Autobahn

Foute flitspaal deelt valse boetes uit in Overijssel

De digitale flitspaal tussen Nijverdal en Wierden heeft een eigen wil en deelt willekeurige flitsboetes uit op de N35. Een paar geflitste bedrijven trekken aan de bel, maar de rechter veegt alle bezwaren zomaar van tafel.

Wie een flitsboete krijgt moet er altijd maar van uitgaan dat de getallen op de acceptgiro allemaal kloppen. Het is pech hebben en accepteren. Managers van logistieke bedrijven hebben er helemaal hun handen aan vol, want zij moeten de boetes weer doorsturen naar de bestuurders die op het flitsmoment achter het stuur van de trucks zaten. Daarbij hebben ze echter een extra controlemiddel tot hun beschikking: geijkte tachografen. 

De machines die de rijtijden van de chauffeurs bijhouden weten ook de exacte snelheden van de trucks op ieder moment. Voor managers als Alfons Schotman van LipsPlus uit Raalte is het dus een eitje om even te checken of een flitsboete wel klopt. Paal 3552 langs de N35 lijkt er een potje van te maken, want het bedrijf kreeg al minstens acht keer een boete die niet correct was. Tegen de Telegraaf zegt Schotman: "Het is simpel, want onze vrachtwagens zijn eveneens geijkt. De tachograaf en ook de snelheidsbegrenzer; 89 is dan echt 89 km/u en geen 92 of 93 km/u. Dat laatste is onmogelijk."

Aanvankelijk veegde de rechter alle bezwaren van het bedrijf van tafel: de apparatuur van de politie was immers feilloos. Afgelopen donderdag diende de rechtszaak over nieuwe bezwaren van Schotman/LipsPlus. Nu was er een 'betere' rechter: hij beval het openbaar ministerie nieuwe ijkinformatie over de flitspaal te overleggen.

Degenen die ook een boete hebben gekregen van de bermkassa tussen Nijverdal en Wierden doen er goed aan om de papieren nog even te bewaren. Als de gegevens inderdaad aangeven dat boetes niet kloppen kan een bezwaar ineens wel slagen. Het OM reageert tegen de krant: "Op dit moment hebben wij geen informatie dat de betreffende flitspaal niet goed zou werken. De rechter heeft ons verzocht om meer gegevens uit te zoeken over deze flitspaal, dus dat gaan wij nu doen. Daarna wordt de zitting vervolgd."

Reacties

fredje1971 21-01-19 | 10:07

En dan ineens kloppen de geijkte gegevens van de flitspaal toch wel je wint het nooit OM is van de staat de rechters staan in loondienst van de staat

prutser83 21-01-19 | 10:43

"Aanvankelijk veegde de rechter alle bezwaren van het bedrijf van tafel: de apparatuur van de politie was immers feilloos. Afgelopen donderdag diende de rechtszaak over nieuwe bezwaren van Schotman/LipsPlus. Nu was er een 'betere' rechter: hij beval het openbaar ministerie nieuwe ijkinformatie over de flitspaal te overleggen."

Zeker weten dat het de rechter was die de bezwaren van tafel schoof, en niet de OvJ? Eerste bezwaar loopt namelijk altijd via de OvJ en die wordt (vaak automatisch) afgekeurd, pas daarna is een gang naar de rechter mogelijk.

random_roadkill 21-01-19 | 10:56 | 2

Misschien tijd voor de tuftuf club...

Hunebedbouwer 21-01-19 | 11:23

Daar zou ik maar niet weer aan beginnen. De overheid zal je met alle middelen die hen ter beschikking staan (en dat zijn er veel, heel veel) kapot maken.
Want je komt aan een vette bron van inkomsten.

CamaroHans 21-01-19 | 15:52

Daar is VPN voor uitgevonden.

Sunir 21-01-19 | 11:39 | 2

Twee keer geflitst daar op 1 avond. Heen en terug naar Nijverdal. Toch maar even opzoeken hoeveel te hard ook al weer.

CamaroHans 21-01-19 | 15:52

Maakt niet uit hoeveel te hard, als de ijking wordt afgekeurd dan vervallen alle boetes.

loze stijl 22-01-19 | 06:45

Als de ijking wordt afgekeurd dan moeten de individuele bestuurders nog steeds wel zelf bezwaar aantekenen. Dat was in ieder geval zo bij een eerder geval met een valsspelende flitser. Ik weet overigens nu even niet of dat eerdere geval zich in NL afspeelde of in een nabij buitenland.

GoedenMorgenDezeMorg 21-01-19 | 11:57 | 1

Als je 89 rijdt op een provinciale weg (max toegestane snelheid 80km/u), lijkt mij een bekeuring gewoon terecht. Kortom, dat van de snelheidsbegrenzer is natuurlijk onzin. Die voorkomt daar geen bekeuringen.

LesPaul 21-01-19 | 12:06

Ten eerste maakt het wel degelijk uit voor de hoogte van de boete, ten tweede is het niet gezegd dat er door iedere chauffeur vol inde begrenzer gereden is, en dan is de tachograaf weer handig.

Reageer