Autobahn

'Merwedebrug in A27 stond op het punt van instorten'

Afgelopen zomer stortte in Genua het viaduct van de snelweg A10 in met veel doden en ellende tot gevolg. Heel Noord-Europa lachte om de prutsende Italianen, maar het had in Nederland ook kunnen gebeuren. De Merwedebrug had zo kunnen inklappen.

In 2016 moest de Merwedebrug bij Gorinchem plotseling gesloten worden voor vrachtverkeer. Er zaten her en der wat haarscheurtjes die 'eventjes' gerepareerd werden. Althans, dat was de verklaring die minister Schultz van Haegen toen gaf. 

Volgens twee hoogleraren, die EenVandaag sprak, was het echter veel erger en is het zelfs een wonder dat de brug er nog staat. De ruim een halve eeuw oude brug had op het moment van de noodsluiting nog een restlevensduur van zes dagen. Volgens emeritus hoogleraar Ben Ale betekent dat: "dat die brug is afgeschreven en dat het een wonder is dat deze er nog staat." Zijn collega Rob Nijsse verduidelijkt het nog even: "Restlevensduur is het aantal klappen die de scheurtjes nog kunnen hebben voor ze fataal worden en de samenhang tussen de brugonderdelen verbreken."

Het duo zet daarom vraagtekens bij de staat van onderhoud en de monitoring van de bruggen in Nederland. Als de situatie bij de Merwedebrug in de drukke A27 pas zes dagen voor het faalmoment wordt ontdekt, hoe zit het dan met de overige infrastructuur?

De Merwedebrug wordt binnen afzienbare tijd vervangen en gesloopt. Voor die tijd wordt hij echter nog een keer opgelapt om te voorkomen dat we in Nederland ook een 'Genua' te betreuren krijgen.

Reacties

de_tyvus 17-01-19 | 13:11 | 3

Hoe? Gewoon omdat de overheid en het bedrijfsleven in NL ongeveer dezelfde afwijking hebben.
Er wordt eindeloos gesneden en bezuinigd op controlerende en uitvoerende poppetjes en om dat gemis 'op te vangen' moeten de poppetjes die nog over zijn eindeloze hoeveelheden documenten doorwerken, paraferen, akkoorderen.
Documenten die nagenoeg altijd vanachter een bureau, ongehinderd door kennis of kunde, zijn bedacht en samengesteld. Documenten die derhalve heel veel tijd opvreten maar binding met de realiteit missen.
Dus wat er nog over is aan controlerende en uitvoerende poppetjes komt eigenlijk niet meer aan controleren en uitvoeren toe door de eromheen gebouwde administratie.

CamaroHans 17-01-19 | 13:31

Precies, het geld om die brug te vernieuwen is al 10x opgehoest door de weggebruiker. Doordat onze roverheid het geld aan stompzinnige zaken wegsmijt krijg je zulke situaties.

Con 17-01-19 | 14:12

De quote van de heer Ale in de trend van hoe vaak hij al heeft moeten zeggen "Zo onderhoud u uw eigen dienstwagen toch ook niet?" spreekt boekdelen.

Dit is overigens in alle sectoren zo. Bedrijven spelen op kortetermijnwinst want dan krijgt er ergens een management laag een bonus en voila, vijf jaar later komt het kaartenhuis naar beneden zetten omdat het product niet onderhouden is en niemand nog weet hoe/wat er allemaal moest gebeuren.

Vitaly Chernobyl 17-01-19 | 19:10

Ik ben gestopt met lezen bij "gesneden en bezuinigd", toen deed m'n buik pijn van het lachen. Als je zoekt zal je snel ontdekken dat de overheidsbestedingen alleen maar stijgen en stijgen.

Wellicht gaat het geld niet naar onderhoud van wegen en bruggen, maar uit de zakken van de burger wordt het geklopt.

random_roadkill 17-01-19 | 13:26

Ik werkte 30 jaargeleden via een aannemer bij de RWS, en toen hadden die al zeker 20 jaar achterstallig onderhoud op de kunstwerken i.e. Bruggen, sluizen, kanaalbeschoeiingen. En dat alles werd geïnspecteerd omdat de boel overhedragen moest worden aan de provincie. Dus iedereen die in die sector werkt weet ervan.

ScumbaggusMaximus 17-01-19 | 15:09

We zijn dus nog maar 6 dagen verwijderd van een bananenland. Wat een gaaf land.

Sunir 17-01-19 | 15:13 | 2

Kan iemand mij uitleggen hoe men op de dag nauwkeurig kan uitrekenen dat een brug gaat instorten? Levensduur is volgens mij een gemiddelde op basis van verwachte belasting, aard van de belasting en constructie. Misschien kunnen ze de werkelijk levensduur nauwkeuriger bepalen als men goed inzicht heeft in de werkelijke belasting en toestand van de brug, maar op een dag nauwkeurig lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Denk dat dit weer in de publiciteit wordt gegooid zonder context.

CamaroHans 17-01-19 | 15:22

Door te meten hoe bepaalde scheuren zich ontwikkelen. Scheurtjes kruipen jarenlang en zijn dan nog geen probleem. Maar na mate ze groter worden verzwakt het resterende deel en gaat het scheuren steeds sneller. Daarmee is het vrij goed te voorspellen hoe lang iets nog meegaat en hoe dichter bij de het punt waarop de constructie het gaat begeven hoe nauwkeuriger. Of het exact 6 dagen zou zijn weet ik niet maar dat het geen jaren meer ging duren is wel duidelijk.

Caveman48 17-01-19 | 17:28

Gaat hier waarschijnlijk om een verwachte levensduur, uitkomst van een model (waarin reeds-tig veiligheidsfactoren zijn meegenomen) dat is gebaseerd op aannamen die een detailniveau en nauwkeurigheid zoals de genoemde zes dagen suggereren.
Er zit doorgaans nogal wat ruimte tussen de werkelijke levensduur en de end of lifetime die volgt uit de vigerende wet- en regelgeving. Zal nooit zo erg zijn geweest als de krant beweert, maar goed dat er nu actie wordt ondernomen.

henk7492 17-01-19 | 15:17 | 1

Is de Mothman al gesignaleerd?

CamaroHans 17-01-19 | 15:22

Ja onder water.

2voor12 17-01-19 | 16:19 | 1

Wat doen ze dan met al dat geld dat ze via de wegenbelasting binnenharken?

aero911 17-01-19 | 16:56

"Uit onderzoek van stichting Bovag-RAI is gebleken uit dat van de 16,6 miljard euro aan verkeersbelasting vorig jaar slechts 1,9 miljard werd besteed aan het Nederlandse hoofdwegennet. Dit betekent dus dat slechts 11,4 procent van alle inkomsten uit belastingen die gerelateerd zijn aan autobezit en autogebruik, zoals bpm, wegenbelasting, btw en brandstofaccijns, daadwerkelijk wordt gebruikt voor verbetering van het autoverkeer"

Drs.Bruutil 17-01-19 | 16:20

In de logistiek heet dit "Just in Time". De brug is dus zeer efficient benut in zijn levensduur.

mr.Cam 18-01-19 | 10:04

De nederlandse achterbakse cultuur ligt hieraan ten grondslag. Hypocrisie is in overheidskringen ondertussen normaal geworden. Rechtlullen, maskeren en wegsluizen worden gefaciliteerd door de nog verottere consultants die de bange ambtenaren voorzien van rapporten en tactieken om zich uit lastige of beschamende situaties te manouvreren. Vraag maar na bij jongens als Berenschot, Deloitte of PWC. Voeg daarbij een egocentrische volksaard en je hebt Nederland.

Reageer