Autobahn
Ja, het is een RAM 2500. Sue us.

Fiat-Chrysler schikt voor $650 miljoen in sjoemelzaak

Als u dacht dat de Amerikaanse autoriteiten alleen Volkswagen in de lurven grijpen omtrent gesjoemel, denk dan nogmaals. Fiat-Chrysler had ook het nodige op de kerfstok, en betaalt nu dik $700 miljoen om van het gezeur af te zijn.

Gelukkig voor FCA is diesel niet zo groot in de VS, maar toch zette het meer dan 100.000 Grand Cherokees en RAM 1500's op satanssap af in de VS. Ook deze modellen, geleverd tussen 2014 en 2016, waren voorzien van defeat devices: een stuk software dat herkent wanneer de auto op een testbank staat en overschakelt op een schonere loop dan in de praktijk. Ook de Nederlandse RDW trof eerder sjoemelsoftware aan bij Jeep. 

In totaal moet FCA volgens Bloomberg $311 miljoen aan boetes overschrijven naar het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarnaast moet er $75 miljoen naar onderzoek over de uitstoot in diverse staten. Tot slot tikken de Amerikanen ongeveer $280 miljoen af aan schikkingen, waarmee het totaal op een diabolische $666 miljoen uitkomt, omgerekend een kleine 600 miljoen euro. FCA zelf heeft (nog) geen verklaring uitgestuurd over de kwestie.

De bedragen vallen in het niet bij de tientallen miljarden die dieselgate Volkswagen heeft gekost, maar de Duitsers zijn nu in ieder geval niet de enigen die aangepakt zijn door het Amerikaanse justitiële apparaat.

Reacties

CamaroHans 10-01-19 | 10:49

Schikt voor $650 milj., betaalt dik $700 milj, een diabolische $666 milj. Als ze zo nauwkeurig rekenen kan er vast wel een paar miljoen deze kant op komen... dat zijn kennelijk de afrondingen?

Gummibrösel 10-01-19 | 11:33 | 2

Ik hoorde dat autobezitters daar flinke schadevergoedingen krijgen. Wat krijgt men hier eigenlijk voor een sjoemeldiesel?

CamaroHans 10-01-19 | 12:54

Als je geen schade hebt geleden niks.

TuurlijkNiet 10-01-19 | 14:09

Helemaal niets. In Europa bestaat technisch de sjoemel diesel niet. Neem een school klas. Normaal doet de leraar de proefwerken nakijken en het cijfer geven. Logisch toch? Niet in de EU. In de Eu vonden (en vinden nog steeds) het een goed idee om de leerlingen zelf het proefwerk na te geven en daarmee het cijfer te bepalen. De leraar neemt dit cijfer zonder verdere controle over op het rapport. Maar nu blijkt dat Jantje zichzelf een hoger cijfer heeft gegeven dan hij zou moeten krijgen. Echter bij de andere leraar welke zelf de proefwerken nakijkt, moet Jantje dus spieken. En dat is wat Volkswagen en FCA hebben gedaan in de VS. Zij hebben software geschreven welke de EPA (welke de testen uitvoert) om de tuin moet lijden..

In Europa moeten fabrikanten zelf de WLTP testen uitvoeren en de cijfers doorgeven aan de EU.
Als je zelf het cijfer kunt bepalen, kun je dan nog spreken van sjoemelen?

IkH68 10-01-19 | 12:13 | 2

Joh, lekker belangrijk! De regeringen wereldwijd sjoemelen zelf ook als de pest... Liegen en bedriegen zelf alles wat los en vast zit!

Gazzerop 10-01-19 | 13:39

Nou, niet 'lekker belangrijk'?
Al vanaf 'het begin' was duidelijk dat VW hier niet de enige mee was.

Dat FCA (met, niet toevallig, een amerikaanse tak) NU PAS voor de bijl gaat is toch wel wat apart.
Dat is gewoon in de luwte gehouden toen de storm losbrak en nu de grootste commotie al lang achter de rug is komen zij nog eens aan...

En dan dat schikken. Dat zal wel weer dat 'schikken zonder schuld te bekennen' zijn zoals daar zovaak gebeurt.
Je wordt gestraft, doet er boete voor maar vervolgens blijf je door de constructie onschuldig.
Snappen we dat (nog?).
Ja, geld in het laatje van het staatje. Dat snappen we allemaal.

TuurlijkNiet 10-01-19 | 14:24

@Gazzerop: Ook volkswagen heeft geschikt, alleen vanwege het hogere aantal auto's was hun boete 4,3 miljard. Daarna zijn allerlei andere rechtszaken gekomen en de schikkingen en veroordelingen hebben het bedrag tot ruim 20 miljard laten stijgen.

Nu FCA heeft geschikt, staan zij in principe open voor nieuwe rechtszaken. FCA heeft al aangegeven dat de getroffen auto's kosteloos worden aangepast om wel te voldoen aan de regelgeving zonder dat de performance minder wordt. Dit is een van de voorwaarden van de schikking. Als blijkt dat na de aanpassing de performance wel minder is geworden, dan voldoet FCA dus niet meer aan de schikking en kan de zaak weer opnieuw worden opgestart. Zeer waarschijnlijk zal FCA dan de voertuigen van die eigenaren dan vervangen. Uitgaande van 100.000 voertuigen tegen een gemiddelde prijs van $35.000 komt dat neer op 3,5 miljard als maximale kosten..

Reageer