Autobahn

Red Bull Racing heeft ontwerper Newey weer wakkergeschud

Officieel was Adrian Newey al jaren de Chief Technical Officer van Red Bull Racing, maar hij werd steeds verder afgeleid van het tekenen van de RB-auto's voor het raceteam. Gelukkig is hij weer helemaal terug en daar speelt Honda een grote rol bij.

De hele tijd alles winnen en steeds de beste zijn in alles gaat (blijkbaar) ook vervelen. Voor Adrian Newey was het in ieder geval een sleur geworden, want hij stortte zich op het tekenen van de Aston Martin Valkyrie en een zeilboot voor de America's Cup.

Het resulteerde in een RB13 die toch minder goed was dan iedereen gehoopt had. Het leverde Red Bull Racing in 2017 een enorme inhaalrace op, waar ze eigenlijk niet op gerekend hadden. Gelukkig kon Newey met de RB14 weer laten zien dat hij echt de beste aero-kunstenaar is. Het is te hopen dat hij met de RB15 weer een huzarenstukje voor Max Verstappen en Pierre Gasly klaarzet.

Volgens Helmut Marko heeft de overstap naar de Hondamotoren voor 2019 Adrian Newey nog meer inspiratie opgeleverd. Daarnaast helpt het dat Red Bull Racing hun ontwerpgoeroe niet meer in een 9-tot-5 mentaliteit heeft geduwd, hij werkt een bepaald aantal dagen dat hij zelf indeelt. Als hij weet dat hij niet kan winnen, vindt Newey het niet meer leuk. Marko daarover: "You always need new tasks for him. If Newey knows that you have no chance with the engine, then you don't have the same Newey as now."

De nieuwe motoren hebben hem enorm veel inspiratie gegeven en dat is goed: "He was at the Honda Development Centre in Sakura. Having a motivated Newey is a big asset." Daarbij loert er een potentieel gevaar in de verte: het contract tussen RBR en Newey verloopt dit jaar.

Ferrari heeft in het verleden al geprobeerd om de Brit te overtuigen om naar Maranello te komen en ook zou Renault al eens hebben gepolst of hij niet wil overstappen. Helmut Marko: "So far we averted all poaching attempts. Newey's a crucial factor. What he designs is 95% correct.

Reacties

Boemibol 15-01-19 | 18:46 | 2

Aantal dagen dat.... manmanman.

Bytemaster 15-01-19 | 20:21

Is gewoon correct...
“Aantal dagen die” is sinds enkele jaren ook correct.

aero911 15-01-19 | 20:22

Klinkt bijna als een arbeids re-integratie trajectje, lol

g[E]ulden 15-01-19 | 20:51

Mooi om te horen, hopelijk heeft hij ook graag sushi.

Neviathan 15-01-19 | 22:27

Als Mercedes of Ferrari het voor elkaar krijgt om Newey te strikken dan kunnen de andere teams hun spullen pakken. Wat Newey zelfs in het turbo-tijdperk heeft neergezet met een onderpresterende Renault-motor is in mijn ogen heel bijzonder. Toen McLaren met de Renault-motor ging rijden werd het verschil pas echt duidelijk.

Reageer