Autobahn

Na de noise-cancelling koptelefoon komt nu de noise cancelling auto

U kende al hoofdtelefoons die u van de buitenwereld afsneden, maar hetzelfde principe is toepasbaar (en wordt al toegepast) op auto-interieurs. Bose presenteert de nieuwste versie van zijn QuietComfort Road Noise Control-systeem.

De hoeveelheid rust in uw interieur neemt over het algemeen toe naarmate uw auto luxer uitgevoerd is. Bij grote zware auto's kunnen wat meer kilo's aan geluiddemping aangebracht worden, de Rolls-Royce Cullinan - een extreem voorbeeld - zit er bijvoorbeeld compleet vol mee, waardoor de inzittenden niks meekrijgen van de buitenwereld. Maar ook zonder fysieke isolatie is er rust in een cabine te brengen: met noise-cancelling dus. Het principe in een auto is hetzelfde als bij hoofdtelefoons: de speakers leveren 'tegengeluid' die invasieve tonen van buitenaf neutraliseren. Bose:

"Accelerometers mounted on the vehicle body enable a Bose algorithm to continuously measure vibrations that create noise. This information is then used to calculate an acoustic cancellation signal, which is delivered through the vehicle’s speakers to reduce the targeted noise. Microphones placed inside the cabin monitor residual noise levels, allowing the system to adapt the control signal for optimized performance over different road surfaces, while automatically adjusting over time as the vehicle ages."

Mocht u zich afvragen: 'jamaar hoe hoor ik dan een ambulance aankomen?' Hiervoor zijn uitzonderingsprogramma's. Een meer rudimentaire vorm van het systeem wordt al toegepast in auto's als de Audi A8, de volgende generatie is naar verwachting in 2021 productierijp. In de video hieronder krijgt u uitleg over de ins en outs.

Reacties

Johnny66 14-01-19 | 09:33

Hoe klinisch kan een auto zijn , juist en vooral AU di.

Theo Reet 14-01-19 | 09:41

Als er dan wat mis mee is moet je naar de audicien

Freert Gilders 14-01-19 | 11:22

Heb je er dikke motor in liggen, wordt 'ie alsnog zo stil als een electro gemaakt. Beetje jammer van de sportauspuff

Klojum 14-01-19 | 11:56 | 3

Krijg je dan niet gewoon extra geluidsdruk op je gehooroorganen? Extra geluid dat je niet hoort, maar toch (heel misschien) eerder voor zaken als tinnitus kan zorgen?

Hemmenaar7 14-01-19 | 13:00

Nee, geluid (golven) stamcellen elkaar daadwerkelijk

Hemmenaar7 14-01-19 | 13:00

Cancellen

obominotie 14-01-19 | 13:07

Op lokaties waar het anti-geluid exact in tegenfase is met het normale geluid, blijft er netto geen geluidsdruk over. Op andere lokaties, waar beiden in fase zijn, wordt de geluidsdruk verdubbeld.

TuurlijkNiet 14-01-19 | 13:28 | 1

Ik rijd al bijna 4 jaar in een Audi S8+, maar je vrijwel niets van de buitenwereld. Vanaf half februari wordt de S8 ingeruild voor een E63S wagon en met de E43 Wagon waarmee ik de proefrit deed, hoorde ik net zo weinig.. Zo is het banden geluid van de Tesla een heel stuk beter hoorbaar..

Noise Canceling is misschien prettig als je bezig bent met een telefoongesprek, maar hoeveel mensen hebben de radio/cd/mediaspeler uit als ze in de auto rijden?

GoedenMorgenDezeMorg 14-01-19 | 14:11

Grappig, ik zie het vaker voorkomen dat audie (en BMW) rijders niet veel van de buitenwereld meekregen. Blijkt het aan de geluidsisolatie te liggen. Ik dacht altijd aan de wat meer ego centraal gesteld levenshouding.

Martin, Aston Martin 14-01-19 | 23:39

Waarom word dit als nieuw gepresenteerd, is al jaren leverbaar op veel modellen (bijv talisman)

Reageer