Autobahn

Brexit is een grote crash voor autoindustrie

Automakers op het perfide Albion zitten met de handen in hun haar. Uit arren moede zijn ze maar aan het preppen geslagen alsof de zombie apocalypse ieder moment kan beginnen.

In de geschiedenis van het Britse parlement is een voorstel van de regering nog nooit zo overweldigend weggestemd als de Brexit-deal die premier Theresa May gisteren in stemming bracht. 432 stemmen tegen, 202 voor. Premier May is nu zo geloofwaardig als een Bentley betrouwbaar is. Maar wat betekent dit voor de autoindustrie?

Gewoon heel slecht nieuws. Makers van voornoemde Britslee, maar ook Rolls-Royce, Mini, Jaguar en Aston Martin gaan nu allemaal uit van een worstkaas scenario. Het is op dit moment niet de vraag of een Brexit zonder deal met de EU een probleem is voor de concurrentiekracht van Britse bedrijven. Dat zien ze dan wel weer. Momenteel zijn de supply chains het grootste punt van zorg. Zonder deal vallen de handelsrelaties tussen het VK en de EU onder de WTO-handelsregels en niet veel meer. Dus er worden opstoppingen bij de grens verwacht en vertraging van de levering van goederen. Het wordt chaos.

Automakers waren hier al enige tijd op voorbereid en zijn aan het preppen geslagen. 'Aston Martin Lagonda Global Holdings board last week authorized contingency planning for Brexit that included shipping car components via air freight to allow for the use of ports other than Dover, which faces potential chaos in a no-deal scenario. For the last eight months, Volkswagen Group-owned Bentley has likewise supplied some parts through an alternative port, CEO Adrian Hallmark said at the conference.'

'Crashing out the EU', heet het scenario waarop de automakers zich nu hebben voorbereid. Wat een treinongeluk

Reacties

koeberg 16-01-19 | 19:53 | 1

Ah joh. Aston Martin, Bentley, Jaguar, LandRover en Lotus hoeven geen LHD-auto's meer te produceren. Lekker overzichtelijk bij de productielijn.

Sonja27 16-01-19 | 23:24

McLaren, Rolls-Royce, Mini...

TP 1984 16-01-19 | 19:55 | 3

Maar de Britten blijven heus wel skonne wagens maken hoor. Dat konden ze ook al toen de EU nog niet bestond. Men doet alsof de wereld vergaat terwijl men volledig vergeet dat er genoeg om handen is om de koers zoals het altijd al deed te varen.

Legio conventionele methoden welke nog opgestapeld in het archief liggen om dingen mee gedaan te krijgen.

Dit is slechts een formaliteit (weliswaar van flinke proporties) maar de EU boys willen gewoon weer even kunnen shinen en onderdrukken hoe fucking onbelangrijk ze wel/niet wel/niet wel/niet of wellicht wel/niet zijn.

De Britten zo trots zoals ze zijn, doen toch wel waar ze zin in hebben.
Dat is nooit verandert en zal ook nu niet veranderen.

TuurlijkNiet 16-01-19 | 21:29

De Britten zitten dan ook al sinds 1973 in de EEG (later omgebouwd tot EU). De EEG was vooral een vrijhandelsverdrag binnen Europa. Met het opzeggen van het EU lidmaatschap is er dus een handelsverdrag meer (want EEG bestaat niet meer). Dus dient men na de brexit opnieuw te onderhandelen met de EU om een deal zoals Noorwegen of Zwitserland te krijgen.

Maar Duitsland en Frankrijk hebben al gehint dat ze bereid zijn de Brexit een jaartje op te schuiven. Op handels gebied was de weggestemde brexit deal helemaal nog niet zo slecht. Eigenlijk zou buiten de politiek (de financiele eindafrekening) vrijwel alles hetzelfde blijven.. Britten mogen zonder paspoort naar de EU en andersom. Dat was vooral belangrijk voor Ierland. Ik vermoed dat de die jaar vertraging er vooral is om te zorgen dat Ierland niet mee gaat in de brexit..

Satria 17-01-19 | 09:45

ja, de engelse auto-industrie van voor de EEG dat was me wat.... en is niet zo'n beetje alles in Duitse handen?

MisterMr 17-01-19 | 10:57

Hmmm in het verleden was alles beter?
'Legio conventionele methoden welke nog opgestapeld in het archief liggen om dingen mee gedaan te krijgen.'
Denk het niet: de wetgeving is ietsje veranderd. Die ouwe V8 komt niet meer door de mileukeuring en met die 850 uit een ouwe Mini met die carburateur... Nee. Auto's bouwen anno 2019 is beetje ingewikkelder en je hebt samenwerking nodig. De enige 'onafhankelijke' merken die in de UK zitten zijn kleine merken met ontheffingen en heel hoge verkoopprijzen dus ruime marges om inefficient te werken.

issieookweer 16-01-19 | 20:11

Dat doet me denken aan de hysterie van kort vóór de eeuwwisseling; de hele wereld zou op 1 January compleet in chaos ondergaan. Chaos is er tegenwoordig inderdaad ten overvloede, maar dat heeft meer met afzakkende mentale volkscapaciteit te doen.

snars 16-01-19 | 22:57 | 1

Ow sorry hoor. Maar de autocrash in de komende jaren is al veroorzaakt. Door ons kabinet. Met het gekut rond diesel, verbrandingsmotor en pro elektriciteit. Allemaal aan de EV.
Ik koop normaal iedere 3 jaar een nieuwe. Maar gezien de ontwikkelingen en onze bewezen onbetrouwbare overheid, rijd ik nu lekker door. Kan ook wel 10 jaar mee. Of langer.
Bijkomende motivatie voor mij persoonlijk is dat ik het zat ben om extra geld "naar Den Haag" te brengen.
En ik weet het, met mij zijn er duizenden die er net zo over denken. Maakt u zich in NL maar op voor een crisis des doods. Wat die komt sneller dan we denken. Daarvan ben ik wel overtuigd.

bitflip 17-01-19 | 09:19

Koop een EV, scheelt een hoop hysterisch gepruttel over geld naar den haag brengen.

Ps. Vraag ook even of ze in den haag alle fossiele brandstof subsidies willen afkappen. Dit hele land zwicht al decennia om autorijders goedkoop te laten rijden.

HD50 17-01-19 | 07:42 | 2

Hier even de mening van een oude transporteur die ook al voor het opengaan van de grenzen in 1992 actief was;
De NL en GB transportministers kunnen heel eenvoudig met elkaar afspreken dat er geen vergunning nodig is voor bilateraal verkeer. Dat was vroeger ook zo, sterker nog transporteurs die om de een of andere reden (nog) geen vergunning hadden reden op Engeland ipv bv op Duitland. De Oostblokkers die nu het eiland amper verlaten en continu trailers van- en naar de Ferries Caboteren krijgen natuurlijk wel een probleem maar dat lijkt me een goede zaak voor de Britten.(cabotage is binnenlands vervoer verricht door buitenlandse transporteur, is onder voorwaarden 3x toegestaan maar word massaal de hand mee gelicht) Nederlandse exporteurs zijn verder al jaren kansloos als ze niet Brits gecertificeerd zijn voor bv voedingsmiddelen en verpakking daarvan, dus die hele structuur is er al. Bovendien kunnen de Britten besluiten om al dan niet tijdelijk de NL of EU eisen te hanteren. Er wordt extra paniek gemaakt door tegenstanders want de Brexit mag natuurlijk geen succes worden, het zou anderen maar eens op een idee kunnen brengen. In Zwitserland werkt de digitale douaneafhandeling ook prima, er staan in de ochtend wel file’s voor de grenzen van het Alpenland maar die worden toch vooral veroorzaakt door het nachtelijke rijverbod. De UK Douane heeft voor de trailers die op de boot gaan na digitale vooraanmelding letterlijk en figuurlijk zeeën van tijd om af te handelen.

redanx 17-01-19 | 08:48

Transport is misschien niet het probleem (maar er zijn da 26 afspraken nodig voor GB en ze kunnen nog niet eens een door het parlament krijgen) maar doane wel. Je vergeet dat CH in feit elid van de EU is zonder het te zijn. Precies wat de die-hard Brexiteers niet willen (net zo min als het Noorwegen-model want het houdt vrije verkeer van personen in).

watergeus 17-01-19 | 10:30

@redanx 17-01-19 | 08:48
Zwitserland is GEEN lid van de EU. Dat is het feit.
Als CH dus deals kan sluiten (en Noorwegen) dan kunnen de Britten dat natuurlijk ook.
Er is veel politieke poeha rondom de brexit, voornamelijk omdat er dan heelveel fijne politieke matsbaantjes voor de britse politieke 'elite' verdwijnen.
Die hele extra bestuurslaag kost de gewone bewoners van de EU alleen maar veel geld en op een gegeven moment kost het hen ook steeds meer hun vrijheid.
Nederland zou er ook uit moeten stappen.
Terug naar de EG en verder genieten van de Europese diversiteit.
Dat is toch wat we willen? Diversiteit?

HD50 17-01-19 | 10:42

@redanx, Zwitserland is helemaal niet feitelijk lid van de EU, slechts lid van Schengen voor de passage van personen. Alle export- en importgoederen moeten uit- cq ingeklaard worden via de Douane en CH heeft zijn eigen handelsverdragen met derde landen. Bepaalde anti dumpingheffingen die de EU oplegt (ja niet alleen Trump hoor, de EU grossiert in dat soort heffingen) gelden vaak voor import in CH niet. En zoals gezegd die afhandeling verloopt probleemloos, ook voor goederen uit 3e landen die via Rotterdam aankomen, die worden niet in Rotterdam ingeklaard (want dan zouden het eerst EU goederen worden met de dienovereenkomstige heffingen) maar gaan vanaf Rotterdam als "vrij goed" onder begeleiding van electronische documenten per schip of truck naar CH, inklaring volgt in CH, aan de grens of haven, controles steekproefgewijs en met zeer weinig oponthoud. Dat gaat probleemloos en ik zou niet weten waarom het voor de UK niet zou werken.

zurekomkommer 17-01-19 | 12:43

Wat gaan al die bedrijven daar doen met al die enorm betrouwbare wagens aldaar ?

Merlanni 17-01-19 | 13:45

De terugkeer van British Leyland. De oproerpolitie naar Born om een Nederlandse versie te voorkomen.

Reageer