Autobahn

VIDEO. Kruisnegeerders crashten vorig jaar 18 keer tegen weginspecteur

Steeds vaker rijden niet oplettende sukkels of doodgewone asocialen tegen de wagens van Rijkswaterstaat die op de snelweg staan. De weginspecteurs staan onder ruim voldoende rode kruizen om te weten dat je daar niet mag rijden.

Het is nauwelijks te bevatten hoeveel complete sukkels en totale klootzakken er op de weg rondrijden. Prutsers die niet lijken te begrijpen dat de rode kruizen ook voor hen gelden. In 2018 ging het achttien keer helemaal mis en werd de auto van de weginspecteur geramd door een lemming die de regels niet begreep.

Het aantal van achttien is een toename van 50 procent ten opzichte van het aantal crashes in 2017. Belachelijk natuurlijk. Tel daarbij op dat de pijlwagens in 2018 ook nog eens 24 keer geplet werden door kneuzen. Moet je je voorstellen dat je niet doorhebt dat er een ding met tientallen knipperende lampen voor je neus staat...

Mocht u nu denken dat er vorige jaar slechts 42 (18+24) keer iemand een kruis negeerde, dan heeft u het volstrekt mis. De weginspecteurs deelden vorig jaar ook nog even 1.650 bekeuringen uit aan kruisnegeerders. En dat zijn dan natuurlijk alleen de negeerders die ze konden betrappen omdat de weginspecteur even tijd had om nummerborden op te schrijven. 

Reacties

KapiteinKlein 12-01-19 | 16:40

Hier zou het camerasysteem wat op veel plekken al hangt uitkomst bieden. Door rood kruis rijden? "Geflitst" worden en een torenhoge boete op de mat krijgen.

Legerbussie 12-01-19 | 17:05 | 9

Minder rode kruizen zou ook al schelen. Rws overdrijft enorm met afzettingen en automobilisten pikken dat autoitje pesten niet meer. (Kom maar door met de negatieve reacties )

Tom Aatje 12-01-19 | 17:32

Flikker toch op man. Die kruizen zetten ze heus niet aan voor de lol..

Archangel72 12-01-19 | 17:50

Legerbussie, menschen zoals jij moeten maar snel hun rijbewijs inleveren! Ga er maar van uit dat alles wat RWS, Politie en andere diensten doen, met een reden is. Die hoef jij niet te weten, en als je het er niet mee eens bent, kun je altijd een vraag stellen of een klacht indienen. Maar het is makkelijker om onzin uit te kramen, of te tieren achter je toetsenbord.

Dat jij denkt (al heel knap) dat het niet mag, kan, hoeft, zegt meer over jouw capaciteit om je hersencellen te gebruiken dan een om een auto te besturen. Dat roze kaartje met foto is een bewijs om een voertuig te kunnen en mogen besturen. Daarmee ga je automatisch akkoord met regels en wetten.

Een rood kruis negeren kan wat mij betreft meteen een artikel 5 aan z'n broek krijgen, inclusief alle bijkomstigheden. Natuurlijk kun je een foutje maken en het niet direct opmerken, maar een RWS auto of een voertuig met zwaailicht niet zien is bezit van een rijbewijs niet waardig.

kapotte_stofzuiger 12-01-19 | 18:05

Hulde! Alleen in Nederland worden de 3 banen op de A2 afgezet omdat in de berm een verlaten auto met pech staat.
50% meer crashes, omdat er 100% meer onnodige rode kruizen waren, RWS probeert er een risicoloze situatie van te maken, maar krijgt het omgekeerde

captainobvious 12-01-19 | 19:49

Legerbussie,kneus.

Biersmurf 12-01-19 | 19:59

Echt! Ik hoop dat ze jou niet uit wrak zagen en gewoon mee de shredder ingooien.

noksiejus 13-01-19 | 03:23

Tering wat een haat allemaal. Even mijn mening, maar ik kan me soms wel vinden in de situatie van Legerbussie. Problem: op de oprit staat een auto met pech langs de vangrail die geborgen wordt. Gevolg: de hele oprit wordt afgekruisd. Vind je het gek dat tijdens de spits men zoiets heeft van 'als ik nou rustig op gepaste snelheid er langs rijdt komt het goed'. En dat komt het ook. Laatst ook een stuk snelweg gezien (parallelbaan) die zonder reden werd afgekruisd. Geen gevaar niks, als je dan onder zo'n rood kruis stil gaat staan ben je juist gevaarlijk bezig. Sommige situaties kan je gewoon prima afdekken met een pijl en lagere snelheid om te voorkomen dat mensen de rode kruizen negeren.

Maar verder heeft 9 van de 10 keer RWS/Politie gewoon volledig gelijk om een baan af te kruizen en zijn ze erg goed bezig. Maar soms gewoon niet, dat kan, iedereen maakt wel eens een foutje. Maar vaker zijn het de automobilisten die lopen te prutsen...

Plaspaard 13-01-19 | 09:51

Vaak ligt er dan ook olie op de rijbaan dat eerst schoongemaakt moet worden.

Gripzz 13-01-19 | 12:42

@Legerbussie:
Mensen moeten gewoon doen wat hen wordt opgedragen.
Mensen moeten hun plaats weten in deze.

@noksiejus
Wie bepaald of politie/RWS fout zitten?
Voorbeeldje van ken je plaats.
Gewoon doen wat er van je gevraagd wordt.
Rood = No go

Rovig 13-01-19 | 21:03

@ noksiejus: " 'als ik nou rustig op gepaste snelheid er langs rijdt komt het goed'. En dat komt het ook. "

Als het goed komt, waarom zijn er dan toch 42 aanrijdingen?

Von Staufelberg 12-01-19 | 17:14

Een weg afbakening rammen is gelijk aan 6 maanden in de jail brommen plus rijbewijs inleveren.. 😉

Techtalent 12-01-19 | 18:35

Een maand of twee terug. Rijdend op de linker van een tweebaans 80km weg. Rechterbaan word afgesloten, eerst een pijl daarna door een rood kruis. Voor de pijl al rijd een toyota aygo met een vrouw achter het stuur schuin voor me. Ik laat ruimte om haar in te laten viegen. Ze kijkt vooruit, lijkt niet te bellen o.i.d. maar rijd toch onder de pijl en daarna onder het rode kruis door. Vervolgens staat er een pijlwagen op de rechterbaan met van die broodjes ervoor. Ik sein nog maar eens met grootlicht om aan te geven dat ze ertussen kan. Geen sjoege.. ze word gelanceerd op de broodjes en ploft haar boodschappenkarretje door een stuurbeweging naar links zijwaarts tegen de pijlwagen.... 1 van bovenstaande dus. Geen idee waardoor ze afgeleid was maar hoe krijg je het voor elkaar.. schiet mij maar lek.

Legerbussie 12-01-19 | 19:59 | 3

Laat mij voorop stellen dat veiligheid voorop moet staan. Na 30 jaar op de vrachtwagen heb ik een enorme toename van rode kruizen gezien. Veel al onnodig om het verkeer niet aan zoveel asfalt te laten wennen. B.v. A10 buitenring richting coentunnel. Alle dagen file omdat Rws vind dat er best 1 strook afgekruist kan worden. Al bij breukelen. Ongeluk afgehandeld op de vluchtstrook. 2 banen rechtsaf naar de parallel weg afgekruist na het ongeluk. Automobilisten moeten 20 minuten omrijden . Volledig onnodig maar Kassa. Etc.etc.

Johnweer 12-01-19 | 20:04

Rood kruis == Rood kruis

Negeren of wat dan ook -> levenslang rijbewijs invorderen, zonder kans op gratie.

Kneuzen zoals jij, die denken dat het 'deze keer ook wel weer loos alarm zal zijn', hebben al genoeg dodelijke slachtoffers gemaakt.

noksiejus 13-01-19 | 03:30

Johnweer laten we ook de doodstraf weer invorderen, goed plan toch? Wat als iemand jou morgen komt melden dat je niet meer met de auto mag omdat hij op diesel rijdt, en idem voor alle andere Nederlanders. Daar houd je je toch ook niet aan? Jij moet toch ook naar je werk? Dan moet je niet vreemd opkijken dat heel Nederland die regel gewoon negeert. Zo is het soms ook met rode kruizen. Eens dat je gewoon moet stoppen, maar als je al zo vaak moet stoppen, omrijden etc. voor jan lul dan kan ik het me ook heel goed voorstellen dat je voorzichtig eens kijkt of het wel echt nodig is.

Zo'n pijlwagen rammen is wat mij betreft gewoon een jaartje je rijbewijs inleveren, dan laat je duidelijk zien dat je gewoon niet kan rijden.

Archangel72 13-01-19 | 10:57

Oh, je bent zelfs vrachtwagenchauffeur en DENKT te weten waarom die banen worden afgekruist. Snel tegen je baas zeggen dat je ander werk gaat zoeken, aardbeien plukken ofzo.

Er worden rijbanen afgekruist omdat ze niet kunnen/mogen worden gebruikt, vanuit regelgeving, omdat er misschien olie of glas ligt dat voor gevaar kan zorgen, etc. Doe gewoon wat je geleerd is en en maak je niet druk.

Guus Muisarm 12-01-19 | 21:07 | 1

Hoeveel van die aanrijdingen waren onder rood kruis? Ik heb er 2 vorig jaar zien staan half op de weg die iets vaags aan het doen waren zonder aankondiging. 1 op de randweg eindhoven die de 3e strook (links, het uitbreidingsgedeelte) aan het fotograveren was omdat het een plas water was en de ander in de binnenbocht splitsing 's hertogenbosch-eindhoven a50 die wat aan het verzamelen was in de berm.

Techtalent 13-01-19 | 07:59

Dat waren die ene keren dat ze het zonder rood kruis probeerden?

Sinclair 12-01-19 | 21:58 | 4

Bij file met een baanvlak op een rode kruis rij ik ook vaak op die baanvlak, maar dan wel langzaam met de file mee om al die idioten die zo de file maximaal voorbij willen scheuren tegen te houden. Ik snap ook niet dat de mensen die ik dan blokkeer erg boos kunnen worden. Je hebt ze erbij zitten die dan over de graskant er dan alsnog voorbij gaan al toeterend en een middelvinger opstekend.

prototyp 12-01-19 | 22:48

goh dus omdat een paar idioten de vluchtstrook nemen ga jij nog idioter doen en ze blokkeren met alle risico's van dien? je zal niet de eerste zijn die er een ongeluk mee bouwt of klappen krijgt van de ander. gewoon niet mee bemoeien en aan de politie overlaten.
als er links eentje met 160 aankomt gooi je em er dan ook voor?

CamaroHans 12-01-19 | 23:34

Zo mogelijk nog erger dan de rodekruisrijders is iemand die zo nodig zelf voor politieagent gaat spelen. Zulke types hebben hebben het nog meestal mis ook. Als er staat, ritsen vanaf hier dan bedoelen ze ook VANAF hier... en niet hier direct. Dat asfalt is namelijk ook betaald en mag gewoon gebruikt worden.

noksiejus 13-01-19 | 03:32

Zou je daar onmiddelijk mee willen stoppen? RWS maakt ze regelmatig ook vrij voor de hulpdiensten. Als jij daar dan zit te chillen en nog 3 andere auto's tegenhoudt die aso willen doen en je hebt een ambulance achter je ben je gewoon een lul, geen robin hood :P

Techtalent 13-01-19 | 17:13

In theorie is het goed wat sinclair doet. Snelheid aanpassen aan de baan ernaast voor je invoegt. Doe het alleen niet te vroeg en niet abrupt. Als je de pijl ziet laat je je gas los tot je snelheid gelijk is en laat je duidelijk zien waar je ertussen wilt en ga je er ook tussen. Laat die aso's maar gaan. Ophouden wekt inderdaad alleen maar frustraties op. Je zult zien dat de meeste mensen je voorbeeld volgen

prototyp 12-01-19 | 22:38 | 2

als ze nou een vrachtwagen pakken met een enorm blok beton er in die ze op het asfalt kunnen laten zakken door de wielen in te trekken.
klus klaar, dan wielen weer naar beneden en rijden maar.
zo'n blok beton houd de meeste voertuigen wel tegen en de bestuurder is dan 100% plat dus geen recidive.

CamaroHans 12-01-19 | 23:38

Voor sommigen zou dat inderdaad terecht zijn, maar er zijn ook mensen die om de één of andere reden een fout maken. Flink straffen heb ik dan zeker geen moeite mee... maar ze hoeven niet dood gelijk. De verkeersboetes zijn namelijk bijzonder scheef getrokken in dit land. Officieel is dat vanwege de verkeersveiligheid maar als je iemand echt wat aandoet dat krijg je een taakstraf.

noksiejus 13-01-19 | 03:34

Al is het alleen al omdat er ook wel eens mensen onwel worden in de auto... hoef je ze niet gelijk dood te wensen.

Johnny66 13-01-19 | 09:34

Puntenrijbewijs . Probleem in dit rijke land zijn de hoge boetes . Duitsland ligt rechts van ons , voor mij 15 minuten .

Legerbussie 13-01-19 | 12:32

Het zou op zich al een wonder zijn als er eerst gelezen word voor je reageert. Ik praat niet goed als iemand bij een rood kruis doorrijdt. Maar extreem afkruizen levert meer overtreders op en meer bekeuringen en dus meer geld maar niet per definitie een veiligere situatie.

Ouwe Semelaar 13-01-19 | 21:32

Denk dat Rijkswaterstaat ook niet altijd meteen na een incident kan inschatten welke kruizen aan en uit moeten.. safety first is hun motto.. ook fijn als je zelf eens stil komt te staan.. volg gewoon de regeltjes.. beter voor iedereen..

Hiesjes 14-01-19 | 10:18

Het grote aantal borden boven de weg en gebruik van uitloopstrook als volledige weg maakt het er niet gemakkelijker op. Vroeger was er altijd 1 baan vrij voor calamiteiten en hulpdiensten.
Op die baan reed je gewoon niet. Nu is het een stuk vager waar je met je auto nog veilig kunt parkeren. Dus belanden ze vaker maar gewoon op de linkerzijde van de weg, omdat de andere banen geen uitwijkmogelijkheid meer is.

Reageer