Autobahn

Verkeersdinosaurus VVN wil vooruitgang stoppen: Uber moet dood

In het stervensdrukke verkeer van Amsterdam gebeurden de afgelopen weken een flink aantal ongelukken. Daarbij was regelmatig een taxi betrokken, en zoals u weet hebben taxi's ook een Uber-app. Dus is alles de schuld van Uber.

In een klassiek geval van "help-stop-de-vooruitgang" roept Veilig Verkeer Nederland Uber uit tot zondebok in het verkeer. De makers van de handige taxi-app hebben een hoop tegenstanders en die maken handig gebruik van een aantal ernstige ongevallen in de hoofdstad.

Gisteren reed een taxi een meisje aan dat op weg was naar school. Verschrikkelijk natuurlijk, maar dat soort dingen gebeurt aan de lopende band. Dat de chauffeur van de auto vervolgens doorreed, maakt hem een extreme asociaal en verschillende krachttermen zouden daarvoor op zijn plaats zijn. 

Ook de overige ongevallen die onlangs gebeurden zijn uiteraard extreem betreurenswaardig. Het is echter niet alsof er geen ongelukken met taxi's gebeurden voordat Uber zich op de markt begaf. Amsterdam was altijd al het decor van bizarre aanrijdingen met taxi's (en in de rest van het land is het ook regelmatig bal).

Uber

Veiligheidsorganisaties als VVN laten zich door de spin die 'gewone' taxichauffeurs nu toepassen in de luren leggen. Zo zouden Uberchauffeurs de hele tijd op hun Uber-app zitten te tikken tijdens het rijden. Dat lijkt volstrekte onzin. Waarom zouden ze vaker op hun telefoon tikken dan gewone taxichauffeurs? Die hebben allemaal een computer aan boord of zitten met hun mobilofoon met de centrale te praten.

Om nu iedereen met blauwe kentekenplaten en geen taxi-bord op het dak als Uber aan te zien, lijkt wat overdreven. Het is best mogelijk dat de brokkenpiloten van de afgelopen weken allemaal voor Uber werkten, maar dat wil niet zeggen dat het aan Uber ligt.

Overigens wil bovenstaande niet zeggen dat taxichauffeurs (allemaal dus) best een beetje rustiger aan zouden kunnen doen. Het is in ieders belang om niet te vaak iemand dood te rijden op straat. De regels gelden ook voor taxichauffeurs. 

Voor degene die nu gaat roepen dat een Uber geen taxi is, omdat hij niet op een standplaats mag staan: dat is onzin. Ubers mogen niet op standplaatsen staan, maar dat willen ze ook helemaal niet: geen enkele klant loopt naar een standplaats om daar een Uber te reserveren. De app werkt veel beter dan een taxistandplaats.

Laten we ervoor waken om niet met zijn allen in de spin van de club van ouderwetse taxi's te trappen en Uber overal de schuld van te geven. Alle taxichauffeurs moeten zich aan de regels houden en juist dankzij apps als die van Uber is het veel makkelijker om chauffeurs in de gaten te houden. Daarbij is het wel zaak dat Uber in de gate houdt dat de apps niet verpacht worden. 

Reacties

rolandet 18-01-19 | 17:02

'gebeurde' .
Dat flinke aantal is enkelvoud

Hunebedbouwer 18-01-19 | 18:22 | 1

Uber een ehh.. 'vooruitgang'? Leg eens uit?

ZomaarEen 18-01-19 | 22:48

4 verkeersdoden in 6 weken tijd alleen al in Amsterdam en aangereden door Uber chauffeurs

"Het is best mogelijk dat de brokkenpiloten van de afgelopen weken allemaal voor Uber werkten, maar dat wil niet zeggen dat het aan Uber ligt."

Daar bestaat geen enkele twijfel over. En dat zijn alleen de dodelijke ongevallen, er zijn er ook nog diverse met zwaar gewonden.
Dus wat is het voorstel van Autobahn hier dan? Zo snel mogelijk uitrollen over heel Nederland en op de koop toe nemen dat er 100 extra verkeersdoden vallen want dat hoort nou eenmaal bij vooruitgang?

StevenQ 18-01-19 | 20:42 | 2

Niet alles dat nieuw is is vooruitgang

Über en Airbnb brengen meer ellende dan vooruitgang lijkt het

MisterMr 18-01-19 | 21:57

Heeeeeeel kort door de bocht....

Satria 19-01-19 | 09:33

nee hoor, lekker laat ingestuurd en mooi aangesneden.

Doctor Honoris Causa 18-01-19 | 22:17

Volgens komt de groeiende marktpositie van Uber niet zozeer door de zogenaamd briljante innovatie maar doordat ze het zich kunnen permitteren jarenlang verlies te maken omdat ze miljarden achter de hand hebben van aandeelhouders. Lijkt een beetje op prijsdumping.
Op die manier kun je in ieder branche marktlijer worden. Zalando is op kleinere schaal ook zo'n voorbeeld.
Al dat soort bedrijven maken ondanks hun zogenaamd fantastische innovaties geen winst.
Dat komt later. Ja dat snap ik. Als je alle concurrenten met prijsdumping hebt uitgemoord, kun je je als monopolist je prijzen verhogen. "Winner takes all" heet dat dan mooi.

Bullshitski 18-01-19 | 22:34

uber, tca wie dan ook, de taxi branche is verrot, onderwereld fieguren, asociale Tokkie chauffeurs, achterlijke prijzen. ik ga liever 20 km lopen dan dat ik in een taxi stap, en ja er zijn er ook vast een paar goeie bij. maar ja in een taxi stappen is als roulette spelen. dus laat maar.

Satria 19-01-19 | 09:32

this message was sponsered by UBER

Satria 19-01-19 | 09:39 | 2

zou het toeval zijn dat ik onlangs een "blauwe plaat zonder daklicht" (=uber) op de A2 zag rijden waarvan de koplampverlichting niet goed werkte? geen tijd voor basic onderhoud?

loze stijl 19-01-19 | 10:03

Nooit geweten dat Uber taxi's blauwe platen moeten voeren?

zandoerlenaar 19-01-19 | 10:33

geen geld en geen tijd, mes snijd aan twee kanten.

pedro300 19-01-19 | 10:03

eerst taxi vergunningen verkopen met eisen van bekwaamheid voor dikke bedragen ,komt er toestemming voor amateurtaxi`s , geld dus weggegooid,lekker beleid.

zandoerlenaar 19-01-19 | 10:31

Volgens mij is M. Goes een lallende student? Uber vooruitgang... laat me niet lachten. Uber is een parasiet net zoals vele platform toko's. Uber heeft de professionele taxibranche Londen verpest, zo ook in vele steden in de US. Waar chauffeurs gereguleerd, opgeleid etc zijn en nu vervangenworden door de eerste de beste werkloze lul met een autotje die voorgelogen is over dat er geld te verdienen is met de hele dag beetje rondrijden tegen miniritprijsjes.

Reageer