Autobahn

Tesla's Autopilot maakt meer brokken

Computers zijn toch veel betere bestuurders dan mensen? Kan zijn, maar Tesla's Autopilot was eind 2018 minder veilig.

De mens en zijn lompe rechtervoet, matige oplettendheid en tragische zicht zijn geen match voor een auto die wordt bestuurd door chips en sensoren. Volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gebeurt er in de VS per 436.000 reiskilometers een ongeluk. Tesla scoort met zijn robomobilist een stuk beter: in het derde kwartaal van 2018 noteerde het bedrijf een score van 2,91 miljoen kilometers per ongeluk.

Maar dat was Q3. Het vierde kwartaal van 2018 - overigens pas het tweede kwartaal dat Tesla ongeluk-cijfers over Autopilot publiceert - was iets minder florissant. Eerst even de cijfers over zelf rijden. Daaruit blijkt dat Teslarati tamelijk brokkenvrije piloten zijn. 'During Q4, Tesla says that drivers in control of their vehicles experienced one accident for every 1.58 million miles driven. This figure is up from that of Q3 where Tesla reported a crash every 1.92 million miles, or 18 percent less frequently than Q4.' Toch opvallend voor een merk dat relatief veel (voormalige) Porsche-rijders tot zijn clientèle mag rekenen.

Met Autopilot nemen de schadevrije kilometers sterk toe, maar kennelijk zijn de donkere dagen zelfs voor dit systeem een uitdaging. '(...) averaging one accident for every 2.91 million miles in which the ADAS was active. It is important to note that this number has also increased in frequency, up 12.9 percent from Q3's figure of one accident in every 3.34 million miles.' Misschien zijn er angsthazen die zelfrijdende technologie nu extra vrezen, maar mensen van vlees en bloed presteren zelfs ten opzichte van het mindere Q4 nog altijd bijna zeven keer slechter dan Autopilot.

Reacties

Theo2552 09-01-19 | 20:39 | 1

De titel dekt dus weer helemaal de lading (not)

Roderick-Willem 09-01-19 | 21:05

Ik denk dat iets positiefs melden over nieuwe technologie in de auto wereld en dan met name tesla iets is waar de redactie van deze website allergisch voor is. De laatste zin had bijvoorbeeld ook de titel kunnen zijn: Autopilot rijdt 7x beter dan de mens.

Roderick-Willem 09-01-19 | 21:07 | 2

Oke, leuk dat de gemiddelden omlaag gaan, maar hoe verhoudt zich dit tot de gemiddelden van andere fabrikanten? Lijkt me logisch dat in de donkere maanden in het algemeen al meer ongelukken gebeuren.
Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat een 'ongeluk' precies inhoudt. Wordt dit alleen meegeteld als een Tesla de veroorzaker/schuldige is in de situatie. Of worden beide partijen geteld als een ongeluk, ongeacht wie het veroorzaakt heeft?

Lagging 10-01-19 | 00:14

In het gelinkte artikel staat dat de NHTSA een algemene toename zag van 11.4% ten opzichte van Q3. De Tesla auto-pilot toename van 12.9% ten opzichte van Q3 is dan ook niet echt schokkend. Die Tesla handgestuurde toename van 18% lijkt dan wel weer eens stuk significanter. Vraag me af of dat laatste ligt aan een verschuiving van enkel dure model S/X wagens naar een mix met model 3 auto's, maar helaas is het niet uitgesplitst naar type.

Ben het verder wel eens met het bron-artikel dat je nog niet kunt concluderen dat autopilot 7x beter rijdt dan een mens, omdat auto-pilot vrij selectief gebruikt wordt ( disproportionele snelweg-kilometer mix en zo).

Ik dacht dat de NHTSA cijfers uitgingen van "involvement", dus niet van veroorzaker.

Johnny66 10-01-19 | 09:04

Beter dan de mens , leef je in in de actoren die een autonoom rijdende auto vraagt .... daar kan de mens niet aan voldoen .

Epistulae_Morales 09-01-19 | 23:06

Titel : “ Tesla maakt meer brokken” en letterlijk elke zin in het artikel en elk argument beschrijft het tegenovergestelde..
Overdrijven en schreeuwen is iets telegrafistisch dat wel went maar dit is je reinste dementie

Johnny66 10-01-19 | 09:03

Autopilot, een juridische uiting .... bestaat niet .

Reageer