Autobahn

Nederlandse Stephane Kox aast op stoeltje in Formule 1

Ze is 25 jaar en hoopt gekozen te worden voor een zitje in de speciaal voor vrouwen opgerichte raceklasse W Series. Ook denkt ze naast Max Verstappen in de Formule 1 te kunnen rijden: "Waarom niet?"

Halverwege dit jaar wordt er eindelijk iets gedaan aan een grove ongelijkheid binnen de racerij: de hardrijdende vrouwen krijgen ook een opstapje naar de Formule 1. Waarom? Omdat ze geen voet aan de grond krijgen binnen de reguliere Formule 3, wordt er een eigen vergelijkbare springplank naar de Formule 1 opgezet: de W Series. Hierin wordt ook gereden met Formule 3-wagens, alleen mogen er alleen maar vrouwen aan meedoen. Het doel ervan is meer vrouwen in de hogere klassen van de racewereld te krijgen, want die zijn er nu niet te vinden en daar moet verandering in komen. 

De Series W heeft plaats voor achttien jongedames die het uiteindelijk tot de F1 willen schoppen. Nederlandse Stephane Kox heeft zich opgegeven voor de kwalificaties en behoort tot de laatste 50. Haar kansen om ook daadwerkelijk in de Formule 3 W Series terecht te komen lijken best goed. Ze heeft al flink wat ervaring opgedaan in verschillende raceklasses waarin ze heeft geracet vanaf haar begin op vijftienjarige leeftijd (ze stapte voor het eerst in een kart op tienjarige leeftijd, maar vond het toen te eng).

Kox denkt een aanzienlijk voordeel te hebben in de Series W aangezien alle auto's daar hetzelfde zijn. Dat betekent dat de coureur (coureuse?) het verschil moet maken. "Ik denk dat dat in mijn voordeel is. Ik weet dat ik heel hard in een auto kan rijden." Ze denkt zelfs zo snel te zijn dat de Formule 1 haalbaar is, al geeft ze wel toe dat het vooral fysiek zwaar zal worden. "Het is zwaar, maar ik denk wel dat er tegenaan te trainen is. Als je goed gebouwd bent en er alles voor doet, moet het wel mogelijk zijn. De Formule 1 is niet zo fysiek meer als vroeger."

Als Stephane het ook daadwerkelijk tot de Series W haalt, dan zijn er zeker kansen om in de Formule 1 aan de slag te gaan. Niet alleen is de hele klasse opgericht met dit als doel, maar ook de teams binnen de Formule 1 zullen de tak van sport in de gaten houden. Voornamelijk om er mogelijke testrijders uit te vissen. En anders kan ze misschien nog doorstromen naar de Formule E, daar zien we ook af en toe een dame achter het stuur testen.

Social
Social

Reacties

Reagurend_Nijlpaard 18-01-19 | 15:18 | 2

Waarom moeten daar nu weer speciale vrouwen races voor komen?

WatMoetJeNu 18-01-19 | 15:27

Eigenlijk staat het antwoord al min of meer in het artikel.
Het is een beetje vergelijkbaar met vrouwenvoetbal.
Jongetjes gaan al op hun 6e karten en racen, meisjes beginnen hier later mee en hebben dus een achterstand (zeker als de jongetjes talent blijken te hebben en ze al snel professionele begeleiding krijgen).
Door een W-series te maken, krijgen deze getalenteerde dames betere begeleiding, meer tijd op het circuit (want ze mogen ook gewoon in andere race klassen meedoen).

Laten we wel wezen, fysiek moet een vrouw de F1 tegenwoordig ook kunnen uithouden, als Kubica het met 1 1/2 arm kan, dan moet een goed afgetrainde vrouw dit ook kunnen.
Ze moeten alleen de kans, de begeleiding en het geld krijgen, net als een mannelijke coureur.
Bedrijven zien eerder een 14 jarig mannelijk talent waar ze in willen investeren (want véél toekomst perspectief) dan een 20 jarig vrouwelijk talent (die even goed is als dat 14 jarige mannetje, en pas4-6 jaar raced in plaats van de 8 jaar van dat mannetje).

StevenQ 18-01-19 | 20:48

en jij wil zeggen dat Stéphande Kox met haar vader(toch een behoorlijk succesvol coureur) die kansen niet heeft gehad?

doetmenax 18-01-19 | 15:23 | 2

En dan zeggen ze dat vrouwen achtergesteld worden in motorsport.
Welke jongen krijgt het tegenwoordig nog voor elkaar om op z'n 15-e te beginnen met racen en toch de sponsoring en een platform te krijgen om door te groeien?

WatMoetJeNu 18-01-19 | 15:33

Geen enkele, omdat de jongens meestal al veel eerder beginnen met racen en dus ook eerder de sponsoring weten te krijgen.
Kijk eens naar de talenten die de afgelopen Jaren in de F1 zijn doorgebroken:
Verstappen, Leclerc, Gasly, Russel, Norris, Albon. Allemaal jongens die (ruim) voor hun 8e jaar in een kart zaten.
Noem mij eens een meisje dat voor haar 8e in een kart heeft gezeten, dat leuk vond en waarbij de ouders niet zeiden "dat is niks voor meisjes".
Ik ken ze niet. Misschien dat een raceklasse zoals deze daar verandering in kan brengen, zodat we de Formula-W over 10 jaar gewoon weer af kunnen schaffen, omdat dat wél jongens en meisjes even oud zijn als ze beginnen met karten/racen.

doetmenax 18-01-19 | 16:36

Ik snap goed wat je bedoelt en ik begrijp dat veel mensen tegenwoordig achter jouw mening staan.
Persoonlijk ben ik het er alleen niet mee eens dat vrouwen op deze manier voorgetrokken moeten worden om emancipatie te forceren. Je ziet door de jaren heen steeds meer vrouwen participeren in traditionele mannensporten. wanneer ze goed genoeg zijn zal de sponsoring echt wel komen (laten we wel wezen, het is juist makkelijk je marketingkosten terug te verdienen met een mooie dame).
Ook hier is sprake van een meisje dat op 10-jarige leeftijd de kans kreeg maar niet durfde, waarschijnlijk niet omdat pa en ma het niks vonden. Zo heeft ook het zusje van Max de kans gekregen om te karten enz.
Persoonlijk denk ik dat het probleem hem niet zit in de leeftijd met beginnen, maar eerder dat jongens zich toch (zeker fysiek) sneller ontwikkelen. Dus als je iets voor vrouwen wilt doen, zal het door jou genoemde probleem eerder opgelost worden met een ander opleidingstraject voor vrouwen. Het is niet zonder reden waarom er geen gemengde teams zijn in veel professionele sporten terwijl dat heel normaal is bij de junioren in bijv. voetbal en volleybal.
Misschien heb ik het wel helemaal mis en heb ik een bord voor m'n kop. Dat zullen we zien over 5 jaar als er een dame doorgestroomd is naar F1.

Drs.Bruutil 18-01-19 | 15:40

Goed, daar komt ie: maar kan ze ook inparkeren?

Maar goed, als een vrouw goed genoeg is om in de F1 te rijden, dan moet dat ook gewoon gedaan worden. Meritocratie FTW!

Hunebedbouwer 18-01-19 | 15:42

Dochter van Peter Kox, dus iets met paplepel ingegoten krijgen...

Ciderkop 18-01-19 | 15:44 | 1

Sure.. En Sylvana kan pasta koken...

TP 1984 19-01-19 | 02:58

Hehehe!

Beffel0Bill 18-01-19 | 17:42 | 1

Zijn die dames de vervangers voor de pitspoezen ofzo?
Dame op foto 2: nog net geen cameltoe

loze stijl 19-01-19 | 10:36

Afschaffen van de pitspoezen is een mode grill en ze vervangen door grid kids een lachwekkende fout.
Overigens zie ik wel degelijk een teen maar de bijbehorende kameel ligt op zijn zij een dutje te doen.

Caveman48 18-01-19 | 20:19 | 2

Die tweede foto laat zien waarom ze nooit de f1 zal halen... als je dat aantrekt én durft te posten heb je slechte ogen.

TP 1984 19-01-19 | 03:05

Roze staat jou uiteraard veel beter.

loze stijl 19-01-19 | 10:32

Er rijden in de F1 ook rose bolides rond met kerels in de kuipjes.
Het verbaast me wel dat dat in Abu Dhabi en Dubai zomaar mag.

StevenQ 18-01-19 | 20:46

Laat er eerst maar eens een vrouw races met regelmaat races winnen in aansprekende formulewagenklasses onder de F1(F4,F3,F2), dan zien we verder

deluiegriek 18-01-19 | 22:16

Teen!
Mag ik dat hier wel zeggen overigens?

prototyp 19-01-19 | 00:39

kun je lang azen meid, dat stoeltje is na Giovanna Amati nooit meer van zolder gekomen.
de enige die iets van succes behaalde was Lella Lombardi en dat ga je gewoon niet halen.
maarja pappa he?

mr.Cam 19-01-19 | 09:49

Vrouwen die racen zijn er al lang, ze zijn alleen niet zo goed in winnen. Volgens wetenschappers hebben vrouwen een slechtere hand-oogcoördinatie dan mannen (iets met miljoenen jaren jagen met pijlen en blote handen tegen miljoenen jaren voor het eten en de kinderen zorgen).

Dit is een heel wat logischer verklaring dan bovenstaande gelul over eerder beginnen met oefenen etc. Je kan niet alles leren mensen. Je genetische bouw is veel bepalender voor succes bij het creëren van dit soort lichamelijke capaciteiten dan je training.

lekkeraustralie 19-01-19 | 13:46 | 1

Er zijn veel goeie racers, meestal mannen maar ook vrouwen. Vrouwen hebben geen piemel dus die hoeven niet van wie heeft de grootste en daarom vaak genegeerd. Een W klasse ? Dus we gaan terug naar segregatie. Sabine lacht, want zij is toch sneller.

StevenQ 20-01-19 | 11:57

maar toch: Sabine Schmitz heeft toch ook 2 keer meegedaan met de WTCC op "haar" Nürburgring maar kwam beide keren niet verder dan een 10e plaats

Reageer