Autobahn

'Alcoholtest politie blijkt hartstikke corrupt'

Eerst waren de auto's van de politie betrokken bij een affaire die het daglicht niet kon verdragen en nu blijken ook de alcoholcontroles niet helemaal legit. Gaat lekker bij de politie.

Een paar jaar geleden bleek dat de inkopers van de politie wel erg veel leuke dingetjes van Volkswagen kregen in ruil voor de aanschaf van politiewagens. Importeur Pon kocht de vervolging uiteindelijk af met een transactie (schikking) van €12 miljoen. Daarmee leek de kous af, bij de volgende aanbestedingen koos de politie bijna alleen nog maar voor Mercedes-voertuigen (op de snelle interventiewagens van Audi na).

Nu blijkt dat ook de aanschaf van nieuwe alcoholtesters niet helemaal netjes verlopen is. Althans, dat beweert alcoholtestverkoper Gerard van Hoeven. Zijn bedrijf Tomar piste naast de pot bij de aanschaf van de nieuwe apparatuur ter waarde van €10 miljoen.

Kan gebeuren, zou je zeggen, maar Van Hoeven voelt dat er iets niet klopt en deed al in februari 2018 aangifte. De Rijksrecherche doet nu (pas) onderzoek. Van Hoeven beweert dat de aanbesteding zodanig was geschreven dat maar één leverancier hem kon winnen. Op zich niet eens zo heel raar, als je weet welke apparatuur je wilt hebben. Maar wat het verhaal opvallend maakt: Van Hoeven was de klokkenluider die de affaire met corruptie rondom de Volkswagens aan het daglicht bracht. 

De alcoholtestbaas klaagt verder dat er sprake is van chantage. De dealer die hij inzette om de aanbieding bij de politie te doen, is aangesproken op de aangifte van Van Hoeven. Volgens hem is de dealer nu bang dat de politie andere zaken ook niet meer bij hem wil afnemen. Chantage! Zo lijkt de inkoopadeling van de politie de rechtsgang zelf te willen beïnvloeden.

Reacties

TP 1984 14-01-19 | 12:50 | 1

'Alcoholtest politie blijkt hartstikke corrupt' ?

Lijkt me eerder: 'Aanbesteding alcoholtest politie blijkt hartstikke corrupt'
Maar de alcoholtest is 100% betrouwbaar, heus...

Con 14-01-19 | 13:26

Die dingen zijn indicatoren, de echter apparaten in het hok bij de politie worden onafhankelijk (kema/tuv) gekeurd en zijn dus prima te vertrouwen. Mocht je dat niet doen laat dan bloed afnemen, dat is na afname ter herkeuren als je bij de rechter staat en daar om vraagt.

obominotie 14-01-19 | 12:59

Dit is minder raar dan het lijkt. De politie valt onder het ministerie van Justitie, en dat is al jarenlang een afwerkplek voor corrupte VVD-ers en CDA-ers.

WatMoetJeNu 14-01-19 | 13:49

De gehele regelgeving rond aanbestedingen is een grote mislukking.
Organisaties zelf hebben geen kennis of kunde in huis om een fatsoenlijke aanbesteding te schrijven, dus wordt er 'een mannetje' ingehuurd. Vaak is dat mannetje een werknemer van een dienstverlener die al levert aan de organisatie.

Dat 'mannetje' heeft dus twee belangen:
1) Voldoen aan de opdracht van de organisatie en een fatsoenlijke aanbesteding schrijven
2) Voldoen aan de eisen die zijn werkgever stelt, om langer in dienst te blijven bij de werkgever.

Wat er dus al snel gebeurd, is dat de aanbesteding inderdaad wordt geschreven, zodat er 1 partij nagenoeg altijd de bovenliggende partij gaat worden (lees: de aanbesteding is op het lijf geschreven van de werkgever van 'een mannetje').

pedro300 14-01-19 | 14:05

Na de sjoemel software en meer geintjes bij Pon toch weer Duits aangeschaft ,en daar zijn de agenten ook zo blij mee met de bruikbaarheid ,dat stinkt naar de misdaad

random_roadkill 14-01-19 | 14:23 | 1

Ooit eens bijna 2 jaar bij Rijkswaterstaat gewerkt via een aannemer. De meest corrupte ambtenaren waren daar te vinden. Die gingen naar een schilder toe, en zeiden hem dat als hij voor een bepaald bedrag zou inschrijven op het bestek, dat hij het werk zou krijgen. Een bestekschrijver zette altijd ongedefinieerde uren in het bestek, waarvan dan het één en ander geregeld zou kunnen worden, zoals een achtertuin van de hoofdingenieur van de dienstkring even verbouwen op kosten van de aannemer. En ga zo maar door. Ik heb ze zo veel zien stelen, dat was niet normaal meer. Onder het mom van een werkbezoek aan een kunstwerk een busreisje krijgen van de aannemer, die daarna doorging naar een bierkelder en een midgetgolfbaan. Dat was allemaal de normaalste gang van zaken. Corrupte bendes zijn het, en vooral de controlerende ambtenaren.

Dikr 14-01-19 | 14:50

Je vermoed het maar het is afschuwelijk als je nagaat hoe hoog de belastingdruk in dit land is. Dit land heeft een harde reset nodig, wat overheden, bestuur en regelgeving betreft.

Wijze uit het Oosten 14-01-19 | 15:54

Ik geloof direct dat de aanbesteding zo geschreven was dat alleen de apparatuur van Dräger als winnaar uit de bus kon komen..

koeberg 14-01-19 | 20:33 | 1

> bij de volgende aanbestedingen koos de politie bijna alleen nog maar voor Mercedes-voertuigen
De tekst suggereert dat de politie zonder leuke dingetjes niet voor Volkswagen gekozen zou hebben, maar eerder voor Mercedes. (tenminste, dat lees ik erin)
Dat hoeft niet zo te zijn. Het kan best zijn dat bij de volgende aanbestedingen Volkswagen expres lager op de stapel is beland om geen verdenkingen op de eigen organisatie aan te trekken.

hamstr 15-01-19 | 20:30

Droom verder. Geen normaal denkend mens koopt bij VW.

loze stijl 15-01-19 | 06:51

Daarom is dat aanbestedingsfeest zo'n slecht idee.
Geldt ook voor 'profielschetsen' bij vacatures bij (bestuurlijke) overheidsfuncties.

Reageer