het budget om te gaan.

Techtalent 22-01-19 | 19:11

Haha. Je spreekt de kritische gedachte. Of vreemd geformuleerd/vertaald door Autobahn maar abiteboul is ook niet helemaal sjofel.

StevenQ 22-01-19 | 20:35 | 2

weer duidelijk dat deze Fransman volledig ongeschikt is

de omzet van Red Bull was 6.2 miljard, die van Renault 58.7 miljard

is dat 40x?

nee, dat is niet eens 10x

glaaf 22-01-19 | 23:19

Bovendien is de marge op een suikerwatertje tig maal groter dan op auto’s ( die het niet doen zodra het 2 graden vriest)

odolstoornis 23-01-19 | 09:25

Glaaf, het met iemand eens zijn, dat mag. Maar gebruik dan even je eigen woorden en geen gekopiëerde woorden van voldemort.

Arie Pastafari 22-01-19 | 21:16

Moneybadger...

voldemort 22-01-19 | 21:34 | 2

De marge op suikerwater is een stuk groter dan op auto's. Misschien houd Red Bull wel meer over.

Bad News 22-01-19 | 22:16

Kan je wel eens gelijk in hebben. Weinig garantiegevallen en dure terugroepacties bij Red Bull vermoed ik ook.

Cen Bramer 22-01-19 | 22:39

En het water blijft 't doen bij 5cm sneeuw ;-)

Klojum 22-01-19 | 22:38

Laten ze dat geld eens steken in het ontwerpen van een goeie dieselmotor die een beetje tegen het koude weer kan...

lekkeraustralie 24-01-19 | 00:25

Zit ie bij Renault. Gelukkig dat het niet vriest tijdens het seizoen.

Reageer