Autobahn

Ubers rijden massaal onverzekerd rond

Uber ligt flink onder vuur door recentelijke aanrijdingen, en het offensief tegen de taxi-app lijkt voorlopig nog niet voorbij. Nu blijkt dat de chauffeurs die met de app rijden heel vaak zonder geldige verzekering de weg op gaan.

Het is geen geheim dat je als chauffeur voor Uber geen gigantische bedragen op de bankrekening kan bijschrijven aan het einde van de maand. Daarom rijden Ubers vaak met een Toyota Prius, want op elektriciteit rijden kost weinig. Maar de verzekering voor een taxi is vrij hoog en is verplicht, dus loopt wel in de papieren. Logisch, want er worden heel veel kilometers gemaakt in gebieden waar relatief veel schades gereden worden. Nu blijkt dat veel zzp'ers die met de app rijden ervoor kiezen om deze dure verzekering niet te nemen, maar toch de weg op gaan.

Zelfstandige Amsterdamse taxi-chauffeurs die niet met de app rijden, zien Uber als de oorsprong van al het kwaad op de wegen binnen de stad. Om dit aan te tonen begonnen ze met een actie waarbij ze poogden zoveel mogelijk Uberkentekens bij de RDW in te voeren. Hieruit blijkt dat ongeveer honderd verschillende auto's van zelfstandige taxi-chauffeurs die in dit geval voor Uber rijden, zonder WA-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering) rijdt, en dat is strafbaar.

Maar het wordt nog erger, het is al bekend dat taxi-chauffeurs die voor Uber rijden hun taxivergunning verhuren aan anderen, maar uit de actie van de zelfstandige taxi-chauffeurs blijkt ook dat kentekens gewisseld worden. Zo kwamen ze tijdens het kentekenchecken een Renault Mégane tegen die met het kenteken van een Toyota Prius reed. De auto reed op dat moment voor Uber. In Osdorp werd een Prius met zowel gele, als blauwe platen gefotografeerd. Dat zou onmogelijk moeten zijn.

Problemen

Nu Uber vooral in de aandacht staat vanwege aanrijdingen met verschrikkelijke afloop, maakt dit nieuws het alleen maar erger. Een aanrijding met een onverzekerde Uber betekent dat het slachtoffer hoogst waarschijnlijk met lege handen komt te staan.

Ondertussen is er bij Uber nagevraagd of het op de hoogte is van deze wanpraktijken. Het bedrijf heeft daarop gezegd dat het meer tijd nodig heeft om dit verder te onderzoeken. Het komt later vandaag met een reactie. Hoe dan ook toont het zeker aan dat Uber niet genoeg controle over de bestuurders uitvoert.

Reacties

HD50 22-01-19 | 15:12 | 2

Consument wil niets betalen en handelt daar naar. Consument weigert ook in te zien dat dat als iets te mooi is om waar te zijn dat ook zo is. Zo worden we allemaal inwisselbare ALDI/LIDL -achtige werknemers met minimumloon. Eigen schuld.

GoedenMorgenDezeMorg 22-01-19 | 16:37

en waarom haal je hier de aldi/lidl bij? en de reguliere taxibranche is wel in orde soms?

voldemort 22-01-19 | 17:37

Een Uber is ook 1,90 per kilometer plus een bedrag per minuut, hoezo niks betalen?

TuurlijkNiet 22-01-19 | 15:54 | 1

Oplossing is heel erg simpel; Taxichauffeurs worden geacht professionele chauffeurs te zijn. Het is immers hun beroep. Kwestie van puntenrijbewijs invoeren. Elke 18 maanden kan een punt worden kwijtgescholden. Bij elke overtreding (rood licht, te hard rijden, onverzekerd, rijtijdenwet overtreding, gevaarlijk rijgedrag, etc) kwijt men een punt. Bij drie punten moet het taxi kenteken plaat worden ingewisseld voor 6 maanden bij eerst inname. Bij een tweede inname moet die termijn worden verlengt naar een 1 jaar, bij een derde inname moet de chauffeur/auto een permanente schorsing krijgen ongeacht voor wie de taxichauffeur rijdt (taxi centrale, zelfstandig of Uber). Ik zag vorige week op Dumptert 3 taxi's door rood rijden, die zijn niet minder fout dan een Uber chauffeur..

Epistulae_Morales 22-01-19 | 23:39

Taxichauffeurs zijn toch gewoon uberchauffeurs met een criminele nevenhandel?

ToosTietloos 22-01-19 | 18:29 | 1

95% van de Uber chauffeurs in Nederland kan Wet Aansprakelijkheidsverzekering nieteens uitspreken. Laat staan dat ze zoiets hebben

Bullshitski 23-01-19 | 21:29

en dat geld niet voor "echte" taxi chauffeurs? 75% is tuig die het verkloten voor die 25% goeie.
ik loop liever 25 KM dan dat ik een taxi neem.

Doctor Honoris Causa 22-01-19 | 21:07 | 1

De "innovatie" van Uber bestaat vooral uit prijsdumping. In tegenstelling tot een kleine taxi-ondernemer kan Uber het zich dankzij de miljarden van investeerders permitteren om jarenlang grote verliezen te leiden. Als ze dan de markt eenmaal domineren hebben ze een soort monopolie en is het moment aangebroken om te gaan beginnen met het terugverdienen van al die verliezen. Ik heb betrekkelijk weinig respect voor dit soort "innovaties".

Epistulae_Morales 22-01-19 | 23:41

Ik zie de innovatie meer liggen in het puur bijeenbrengen van ‘ ik pik iedereen op die mee wil rijden’ en ‘ik wil ergens heen’ en daarmee het totale faillissement dat taxivervoer luxe of zelfs goedbetaald moet zijn.

Epistulae_Morales 22-01-19 | 23:46

Zonder geldige WA verzekering rondrijden is toch gewoon auto inleveren/ laten staan plus serieuze boete? En hoge pakkans, want snelheids/ verkeerscameras voeren die controle ook uit,

Reageer