Autobahn

Renault wil nu ook van gearresteerde CEO Carlos Ghosn af

Al weken zit Renault-CEO Carlos Ghosn gevangen in een Japanse cel. Hoewel Renault eerst niet wilde weten van een ontslag van hun geliefde baas, beginnen nu barsten in de Parijse Bastille te komen: ze zoeken een vervanger.

Eind november vloog Carlos Ghosn nietsvermoedend naar Japan voor een bestuursvergadering met zijn collega's van Nissan en Mitsubishi, maar bij aankomst werd hij gearresteerd. Bij beide bedrijven bekleedde de Braziliaanse-Fransman de voorzitterspositie, maar de Japanners loosden hun baas al vlak na zijn arrestatie.

Renault bleef vertrouwen houden in Ghosn, hij is immers onschuldig totdat hij schuldig is bevonden door een rechter. In Japan werkt het rechtssysteem echter niet zo: ben je gepakt, dan leidt dat in 99% van de gevallen tot een veroordeling. Heel middeleeuws

Dat begint bij de Fransen inmiddels ook door te dringen. Ze wezen COO Thierry Bolloré eerder aan als interim-CEO, maar Renault lijkt nu ook echt te zoeken naar een nieuwe topman. In de afgelopen week liet het bedrijf nog een aantal keer weten dat ze alle vertrouwen in hun baas hadden, maar dat kan snel veranderen.

Het zou kunnen dat Thierry Bolloré "meer permanent" CEO wordt, maar het kan ook dat er een ander aangewezen wordt. Volgens de Franse zakenkrant Les Echos vergadert het topmanagement van Renauaanstaande zondag over de situatie. Mocht er een nieuwe topman (m/v) worden aangewezen, dan moeten de aandeelhouders nog instemmen. In het geval van Renault is dat voor een groot deel de Franse Republiek. Bruno Le Maire, minister van Financiën, staat nog steeds achter Ghosn: hij is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Ghosn zit intussen mokkend vast en ook zijn familie laat steeds meer van zich horen. De soap gaat nog even door.

Reacties

Biet 16-01-19 | 18:35

Ik mag hopen dat hij rot in de hel. Ik heb in het verleden gewerkt voor een bedrijf dat toeleverancier was voor zijn toko. Hij besloot van de een op de andere dag oude contracten (ook lang lopende) op te zeggen en wurg contracten te introduceren voor alle toeleveranciers. Gelukkig waren zij maar een kleine klant voor ons, dus konden wij ze gewoon een dikke middelvinger geven. Maar ik heb gezien dat andere toeleveranciers die voor een groot deel van hun omzet afhankelijk waren willens en wetens over de kop gejaagd werden. En voor de mensen die vinden dat dit ondernemersrisico is: niet dus. Als jij op basis van lang lopende contracten investeringen doet verwacht je de tijd te krijgen om die terug te verdienen. En probeer hun maar voor het hekje te krijgen, je bent al lang en breed failliet voordat je gelijk krijgt.

kloopindeslootjijook 16-01-19 | 23:01

Verantwoordelijkheid wordt veel te hoog beloond.
Als het puntje bij paaltje komt krijgen ze er wel voor betaald. maar verantwoordelijk stellen heeft nooit echt gevolgen. Ze gaan dan gewoon weg met een vertrekbonus, al of niet van onze belastingcenten. De rotzooi is voor het bedrijf of de samenleving.
Het gaat dan ook niet om verantwoordelijkheid, maar om pakken wat je pakken kan.
Dat zou nog eens fijn zijn, denk je dan.

Reageer