Autobahn

Jaguar Land Rover zet 10 procent van personeel op straat

Het ontslag van een man of 4.500 bij Jaguar Land Rover heeft volgens de fabrikant vooral te maken met de krimpende handel in dieselwagens. Kan zijn, maar het is wel opvallend dat het personeel precies in het VK op straat wordt gezet. Brexit much?

Natuurlijk, de verkoop van dieselwagens is de laatste tijd in een vrije val geraakt. Desondanks is het nauwelijks voor te stellen dat kopers van Land Rovers en Jaguars zich plotseling door banale dingen als 'de economie' of 'het milieu' laten leiden. Die kopen gewoon waar ze zin in hebben, of het nou Britten, Indiërs of Chinezen zijn. Jaguar Land Rover (JLR) grijpt de verkoopval van de diesel echter wel aan om het ontslag van ongeveer tien procent van te rechtvaardigen. 

Als verstokte dragers van aluhoedjes lijkt ons dat geen juiste verklaring. JLR heeft fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, India, China en sinds kort in Tsjechië. Toch vallen bijna alle 4.500 ontslagen op het thuiseiland. Verdacht, niet? Over een paar maanden ligt het eiland weer ouderwets geïsoleerd mijmerend naar zijn eigen geschiedenis als wereldheerser te kijken. De auto's die daar geproduceerd worden zitten klem, terwijl er een glimmende fabriek met een capaciteit van 150.000 auto's midden in 's werelds grootste vrijhandelszone staat. U gaat ons niet wijsmaken dat het strategisch niet verstandiger is om die auto's daar dan in elkaar te schroeven.

Het helpt voor de beslissing dat JLR tussen april en september bijna vierhonderd miljoen euro verloor. Maar als het zonder Brexit al zo bagger gaat, dan kun je maar beter vast saneren voordat de ellende op het eiland compleet is. 

Reacties

Harry Turtle 10-01-19 | 18:20

En enig idee hoeveel procent van die badkuipen een diesel was?
Als er 1 merk hard is getroffen door de diesel imago probleem is het Land/Range Rover wel.
Niet omdat de kopers opeens GroenLinks stemmer zijn geworden, maar omdat je waarschijnlijk steeds verder kapot belast wordt of de PC straks niet meer inmag met je dieseltractor.
.
Ze zullen nu wel heel erg hard bezig zijn om de E-pace techniek in die RR hokken te proppen.

D-Fens_1963 10-01-19 | 19:42

De hele Europese auto-industrie gaat waarschijnlijk nog een rare pijp roken, of beter gezegd een E-sigaret. Of nog beter; stoppen met roken.

De Treinende Rechter 10-01-19 | 20:17 | 1

kijk, dit speculatieve bericht snijdt hout, anders dan de pro-brexit berichtgeving op de geen stijl. het verschil tussen kijken naar wat er werkelijk gebeurd, en 'ook een mening' hebben.

Reagurend_Nijlpaard 10-01-19 | 22:37

Moeten wij hieruit begrijpen dat mensen die tegen brexit zijn "kijken wat er werkelijk gebeurt" en mensen die voor zijn "ook maar een mening hebben"?

ger1306 10-01-19 | 21:03

Is het weer niet globalisme?Lekker naar Tjechie, paar miljoen winst voor management(winstmaximalisatie) en in GB weer een hele streek werkeloos, dus de rekening bij de samenleving?

Techtalent 11-01-19 | 06:28

10% van een dergelijk bedrijf is al gauw inhuur/uitzend krachten toch? Die mensen die het soliciteren aan een ander overlaten, weglopen wanneer het hen uitkomt en je wegstuurt wanneer het jou uitkomt.. toch normaal?

lekkeraustralie 12-01-19 | 14:59

Robots slapen en staken niet en hebben geen vakbond. Bovendien prima te herprogrammeren voor elk nieuw foefje. Ze worden ook niet ziek, hebben een kater of zijn aan drugs. Prima toch ? De gemiddelde werknemer heeft zijn/haar trots toch al lang verloren.

Reageer